maanantai 1. lokakuuta 2012

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (juoniselostus)

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on vuonna 1870 ilmestynyt klassikko. Sen juoniselostus mahtuu melko lyhyeen tilaan, koska kirja on mukavan lyhyt ja nopealukuinen, alle satasivuinen. Lisäksi riviväli on harva ja fonttikoko suuri, joten kirja sopii lukupäiväkirjan tehtäviin mainiosti. Kirjan merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on niin suuri, että siitä on kirjoitettu paljon esseitä.

Seitsemän veljestä kertoo seitsemästä veljeksestä, joiden nimet ovat Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Veljesten isä on hävinnyt kuvioista ja äiti kasvattaa poikia yksinhuoltajana. Pojat asuvat Riihimäen lähellä. Ankean tuppukylän meininki kuitenkin ottaa poikia päähän, ja he päättävät karata kotoaan cityelämää viettämään.

Koska Seitsemän veljestä on ilmestynyt ennen Suomen itsenäistymistä, ei Helsinki ollut tuohon aikaan vielä pääkaupunki. Venäjän vallan aikainen pääkaupunki Impivaara oli tuolloin Suomen suurin kaupunki. Pojat innostuvat karkumatkasta koulussa sattuneen tapauksen vuoksi. Äiti ja opettaja ovat koettaneet pakottaa pojat kouluun, mutta heitä ei huvita koulunkäynti. Kerran oppitunnilla he pieksävät opettajan, rikkovat ikkunan ja lähtevät sitten koulusta pakoon Impivaaraan.

Impivaarassa veljekset valtaavat aution talon. Juhani on vanhin ja porukan johtaja. Hän lähettää nuoremmat veljet hankkimaan rahaa ja ruokaa. Veljeksistä kolme nuorinta (Timo, Lauri ja Eero) ovat vielä alle 15-vuotiaita eivätkä he sen vuoksi ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Siksi heidät lähetetään myymälävarkaiksi. Neljä vanhinta (Juhani, Tuomas, Aapo ja Simeoni) keksivät muita keinoja. Juhani päättelee, että huumeiden välitys on tuottoisaa toimintaa ja koska naapurissa toimii moottoripyöräkerho, hän menee sinne tiedustelukäynnille.

Samaan aikaan Riihimäen poliisi etsii poikia. Poliisi saa tietoja veljesten naapurissa asuvalta Venlalta, johon kaikki veljekset ovat ihastuneita. Venla on pitänyt yhteyttä Eeron kanssa ja vahingossa Eero on lipsauttanut tiedon poikien autiotalon sijainnista. Poliisi pyytää impivaaralaista sosiaalityöntekijää käymään talolla.

Sillä aikaa pojat ovat kuitenkin joutuneet ongelmiin. Moottoripyöräkerholaiset ovat suuttuneet Juhanille. Riidan seurauksena veljekset joutuvat lähtemään pakoon. He pakenevat erään teollisuushallin katolle, mutta hallia kiertää neljäkymmentä moottoripyörää ja pojat ovat ansassa. Lauri hankkii lisää ongelmia, sillä myymälävarkausreissulla hän on myös vienyt Alkosta kossupullon, juo sen katolla yksin ja ryhtyy haastamaan riitaa veljiensä kanssa. Muut joutuvat tainnuttamaan Laurin, ettei hän putoa katolta.

Kirja loppuu siihen, kun sosiaalityöntekijät ja poliisit tulevat paikalle ja moottoripyöräkerholaiset hajaantuvat. Koska autiotalo on talvisin kylmä, alkavat pojat olla suostuvaisia palaamaan takaisin kotiin Riihimäelle. Muut suostuvat menemään takaisin kouluun, mutta Juhania ei koulunkäynti vieläkään nappaa, ja häntä pitää taivutella eniten.

