maanantai 3. kesäkuuta 2013

British Library ja satunnaisia kirjahavaintoja Lontoosta

Dickens-kävelyn lisäksi vierailin Lontoossa myös British Libraryssä. Odotin pääseväni hipeltämään kirjoja, mutta tämä toive ei toteutunut. Kirjaston kirjoja säilytettiin lukusaleissa, joihin olisi pitänyt hakea "lukijapassia". En jaksanut kokeilla passin hakemista, joten tyydyin kiertämään kirjastoa ja lisäksi kävin erinomaisessa Propaganda: Power and Persuasion -näyttelyssä.


Kirjasto oli kadun puolelta varsin vaatimattoman näköinen, mutta kun pujahti sisäpihan puolelle, oli arkkitehtuuri paljon komeampaa lippuineen ja kellotorneineen.


Kirjaston sydämessä oli mielettömän upea kirjakokoelma, King's Library. Kuningas Yrjö III:n ajoilta periytyvää kirjakokoelmaa säilytetään kaikkien nähtävillä, mutta silti ulottumattomissa - lasiseinät suojaavat historiallista kokoelmaa.


King's Library kahvilan puolelta nähtynä.


Kirjastossa oli aikamoinen vilske. Kaipa iso osa asiakkaista oli ihan oikeita opiskelijoita, mutta todella moni asiakas oli jäänyt aulatilojen pöytien ääreen tai sohville kirjoittamaan muistivihkoihin tai näpyttelemään tablettia.


Satunnaiselle matkailijalle kirjasto voi olla mukava käyntikohde siksikin, että se on ilmainen, siellä on hyvät vessat, juomapisteitä ja paljon istumapaikkoja.


Kirjaston kokoelmat säilyvät toivottavasti todella hyvässä kunnossa, sillä kuvasta näkee mitä kaikkea lukijapassin saamiseksi vaaditaan.

Kaupungilla kävellessä tuli bongattua monia pieniä kirjallisia yksityiskohtia. Lukulaitteita mainostettiin näkyvästi ja mielenkiintoista oli, että nimen omaan perinteiset kirjatahot markkinoivat lukulaitteita. Tämä oli kyllä linjassa lukulaitteiden suosion kanssa, sillä esimerkiksi metrossa huomasi helposti, miten yleistä e-kirjojen lukeminen oli. Vaikka monilla metromatkustajilla oli kourassaan paperikirja, lähes yhtä moni luki lukulaitteella.


Sanomalehti London Evening Standard mainosti Nook-lukulaitetta.


Waterstones-kirjakauppaketju on näköjään lyöttäytynyt kimppaan Amazonin kanssa, koska kirjakaupassa Kindlet olivat näkyvästi esillä.


WHSmith-kirjakauppa taas tarjosi Koboa.


Merkkihenkilöiden muistolaattoja oli kaupungilla paljon. Gloucester Placelta löytyi Wilkie Collinsin muistolaatta.


Sokerina pohjalla metroasemalla ollut seinänkorkuinen kirjamainos. Piti napata kuva, sillä alin sitaatti on Things Mean a Lot -kirjablogista.

8 kommenttia:

  1. Hauskoja bongailuja! Olen menossa Lontooseen heinäkuussa ja mietin, että lukisinko Collinsin Valkopukuisen naisen sitä ennen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin pitäisi lukea se, koska sitä on kehuttu niin paljon! Ja kirjablogien maininnat olivatkin suurin syy, miksi kiinnitin huomiota Collinsin kylttiin.

      Poista
  2. Minä myös menossa Lontooseen heinäkuussa :)

    Pitää ainakin tuolla British Libraryssä käydä, kun viimeksi jäi väliin.

    VastaaPoista
  3. Kiinnostavaa Salla! Mitä tuon lukijapassin saamiseksi vaaditaan muuta kuin puhtaat kädet esim. henkilöllisyystodistus? Kiinnostaa toisen maan kirjaston käytännöt. Oliko kaikki kirjat vain lukusalikäyttöön vai saiko niitä lainata ulos?

    p.s. Collinsin Valkopukuinen nainen on kyllä hieno teos, jota suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä löytyy tarkemmat ohjeet passin saamiseen: http://www.bl.uk/reshelp/inrrooms/stp/register/stpregister.html

      Poista
  4. Upea kirjasto ! Uskon kyllä, että e-kirjoja siellä luetaan enemmän jos kerran lukijatkin ovat noin näkyvästi esillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki englanninkieliset kirjamarkkinat ovat hyvin suuret, mutta silti lukulaitteiden "arkisuus" oli minulle mukava yllätys!

      Poista