sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Vera Brosgol: Anya's Ghost

Kuva: Macmillan
Vera Brosgolin sarjakuvan Anya's Ghost bongasin luettavaksi Kirjainten virrasta. Sarjis onkin löytänyt hyvin lukijoita Helmet-kirjastoissa, sillä tätä on hankittu kirjastoon useita kappaleita ja kaikki olivat lainassa kun varausta tein. (Varaan siis aika paljon sellaisiakin kirjoja, joita löytyy kirjaston hyllystä, sillä on helpompi tilata kirja lähikirjastoon ja maksaa 50 snt varausmaksu kuin lähteä seikkailemaan toiselle puolen pääkaupunkiseutua, jos kirja on jossain kaukaisemmassa kirjastossa.) Kustantaja First Secondin sivuilla voi lukea albumin alkua.

Anya's Ghost pitikin lukea oikein kahteen kertaan. Ensin tuli ahmaistua tarina niin nopeasti, että täytyi lukea hitaammin uudelleen. Takakannessa siteerataan USA Today -lehden arviota: "Anya's Ghost is funny, creepy, and a delightful pageturner." Joten pakko on allekirjoittaa tämä väite, koska sivut kääntyivät nopeassa tahdissa. :)

Tarina sijoittuu high schooliin - tuohon lukemattomista amerikkalaisista tv-sarjoista ja elokuvista tuttuun miljööseen. Lähtötilanne ei ole mitenkään maailman omaperäisin: Anya tuntee olevansa yksinäinen ja outo ja hän tekee kaikkensa tullakseen hyväksytyksi koulumaailmassa. Brosgol toteuttaa Anyan kasvutarinan onneksi melko raikkaasti ja aaveteemaa sovelletaan omaperäisesti.

Kuva avautuu suuremmaksi klikkaamalla.
Siniharmaan sävyinen väritys on mitä ilmeisimmin tehty tietokoneella, samoin tekstaus on koneellista, fonttina on melko luontevan oloinen Helverica. Koneväritys ja -tekstaus ovat vähän kliinisen tuntuisia, mutta Brosgolin pyöreä, luonteva kynänjälki on  viehättävää katseltavaa, ja ilmeikäs Anya on mukava päähenkilö kaikessa angstisuudessaan. Kiinnitin huomiota myös albumin "mykkäjaksoihin" - ihan kuin malttaisin nykyään keskittyä paremmin tekstittömiin sarjakuvaruutuihin, olisikohan Understanding Comics hieman antanut uutta tuntumaa kuvanlukemiseen? Ja olen varma että Anyan ihastuksen kohde Sean on silmänisku Craig Thompsonin Blanketsin suuntaan, sillä Sean muistuttaa mielestäni Blanketsin Craigia. :)

Angsti tosin muuttaa muotoaan tarinan edetessä. Anya joutuu oppimaan asioita, jotka taitavat olla tuttuja kaikille nuorille: minkä verran pitää mennä ryhmäpaineen mukana vai oppiiko käyttämään omia aivojaan... Tykkäsin todella paljon esimerkiksi albumin puolivälin ratkaisevan tärkeästä kohtauksesta, jolloin Anya uskaltautuu tekemään omia johtopäätöksiään ja ryhtyy pitämään puoliaan.

Varsinkin ensimmäisellä lukukerralla Emily-aaveen tietyt temput ihan oikeasti herättivät kylmiä väreitä, joten kummitusjutun henkeä tähän on saatu. :)

Sarjakuva oli kirjastossa luokiteltu nuorten osastolle, mutta sopii kyllä aikuislukijallekin. Tästä tuli myös hauskasti "sarjispari" viimeksi lukemalleni Myrskyn silmään -sarjakuvalle, sillä siinä kuvattiin juutalaispojan sopeutumispaineita amerikkalaisessa yhteiskunnassa ja Anya taas yrittää häivyttää venäläisen taustansa ollakseen hyväksyttävämpi amerikkalainen kouluyhteisössään.

4 kommenttia:

 1. Yyh, mäkin haluan lukea tämän! Turun kirjastossa kyseistä sarjakuvaa ei ole. Ja onpa muuten varausmaksukin peräti euron, hyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile tehdä hankintapyyntö tai lainaa tämä kaukolainana! Usein kirjastot hankkivat teoksen, jos asiakas tekee hankintapyynnön. Ja minusta euro ei ole paha hinta varauksesta, vaikka toivon toki minäkin ettei varausmaksuja ainakaan nostettaisi lähituelvaisuudessa.

   Poista
 2. Tämä pitikin laittaa heti Helmetin muistilistalle, odottelen että lähikirjaston kappale palautuu lainasta. Mä harrastan muuten kanssa samanlaista varaustaktiikkaa ja luulin että se on ihan normaalia, ei aina voi jaksaa lähteä muualta hakemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se täällä pk-seudulla on normaalia, mutta en muista aiemmin lainanneeni näin paljon varaamalla. Kun asuin Lappeenrannassa, oli lähikirjastoni pitkään Sammonlahden sivukirjasto. Mulla on hämärä muistikuva että siellä sivukirjastoon pystyi tilaamaan muualla Lappeenrannan kirjastoissa hyllyissä olevia kirjoja ilman varausmaksua. Eli varausmaksu meni vain "oikeasta" varauksesta. Pitäis kyllä tarkistaa, en ole ihan satavarma oliko näin.

   Lisäksi pääkirjastoonkin oli helppo mennä poikkeamaan keskustassa käydessä. Helmet-kirjastojen alueellahan saattaisi mennä tyyliin tunti suuntaansa jos lähtisi hakemaan kirjaa vaikka jostain toisen kunnan puolelta asti.

   Poista