torstai 4. marraskuuta 2021

30/50 HelMet-lukuhaaste 2021

Olen suorittanut jo kolmatta vuotta HelMet-lukuhaasteita. Näihin jää hyvällä tavalla koukkuun!
 
Vuoden 2021 kuormitus näkyy siinä, etten usko saavani lukuhaastetta valmiiksi, kun eletään jo marraskuuta. 30 kirjaa on kyllä tullut täyteen, joten on pienen väliaikakatsauksen aika! Katsotaan jos 40 kirjaa saisi täyteen ennen kuin vuosi vaihtuu.

Lukuhaasteen sivuilta löytyy valmis seurantataulukko, jota täyttämällä saa upeita käppyröitä. Ensimmäinen havaintoni on, että sivumäärätavoitteeni, 10 000 sivua, saan todennäköisesti täyteen. Olen lukenut yhteensä 8846 sivua tähän mennessä.


Olin rehellisesti yllättynyt kun tajusin lukeneeni enemmän tieto- kuin kaunokirjoja tänä vuonna. Kaunokirjallisuus on aina ollut minulle tärkeämpää. Ehkä pandemia-aika on tehnyt sen, että olen kaivannut luettavakseni jämäköitä ja rauhallisia faktoja? Itse arvelen etsineeni luettavaksi ennen kaikkea mielenkiintoisia aiheita ja kenties niitä on sitten hieman enemmän löytynyt tietokirjahyllyistä.
 

 
 
Kirjailijoiden sukupuolijakauma sen sijaan ei yllätä: naisten kirjoittamia kirjoja tulee luettua enemmän.Kustantamojakaumasta voin todeta, että suurkustantaja Bonnierin valikoima näkyy vahvasti, koska sekä Tammi että WSOY ovat osa Bonnieria. Kuitenkin kustantamovalikoima on ilahduttavan laaja, joka osin selittyy kuitenkin sillä, että olen lukenut kirjoja myös englanniksi, ja kansainvälisissä kustantamoissa valikoimaa piisaa.
 
 

 
Ja tässäpä tähänastinen listani. Linkitän bloggauksen, jos olen sellaisen kirjoittanut. 
 
1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa           

Alan Moore - Dave Gibbons: Vartijat

 2. Kirjan on kirjoittanut opettaja

Minna Rytisalo: Rouva C.

 3. Historiallinen romaani            

Petina Gappah: Pimeydestä loistaa valo

 4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan        

Trevor Noah: Laiton lapsi
 
Ystävä lainasi tämän luettavaksi. Vetävästi kirjoitettu lapsuuskuvaus Etelä-Afrikasta, jossa traagiset tapahtumat suodattuvat värikkään huumorin kautta. Kirjasta huomaa, että kohderyhmänä ovat ensisijaisesti yhdysvaltalaiset lukijat - paikoin Etelä-Afrikan asioita selitetään hieman opettavaiseen sävyyn. Noah on lyönyt itsensä läpi yhdysvaltalaisena koomikkona. Tutustu kirjaan Atenan sivuilla.

5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan   

Jani Saxell (toim.): Parasta katseluaikaa

Suomalaisia kirjailijaesseitä viime vuoden suosituimmista tv-sarjoista. Epätasaisuus - esseekokoelmien yleisin vika - näkyy tässäkin. Mutta esimerkiksi Johanna Sinisalon ja Miina Supisen esseet jäivät hyvänä mieleen. Sen sijaan Game of Thronesin kaikkia vivahteita ei mielestäni analysoitu tarpeeksi Mike Pohjolan esseessä. Tutustu kirjaan WSOY:n sivuilla.
 
6. Kirja kertoo rakkaudesta        

Katriina Järvinen & Laura Kolbe: Sopivia ja sopimattomia; lempi, luokka ja suomalainen parisuhde
 
Kahden tutkijan kiinnostava teos luokkaerojen vaikutuksesta parisuhteeseen. Koska "luokka" tuntuu olevan kovin taka-alalle häivytetty sana nykyään, saa kirja lisämausteensa siitä, että haastatellut pohtivat todellisia ja kuviteltuja luokkaeroja arjessaan. Taisin jonottaa kirjaa HelMet-kirjaston jonossa kahden vuoden ajan, eli kiinnostusta teemaan kyllä on. Tutustu kirjaan Kirjapajan sivuilla.

7. Kirjassa on kaveriporukka      

Dolly Alderton: Kaikki mitä tiedän rakkaudesta

Omakohtaisia muisteloita ja havaintoja ympäröivästä yhteiskunnasta kolumnimaiseen tyyliin. 1990-luvulla aikuistuneille naisille tässä on varmasti samastumispintaa. Vetävä tyyli ja paikoin riipaisevia tarinoita. Tutustu kirjaan WSOY:n sivuilla.

8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa

Svetlana Aleksijevitš: Sodalla ei ole naisen kasvoja

Nobel-voittajan teos. Lukiessa ymmärtää, mistä hyvästä Nobel on tullut. Järisyttävä teos, jonka uskon jäävän pysyvästi mieleeni. Kollaasiromaanissa Neuvostoliiton riveissä taistelleet naiset muistelevat toista maailmansotaa. Tutustu kirjaan Tammen sivuilla.  
 
9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella         
 
Samuli Suomalainen: Kevään ajoilta. Jutelmia

Sain tästä kirjasta vinkin Pietarinsuomalaisista. Kirjassa on lyhyitä novelleja, joissa pietarinsuomalainen arki herää eloon. Suosittelen, jos pietarinsuomalainen historia kiinnostaa. Lataa kirja Project Gutenbergista.
 
