keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Bill Willingham - Mark Buckingham - Steve Leialoha: Fables 2. Animal Farm

Kuva: Vertigo.
Viikonloppuna kannattaa suunnata Helsingin sarjakuvafestivaaleille. Tapahtuman pääpaikkana on Lasipalatsin aukio, on siis vieläpä helppo löytää perille! Festareilla on erinomaiset sarjakuvien ostomahdollisuudet, sillä kustantamoilla on siellä usein alehinnat, paikalla on lukuisia pienkustantajia ja divariosasto sekä pienlehtitaivas, jossa harrastajat myyvät itsetehtyjä lehtiä.

Viikonlopun ohjelmasta poimin seuraavat tärpit Lasipalatsin pääteltalta: la klo 12 Ville Tietäväinen (Näkymättömät kädet), la klo 13.30 Zeina Abirached (Pääskysen leikki), la klo 17 sarjakuvamaaottelu improvisaatiopiirroskisassa, su klo 13 Mikko Jeskanen (Perkele - myytillisiä tarinoita), su klo 17.30 Maijastiina Vilenius ja Pertti Jarla (Minä sinulle homonyymit näytän!).

Fables-sarjakuva alkaa uhkaavasti vaikuttaa siltä, että koko sarja pitää lukea. Tällä kertaa nautin makoisana välipalana Fablesin kakkososan Animal Farm. Ehtaa tavaraa! Fabletownia tiukalla otteella pyörittävä Snow White lähtee etääntyneen siskonsa Rose Redin kanssa tarkastamaan Farmin asioita. Eläimelliset satuhahmot elävät eristyksissä Farmilla, mutta mitäs mitäs... ihan kuin siellä suunniteltaisiin vallankumousta!

Willingham pyörittää nykyajan New Yorkiin päätyneitä satuhahmoja nautinnollisesti. Fablesilla on muuten vaikutusvaltainen suosittelija, Facebookin Kotimaiset kirjablogit -sivulla itse Pasi Ilmari Jääskeläinen kertoi lukeneensa näitä paljon ja pitävänsä mukaansatempaavina. 

Ja ketäänhän ei tässä vaiheessa yllätä, että Animal Farm viittasi useissa kohdissa George Orwellin samannimiseen klassikkoon, joka on suomennettu nimellä Eläinten vallankumous. Muita kirjallisia viitteitä heiteltiin ainakin Kärpästen herran suuntaan. Pahiksiksi oli valittu mainio kaarti: Kultakutri esittäytyy kapinallisten kantavana voimana! Hänen suhteensa kolmeen karhuun vaikuttaa aavistuksen kieroutuneelta...

Snow White (Lumikki/Lumenvalko) kerää jakso jaksolta lisää pisteitä minun silmissäni. Tiukkaotteinen leidi ei turhia nössöile eikä tunteile, vaan vastaantulevat ongelmat pannaan halki, poikki ja pinoon. Myös Rose Red (Ruusunpuna) saa hieman sävyjä persoonaansa tässä tarinasikermässä.


Albumin loppuun on koottu luonnoksia ja kansitaidetta, hienoa katseltavaa. Fables on populäärikulttuuria nautinnollisimmillaan.

5 kommenttia:

 1. Tämähän tuli aivan tilauksesta! Täten saatan ylpeänä ilmoittaa, että olen a) lukenut yhden sarjakuva-albumin, b) käynyt jälleen katsomassa sarjiksia Akateemisessa ja ajatellut yleistä postausta niistä. Pitkälti kiitos sinun! :) Ja nyt kun kerroit, että on tulossa vielä sarjakuvafestarit, niin se kannustaa mua kirjoittamaan pienistä sarjiskokeiluistani vielä ennen viikonloppua. Sarjisfestareille en sentään tule! (En pääsisi, vaikka haluaisin.)

  VastaaPoista
 2. hdcanis14.9.11

  Festareilla mahd. näemme. Ja ohjelman tärppien lukumäärää en lähde edes miettimään, niitä päällekkäisyyksiä tulee tänä vuonna jo muutama kun on liikaa hyvää ohjelmaa...

  Fablesista, joo, se eka albumi oli vielä sellaista hahmojen esittelyä niinkuin ne monissa näissä jatkuvajuonisissa sarjiksissa on, mutta tästä kakkosesta lähtee tarina rullaamaan hyvin. Joissian myöhemmissä osissa se pääjuoni kasvaa niin isoksi että ne hyvät hahmot alkavat hukkua sinne taustalle, mitä voi pienenä miinuksena pitää mutta ehdottomasti lukemisen arvoisia ovat olleet sinne asti kuin olen lukenut niitä (viimeisin osa mitä olen lukenut oli albumi 11 tjsp).

  VastaaPoista
 3. Onpas mukava kuulla Jenni! Odotan jo kirjoitustasi...

  hdcanis, saattaa olla että samassa tungoksessa pyöritään. :)

  VastaaPoista
 4. Äh, näitä on nyt ehdottomasti yritettävä kuikuilla kirjastosta. Mieskin varmaan lukisi mielellään.

  Kiitos innostuksesta Salla!

  Ja jos siellä festareillakin ehtisi, kun keskustassa pyörinee kuitenkin.. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitti :) Mun pitääkin yrittää muistaa palauttaa ykkös- ja kakkososa kirjastoon, niin pk-seudun innokkaat asiakkaat saavat nämä kiertoon... Näihin on välillä ollut jopa varausjonoa!

  VastaaPoista