Äiti ja sossut toivovat, että pojille olisi tullut järkeä päähän ja heistä kasvaisi kunnon ihmisiä. Kirjan loppu jää kuitenkin avoimeksi. Siinä vihjataan, että Eero selviää tulevaisuudesta parhaiten, koska hän on veljeksistä fiksuin. Tulkinnat jäävät kuitenkin lukijan pääteltäviksi, eikä varmuudella voi sanoa, onko loppu onnellinen vai ei.

45 kommenttia:

 1. Tällaiset lyhyet romaanit ovat kyllä parhaita.

  Luin Seitsemän veljestä viimeksi muutama vuosi sitten ja sinun kirjoituksesi palautti kyllä paljon mieleeni.

  VastaaPoista
 2. Kiven ote on yllättävänkin raikas ja moderni. Aluksi se ihmetyttää, mutta ihastuin siihen välittömästi. Veljesten luonteikkuus oli minusta parasta. Esim. Simeonin voimakas pakanallisuus aiheuttaa kovasti kärhämää (ja hupia lukijalle!).

  VastaaPoista
 3. Kyllä näitä suuria suomalaisia kirjoja pitäisi lukea useammin! Mukavaa kun nostit esiin Kiven huumorin, sitä ei tarpeeksi arvosteta. :)

  VastaaPoista
 4. Tosiaan, yllättävän moderni suomalaisen kirjallisuuden klassikoksi! Minä luin tämän viimeksi lukiossa, hyvin palasivat keskeiset teemat mieleen. Hieno teos.

  VastaaPoista
 5. Tätä kai luetaan aika monessa koulussa, muttei meidän ja on siksi jäänyt väliin...selvästikin pitäisi käydä ahmaisemassa lähitulevaisuudessa, onhan tämä ilmeisesti aika nopealukuinenkin.

  VastaaPoista
 6. Meidänkin koulussamme pakkoluettiin Seitsemää veljestä. Suhtauduin kirjaan aluksi ennakkoluuloisesti ja kuvittelin sen olevan tylsä ja puiseva, mutta se yllätti todella positiivisesti hauskuudellaan. Yksi lempiklassikoistani!

  VastaaPoista
 7. Minä pidin tässä eniten Impivaaran kuvauksesta. On kivaa lukea elämästä Suomen entisessä pääkaupungissa.

  VastaaPoista
 8. Karkumatkat ja pakeneminen yleensäkin ovat kyllä niin klassisia ja unversaaleja teemoja, että jo niiden vuoksi tämä on hieno kirja - niistähän löytyy myös niin paljon analysoitavaa, ettei varmaan kukaan jää kylmäksi Seitsemän veljeksen kohdalla. (Paitsi minä, olen aloittanut tämän pari kertaa, mutten ole koskaan päässyt Impivaaraan saakka. Jossain vaiheessa yritän taas!)

  VastaaPoista
 9. Veljekset teollisuushallin katolla prätkäjengiläisten ympäröimänä on kyllä niin sykähdyttävä ja suomalaiseen kulttuurisielunmaisemaan kuuluva kuvaus, että näin vuosia kirjan lukemisen jälkeenkin nousee iho kananlihalle! Upea teos kaikkiaan.

  VastaaPoista
 10. En muistanutkaan, miten vauhdikas tämä tarina on - ihme oikeastaan, että tuollaista annetaan nykyisin koulussa lukea ja vielä käsketään siihen. Onko tämä sopivaa ihan nuorille lukijoille...

  VastaaPoista
 11. Tää on kyllä eräs ikiaikojen lempparini. Luulin pitkään, että tähän on tulossa jatko-osa (jäi nimittäin sen verran avoimeksi se loppu), mutta sitten tajusin, että kirjailija olikin jo kuollut eli turha odotella jatkoa. Todella harmillista!

  VastaaPoista
 12. Käsittääkseni Aleksis Kiven veli Yleksis on puuhaamassa käsikirjoituksesta leffaa. Pääosassa ovat Renny ja Geena, jotka muuten ovat palaamassa yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mahtavaa! Olenkin ihmetellyt, minne Yleksis on kadonnut, mutta olisi pitäyt arvata, että rapakon takana riittää vientiä. Hyvä Suomi!