13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin                           

Vanessa Kairulahti - Karolina Kouvola: Helsingin henget

Kirjaston kotiseutuhyllystä napattu teos, johon on koottu kiehtovia kummitustarinoita Helsingistä. Erityisesti teattereissa on oltu kovia kummittelemaan. Kirjan perusteella voisi tehdä henkiaiheisia kävelyretkiä Helsingissä. Tutustu kirjaan SKS:n sivuilla.

14. Kirja on osa kirjasarjaa         

Suvi Ahola: Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?


15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi      

Ada Calhoun: Why We Can't Sleep

16. Kirjassa eletään ilman sähköä           

Jesper Huor: Talebaneja odotellessa

17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi    

Andrew Morton: Diana - Her True Story

Katsoin kesällä The Crownin neljännen tuotantokauden ja sen innoittamana halusin lukea prinsessa Dianasta kirjan. Alun perin 1990-luvulla ilmestynyt teos on muuttunut vastaanottajien silmissä skandaalimaisesta kohukirjasta rehelliseksi dokumentiksi. Aika surullinen olo kirjasta kuitenkin jäi - Dianaa voi pitää suorastaan naisvihan uhrina. Tutustu kirjaan Viva Booksin sivuilla.

20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen

Maria Pettersson: Historian jännät naiset

24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki   

Rosa Meriläinen: Hyvät miehet ja herrat!
 
Ystävän lainaama kirja täynnä ihanan feministisiä puheita miehille. Toivottavasti miehet lukevat tätä kirjaa ahkerasti! Tutustu kirjaan Teoksen sivuilla.
 
26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa           

Virpi Miettinen: Tuhma prinsessa

28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä     

Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
 
Sain ystävältä lahjaksi täsmäkirjan, sillä olen vuoden aikana palannut pitkästä aikaa auton rattiin ja olen kartuttanut ajotaitojani vaiheittain. Mainio täsmäteos kaikille muillekin, jotka haluavat kartuttaa itseluottamustaan ajajina. Tutustu kirjaan Atenan sivuilla.

33. Kirjassa opetetaan jokin taito                          

Frida Ramstedt: Tyylikäs koti

Sisustusbloggaajan hehkutettu opas, joka kuitenkin jätti vähän tyhjän jälkimaun. Kirjasta jäi mieleen, että koriste-esineitä kannattaa ryhmitellä parittomiksi joukoiksi. Tutustu kirjaan Tammen sivuilla.

35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut        

Reese Ryan: Waking Up Married
 
Reese Ryanista on tullut uusi suosikkini mitä romanttiseen viihteeseen tulee. Waking Up Married ei pettänyt vaan tarjosi huumaavaa todellisuuspakoa. Tutustu kirjaan kirjailijan sivuilla ja katso traileri.

36. Kirjassa liikutaan ajassa        

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa          

Saara Turunen - Petra Maisonen: Suurteoksia

41. Kirjassa matkustetaan junalla                          

Jennifer Weiner: That Summer

Jennifer Weinerin kirjat tuntuvat nykyään jakautuvan täysosumiin ja pakkopullaan. Tämä oli valitettavasti enemmän jälkimmäistä: hieman pitkitetyn ja keinotekoisen oloinen tarina naisesta, joka kantaa menneisyyden raskasta taakkaa. Tutustu kirjaan Simon and Schusterin sivuilla.
 
42. Satukirja                   

Eduard Uspenski: Alas Taikavirtaa

Vanha lapsuuden suosikki uusintaluvussa. Mahtava kuvitus ja hieno suomennos ovat nautittavia edelleen, samoin venäläisen kansanperinteen ainekset. Tutustu kirjaan Helmet-kirjaston sivuilla.

44. Kirjassa on reseptejä                           

Tiitu Takalo: Memento mori

Upea sarjakuvaromaani terveyden menettämisestä ja  hitaasta paluusta takaisin arkeen. Tutustu kirjaan WSOY:n sivuilla.
 
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija

Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis

Korkeatasoinen ruotsalaisromaani, joka persoonallisuudellaan jää mieleen. Aion lukea muitakin Stridsbergin teoksia. Tutustu kirjaan Tammen sivuilla.

47. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta

F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby

48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta

Sarah Churchwell: Careless People: Murder, Mayhem and the Invention of The Great Gatsby

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Liane Moriarty: Apples Never Fall


50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä        

Ilkka Teerijoki: Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917-1918

2 kommenttia:

  1. Minäkin olen nyt loppuvuodesta lukenut aika paljon tietokirjoja. Joskus hyvä tietokirja on vetävämpi kuin romaani! Helmetiä en tänä vuonna ole tehnyt, hieman mietin että josko ensi vuonna taas. Tosin taitaisi meillä paikalliskirjastossakin olla joku oma haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä alan olla haasteessa siinä vaiheessa, että kohta pitää jo nähdä vaivaa, että saa sellaiset kohdat täyteen, joihin ei ole tullut vielä yhtään osumaa. :) Todella monessa kirjassa on esimerkiksi "jotain samaa kuin omassa elämässäni", eli siihen ei ole erityisesti tarvinnut ihmetellä mitä lukisi. Sen sijaan vaikka kirjoja, joiden päähenkilö on eläin, ei ole tullut sattumalta luettua tänä vuonna vielä lainkaan.

      Poista