sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Peter Madsen: Valhalla 1: Susi tulee

Olen nautiskellut roskakatoslöytöni saaliista. Peter Madsenin Valhalla-sarjan ykkösosan Susi tulee olen lukenut viimeksi joskus vuosia sitten. Sarja on alun perin tanskalainen ja sitä on suomennettu viisi osaa: Susi tulee, Tor kostaa, Odin lyö vetoa, Kvark, pikku tuholainen ja Matka Udgårdiin. Luin näitä lapsena kirjaston hyllystä. Kuten moni muukin eurosarjakuva, nämä sopivat sekä lapsille että aikuisille. Tämä ensimmäinen osa on alun perin ilmestynyt vuonna 1979, suomennos on vuodelta 1987. Vaikka suomennokset jäivätkin valitettavasti viiteen albumiin, on sarjaa yhteensä ilmestynyt 15 osaa ja se on saanut kansainvälistä menestystä. Lisätietoa Peter Madsenin kotisivun albumiluettelosta. Sarjaa on julkaistu yhteisniteinä. Valhalla: Den samlede saga olisi ostettavissa ainakin tanskalaisen Carlsenin nettikaupasta - harmi ettei tanska suju. Vaikka olenhan minä lukenut sarjakuvaa espanjaksikin osaamatta kieltä ollenkaan... Valhallasta tehtiin 1980-luvulla animaatioelokuva, josta onkin Youtubessa paljon klippejä. Tsekatkaa vaikka traileri.

Susi tulee esittelee sarjan päähenkilöt. Alussa esitellään lyhyesti skandinaavisen jumaltaruston perusteet. Tarinan alussa jumalat Tor ja Loke saapuvat vieraaksi tavalliseen ihmisperheeseen, josta lapset Tjalf ja Ruusu päätyvät Torin mukana Asgårdiin.


Lapset tutustuvat jumalien arkielämään. Varsinainen juoni on tässä osassa melko löyhä, se keskittyy karanneen Fenris-suden pyydystämiseen. Myös piirrostyyli kehittyi sarjan edetessä kovasti, vaikka mukavaa jälkeä tässä ykkösosassakin on. Kvaak.fi -foorumin Valhalla-ketjussa kokeneemmat kertovat, että myöhemmät (suomentamattomat) osat ovat vielä paljon ensimmäisiä osia parempia.

Eri maiden mytologiat ovat minusta todella kiinnostavia. Lapsena luin paljon satukirjoja, joissa ammennettiin tarinoita mytologioista. Muistan, että pohjoismaista mytologiaakin joissakin satukokoelmissa hyödynnettiin. Olisiko kyseessä ollut mustakantinen Satumaa-sarja, jossa ilmestyi ainakin Sooria Moorian linna -niminen osa? Sarjasta ei löytynyt kauheasti tietoa netistä, mutta Kysy kirjastonhoitajalta -palstalta löytyi tähän viittaava aihe.


Olisipa mukavaa perehtyä skandinaaviseen mytologiaan vähän paremmin vaikka jonkun hyvän tietokirjan kautta. Jumaltarustot ovat hämmästyttävän eläviä vielä nykyajassakin - onhan tänä kesänä valkokankaille tulossa supersankarielokuva Thor ja esimerkiksi rahastoyhtiö Odin hyödyntää - nimensä mukaisesti - skandinaavitarustoa mainonnassaan. Ja onhan monta viikonpäiväämmekin nimetty skandinaavijumalien mukaan. Saa vinkata hyvää tietokirjaa, jos tietää!

Ilmassa on ollut pikkuisen sellaista fiilistä, että sarjakuvien lukijakunta olisi ehkä aavistuksen verran kasvanut. Yhtenä signaalina tällaisesta pidän uusimman Anna-lehden kirja-arviosivun juttua:


Hyvä Anna! Lisää sarjakuva-arvioita naistenlehtiin, toivon minä.

2 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä ollut ihan mieletön roskislöytö! :)
  Sain äskettäin hankittua sarjan osat 2-5, mutta tästä ensimmäisestä pyydetään vähän turhan kovia hintoja. No, ehkä se joskus vielä tulee vastaan kohtuuhintaan - tai uutena painoksena.

  Nuo kokoomateokset on käännetty ruotsiksi ja vaikka oma kielitaitoni on ruotsin suhteen ihan onneton, lainasin kaikki osat kirjastosta ja yritän saada ne luettua. Viisi ensimmäistä osaa sujuvat varmasti, kun ovat entuudestaan tuttuja, mutta saa nähdä kuinka ne kymmenen muuta sujuvat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Minuakin on himotellut jatkaa Valhallaa, kun en silloin lapsena oikein tajunnut, että näitä olisi ollut vaikka kuinka paljon lisää. Bloggaa sitten miten ruotsiksi lukeminen sujuu, ehkä minäkin sitten yritän. :)

   Poista