keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Chris Claremont - John Byrne: Ryhmä-X, vuosikerta 1984-1985

Jostain päin nettiä silmiini osui mainio uutinen: 1980-luvun puolivälin Ryhmä-X -lehdistä on julkaistu kovakantinen uusintapainos. Viime syksynä ilmestynyt albumi kattaa vuonna 1984 Suomessa ilmestyneet numerot ja puolet vuoden 1985 numeroista.

Luin teininä innokkaasti Ryhmä-X:iä ja vaikka osa albumin numeroista oli minulle vanhastaan tuttuja, en kaikkia numeroita ollut lukenut. Kovakantinen kokoelmapainos oli mainio tapa verestää muistoja mutanttiseikkailujen parissa. Kannattaa muuten katsoa albumin traileri:
En ole varma, kuinka painokkaasti tohdin suositella tätä albumia sellaiselle, jolle supersankarisarjakuvat eivät ole ennestään tuttuja. Mutanttimaailmassa pätevät omat lainalaisuutensa ja ajan patina näkyy sarjassa hyvällä tavalla. Albumin seikkailut ovat alun perin ilmestyneen Yhdysvalloissa joskus 1970-luvun paikkeilla ja ajankuva näkyy sekä vaatetuksessa että tarinoiden yhteiskunnallisissa tausta-asetelmissa.

Viihdesarjakuvana nämä seikkailut ovat kuitenkin edelleen todella mainioita. Claremont on erinomainen käsikirjoittaja ja Byrnen piirrosjälki - varsinkin Terry Austinin tussaamana on upeaa. Koska Ryhmä-X:n hahmot ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet ja kehittyneet melkoisesti, oli hauska palata tänne "uuden" Ryhmä-X:n alkuajoille, jolloin monet keskeiset hahmot olivat melko tuoreita ja heidän erityisominaisuutensa olivat vasta tulossa lukijoille tutuiksi.

Sain siis nostalgiapläjäyksen lisäksi myös kelpo annoksen sujuvaa viihdettä. Ei ihme, että Claremontin ja Byrnen yhteistyötä muistellaan Ryhmä-X:n kulta-aikana. Minuun vetoaa - kenties henkilökohtaisista lukumuistoista johtuen - myös myöhemmin seurannut Claremontin ja John Romita Jr:n yhteistyö. Kenties näitäkin jaksoja nähdään myöhemmin ansaittuina uusintapainoksina?

6 kommenttia:

 1. Fiilistelin näiden parissa joku aika sitten, aikoinaan näitä tuli luettua aika satunnaisessa järjestyksessä mutta kyllä mä nämä kanssa jossain vaiheessa lainasin kaverilta jolla oli koko sarja kerättynä.

  Ja jossain vaiheessa luin kanssa tätä uuden ryhmä-X:n alkukausia englanniksi, jolloin tuli vielä selvemmin esiin millaista tahtia tässä sarjassa esiteltiin uusia hahmoja ja ilmiöitä jotka nousivat merkittävään asemaan Marvel-jatkumossa...Claremont oli aivan liekeissä ja Byrne-Austin-parivaljakko toki myös osansa saakoon (vaikka kyllä Romitakin...)

  Toivottavasti ainakin se 85-loppupuoli saadaan julkaistua (Pimeä Feenix ja Days of Future Past, ah), sen jälkeen menee tietty vähän hankalaksi kun tuli pitkähkö hyppäys eteenpäin (mutta eivät epäloogiset järjestykset ole näköjään Hämäri-uusintapainoksiakaan haitannut...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tainnut nuorena tajutakaan, että suomennoksissa on tosiaan aika paljon leikkelyä ja pitkiäkin katkoksia verrattuna alkuperäisnumeroihin. Voisin kai joskus katsella alkuperäisnumeroitakin, varsinkin jos niistäkin löytyy käteviä yhteispainoksia.

   Poista
 2. Anonyymi14.4.15

  Sain juuri tämän teoksen lahjaksi mieheltäni, sillä olen näitä suurella intohimolla lukenut ala-asteelta parikymppiseksi opiskelijaksi. Sitten Ryhmä X jotenkin jäi ruuhkavuosien jalkoihin ja unohtui. Nyt ehkä uskallan lukeakin uudelleen, kun suosittelet. Pelkäsin nimittäin pettymystä, jos tarinat eivät olekaan niin hyviä, mitä muistan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa palata näiden pariin! :)

   Poista
 3. Ai perskules, pitäisiköhän tämä laitaa hankintalistalle. Itseltäni löytyy varastosta näitä 1984-85 vuoden Ryhmä X-lehtiä, sulassa sovussa Indiana Jonesin ja Star Wars -lehtien kanssa. Voi niitä aikoja...

  VastaaPoista