torstai 25. kesäkuuta 2020

Väliaikakatsaus Helmet-lukuhaasteeseen: 20/50

Osallistuin viime vuonna ensimmäistä kertaa suosittuun Helmet-lukuhaasteeseen. Viime vuonna olin kesäkuun lopussa lukenut tasan puolet haastekirjoista eli 25 kpl, tänä vuonna olen ollut muutaman kirjan hitaampi. 20 kirjaa olen lukenut loppuun asti ja nyt päätin sijoitella ne haasteeseen, jotta on helpompi hahmottaa, mitä haastekohtia on jäljellä.

Matilda Gustavssonin Yhdeksästoista jäsen on parhaimpia tänä vuonna lukemiani kirjoja.

Viime vuonna sijoitin kirjan haasteeseen sitä mukaa kun luin, mutta tänä vuonna olen merkinnyt kirjan haaste-exceliin ja nyt kävin listan läpi. Järjestin kirjalistan siten, että aloitin kirjoista, jotka harvimmin osuivat haastekohtiin ja valitsin kirjalle kategorian sen perusteella, mikä haastekohta oli saanut vähiten osumia. Perustelin tätä siksi, että jos jokin kategoria tuntuu saavan paljon osumia, lienee todennäköistä että myös loppuvuoden kirjoista jokin satunnaisesti valittu kirja osuisi tällaiseen kohtaan. Samalla on myös hahmottanut, mihin kategorioihin on vaikea saada vahinko-osumia - näihin haastekohtiin minun pitää etsiä tietoisesti niihin sopivia kirjoja.

Linkitän blogitekstini, jos olen sellaisen kirjoittanut.

1. Kirja on vanhempi kuin sinä: Nikolai Gogol: Reviisori

Ajaton klassikko, ihmisluontoa pirullisen hauskasti kuvaava näytelmä. Latasin tämän luettavaksi Project Gutenbergista.

3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti:
Jari Lindström: Syvään päähän

10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa: Aulis Kallio: Liettuan historia

15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö: Jason Buhrmester: Black Dogs

Tämä kirja oli jäänyt mieleen Mick Wallin kirjoittamasta When Giants Walked the Earth -kirjasta, joka kertoo Led Zeppelinin vaiheista. Black Dogs on fiktiota, joka hyödyntää tosielämässä tapahtunutta Led Zeppelinin kiertuekassan ryöstöä juonen keskeisenä elementtinä. Aihe on kiehtova, mutta toteutus oli suorastaan surkea: kirja on jäänyt mieleen junnaavana ja ankeana ja henkilöhahmot ärsyttävinä.

16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli: Ulli Lust: How I tried to be a good person

Lustin Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä on jäänyt mieleen mahtavana sarjakuvana. How I tried to be a good person nousi lukulistalle kun bongasin sen The Guardianin sarjakuva-arviosta. Mahtavaa sarjakuvaa, pitäisi ostaa omaan hyllyyn.

18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja:
Angie Thomas: Viha jonka kylvät

Tämä nuortenromaaniksi luokiteltu kirja sopii kaikille, koska yhdysvaltalainen poliisiväkivalta mustia kohtaan on ollut taas mediassa viikkokausia. Fiktiivinen tarina antaa perspektiiviä ajankohtaisten uutisten ymmärtämiseen. Lue Ruskeiden tyttöjen arvio kirjasta.

19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa: Ilon Wikland: Sammeli, Eeva ja minä

Kaverin Facebook-seinältä bongattu sympaattinen kuvakirja, jonka painos on myyty loppuun aikoja sitten, mutta kirjaston varastoista teos vielä löytyi. Tätä on luettu monena, monena iltana ääneen. Lue Kirjavinkkien arvio.

22. Kirjassa on epäluotettava kertoja: Pajtim Statovci: Bolla

Loistavaa kaunokirjallisuutta, kaikkien kehujen arvoinen. Lue Kirsin kirjanurkan arvio.

24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa: Veikko Huovinen: Ronttosaurus

25. Kirjassa ollaan saarella: L.M. Montgomery: Yrttitarha

Montgomeryn novelleja, jotka on julkaistu alun perin pohjoisamerikkalaisissa lehdissä. Osa tarinoista oli tuttuja ennestään The Doctor's Sweetheart / Tiedän salaisuuden -kokoelmasta.

29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva: Raisa Porrasmaa: Auringonjumalattaren tyttäret

Mainio tietoteos japanilaisesta naishistoriasta. Olisin kuitenkin jättänyt teoksesta pois Porrasmaan omat piirrokset - kontrasti maailmanhistoriallisten taideaarteiden ja harrastajatason kuvitusten välillä oli liian jyrkkä.

32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa: Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana: Terttu Autere: Huhtikuun morsian

Sujuvaa, hyvin kirjoitettua viihdettä, joka sijoittuu historialliseen Hämeenlinnaan. Lue Mari A:n bloggaus.

35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa: Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen

Kirja menee tänä vuonna luettujen kärkeen. Pöyristyttäviä tositapahtumia, tutkivaa journalismia ja vetävää, toteavaa kerrontaa. Lue Helmi Kekkosen bloggaus.

38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu: Kaari Utrio: Tuulihaukka

Olen Utrion kestofani, mutta Tuulihaukan edellisestä lukukerrasta on aikaa. Lukeminen tuntui oudon hitaalta - jostain syystä ainakaan tällä kertaa Auren tarina ei oikein tempaissut mukaansa. Päätin kuitenkin virkistää muistojani myös samaa tyyliä edustavien Vaskilinnun ja Yksisarvisen kanssa sopivalla hetkellä. 

42. Kirjassa on isovanhempia: Ulla Kumpula, Jaakko Kaprio, Anniina Lavikainen & Irma Moilanen (toim.): Kiehtova kaksosuus

Suomen Monikkoperheet ry:n alkuun panema kirja kertoo monikkoperheistä monipuolisesti. Lukutoukkana minua kiinnosti erityisesti analyysi kaksosten kuvaamisesta fiktiossa. Kirja sopii kaikille, joita kaksosuus koskettaa tai muuten kiinnostaa. Lue esittely Suomen Monikkoperheiden sivuilta.

44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa: Timo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Kiinnostavia historiallisia kirjeitä, mutta eniten ällistelin sitä, miten sujuvasti ja nopeasti postia on ennen vanhaan jaettu. Tällainen kirja ei nykypäivän kirjeistä onnistuisi, koska posti hävittäisi niistä puolet. Lue Kirja vieköön -blogin arvio.

45. Esikoiskirja: Arsi Alenius: Villa Alpha

Kirjalla on hauska idea, mutta toteutus jäi minusta hieman puolitiehen. Keski-ikäiset ihmiset ostavat palveluna mahdollisuuden elää nuoruus uudestaan. Ainekset jotenkin levähtivät käsiin, jälkimakuna oli lievä pettymys. Positiivisempia kokemuksia löytyy Kulttuuri kukoistaa -blogista.

46. Kirjassa on sauna: Eeva Joenpelto: Rikas ja kunniallinen

2 kommenttia:

  1. Kiva kun teit tällaisen väliaikaraportin. Kiinnostavia kirjoja, monet on minullekin tuttuja. Tuo yhdeksästoista jäsen kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin uutisista, että Yhdeksästoista jäsen myös filmataan jossain vaiheessa!

      Poista