   Poista
  2. Jos tekee hiukan salapoliisintyötä, netistä löytää Yleksis Kiven Yhdysvalloissa kirjoittaman elokuvakäsikirjoituksen. Sen nimi "Seven Brothers II: The 8th Brother", ja kuten arvata saattaa, juoni pyörii salaperäisen kahdeksannen veljeksen ympärillä. Eräänä päivänä seitsemän veljeksen kotiovelle nimittäin ilmestyy Kunttu-niminen miekkonen, joka väittää olevansa näiden velipuoli. Kuntun tarinan mukaan veljesten isä teki lipettiin lähdettyään vielä yhden lapsen toisen naisen kanssa, mutta paljasti vasta kuolinvuoteellaan Kuntulle, että tällä on seitsemän velipuolta. Aluksi veljekset ottavat Kuntun avosylin vastaan, mutta kun tämä kyselee jatkuvasti kulta-aarteesta, jonka veljekset veivät ensimmäisessä osassa mukanaan moottoripyöräkerhon päämajasta, alkavat he epäillä Kuntun tarinaa. Kun Eero sitten näkee sattumalta veljesten isäukon hoipertelemassa Impivaaran syrjäkujilla, vaikka Kunttu väitti isän kuolleen, veljekset tulevat siihen tulokseen, että Kunttu ei ole heidän velipuolensa vaan huijari, joka yrittää jallittaa heidän aarteensa. Veljekset kertovat Kuntulle päätelmistään ja pakottavat tämän tunnustamaan. Kunttu kuitenkin paljastaa murtuneena, että hän todella on seitsemän veljeksen velipuoli, mutta hänen alkuperäisenä aikomuksenaan oli silti varastaa veljesten aarre. Veljesten ilkeä isäukko oli nimittäin kuullut aarteesta ja pakotti Kuntun soluttautumaan veljesten joukkoon, muuten hän potkisi Kuntun pihalle. Kunttu kuitenkin kertoo, että veljesten luona asuessaan hän oli ensimmäistä kertaa kokenut olevansa rakastettu, ja oli siksi päättänyt, ettei ikinä antaisi aarretta julmurimaiselle isälleen. Elokuvan lopuksi veljekset jäljittävät isänsä, antavat tälle satikutia ja toivottavat Kuntun asumaan luokseen ikiajoiksi, tämän pyyhkiessä kyyneliä poskiltaan.

   Poista
  3. Kiitos Tuomas, ihan tässä liikuttuu! <3

   Poista
 13. Tämä kirja kestää kyllä useita lukukertoja! Asun itse melko lähellä sekä Impivaaraa että Riihimäkeä, ja aina kaupungeissa käydessäni bongailen Seitsemän veljeksen tapahtumapaikkoja :).

  VastaaPoista
 14. Ihanaa kun tämä kapinoivista nuorista kertova klassiko on voittanut näin monen lukijan sydämen puolelleen!

  Moottoripyöräromantiikka saa minulta ainakin polvet veteläksi. Ja huikeaa kuulla Yleksiksen elokuvaprojektista! :)

  VastaaPoista
 15. Tämä on juuri sellainen kirja, jonka voi ahmaista iltasaduksi minä iltana hyvänsä! Suuri kirjasinkoko on omiaan hämärässä lukemiseen. Kiitos tästä postauksesta, Salla! Taidan tämään lukaista tämän mainion tarinan ensimmäistä kertaa myös lapsille iltasaduksi. Myymälävarkauden voi tarpeen mukaan sensuroida lukiessaan - muutenhan tämä on seikkailu vailla vertaa!

  VastaaPoista
 16. Salla, olen kyllä hieman pettynyt, kun et lainkaan valota veljesten seksikokeiluja. Eeron ja Venlan vällilähän oli vähän muutakin kuin vain yhteydenpitoa, yhd-alkuista puuhaa tosin sekin.

  VastaaPoista
 17. Mielestäni olisi arveluttavaa nostaa esiin seikkoja, jotka saattavat sotia koulujen terveysvalistusta vastaan. Kirjallisuuden pitäisi olla kasvattavaa, ei turmelevaa!

  VastaaPoista
 18. Hienoa Salla, rohkaiset nuoria tarttumaan tähän klassikkoon - toivottavasti tätä luetaan kouluissa paljon :)

  VastaaPoista
 19. Tätä kirjaa pitäisi lukea, olen jo miettinyt asiaa kauan mutta nyt se tuntuu ihan hauskalta :-)

  VastaaPoista
 20. Hauska kuulla! Huomasithan, Emma, että tämä kirjoitushan oli osa plagioinnin vastaista flashmobia. Mutta kirja on siis ehdottomasti lukemisen arvoinen! :)

  VastaaPoista
 21. Huomasin :-) Flashmobi on minusta hyvä aloite.

  VastaaPoista
 22. Mietin asiaa ja kirjoitin vähän siitä, http://emmapafo.blogspot.se/2012/10/funderingar.html, ruotsiksi mutta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättefint! Ruotsin opiskelustani on aikaa, mutta mielestäni ymmärsin kirjoituksesi kokonaan. :)

   Poista
 23. Anonyymi27.1.13

  Mitä ihmettä? Ei seitsemön veljestä näin mene... Onko tämä joku toinen versio? Ei seitsemässä veljeksessä ole huumeita ja moottoripyöriä! Seitsemässä veljksessä veljekset karkaavat kyllä lukkarilta, mutta joutuvat kivelle nököttämään härkien jahtaamina ja niin edelleen... Onko tämä parodiaa Kiven teoksesta vai miten on?

  VastaaPoista
 24. Anonyymi2.2.13

  aivan hirveää kuraa

  VastaaPoista
 25. Anonyymi15.5.13

  Eikö mitä! Tämä on paras juonireferaatti veljeksistä ikinä. Kuka nyt kirjaa viitsii lukea.

  VastaaPoista
 26. Anonyymi22.5.13

  Mun oppilaani esitti tämän kyseisen tekstin omanaan, kun tehtävänä oli tehdä tutkielma jostakin suomalaisesta kirjailijasta ja kirjailijan parista teoksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös Haanpään Noitaympyrästä on kuulemma luettu jännittävä esitelmä luokassa ääneen.

   Poista
 27. Anonyymi25.9.13

  Kiitos Salla, tarjosit ihanan näkökulman veljeksiin. Opiskelijani oli myös niin tykästynyt tekstiisi, että tarjosi sitä minulle omanaan.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi23.1.14

  Onko tämä lukemasi versio joku lyhennetty ja modernisoitu kun menee niin erilailla kun joskus koulusta saatu 7 veljestä kirja. Seitsemässä veljessä isä on kuollun karhujahdilla ja äitikin kuolee kirjan alkupäässä ja kirjassa on reilu 300 sivua!

  VastaaPoista
 29. Anonyymi10.5.14

  höh olis oikeesti tuommoinen moottoripyörä hommeli versio ... :D lukisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorille(kin) lukijoille hyvin sopiva moottoriajoneuvoaiheinen ja seikkailuhenkinen kirja on ainakin Wolfgang Herrndorfin Ladaromaani.

   Poista
 30. Anonyymi14.9.14

  Samaa kun tuo anonyymi 23.1.14... Mä luin seitsemän veljestä ja siinä oli jotain 300 sivua

  VastaaPoista
 31. Anonyymi9.5.17

  Tää paska on yhtä perkeleen kusetusta. Menkää oikeisiin töihin homot!

  VastaaPoista
 32. Anonyymi9.5.17

  Menkää vittu töihin saatanan apinat

  VastaaPoista
 33. Ne pölli Alkosta koskenkorvaa

  VastaaPoista
 34. Anonyymi11.9.20

  Mikä homma

  VastaaPoista
 35. Anonyymi10.11.20

  joo itekki

  VastaaPoista
 36. Anonyymi12.11.20

  älkää laittako tämmöstä

  VastaaPoista