lauantai 11. kesäkuuta 2016

Herman Lindqvist: Madame de Pompadour

Kansi: WSOY.
Ruotsalaisen Herman Lindqvistin kirjoittaman Madame de Pompadour - Äly, kauneus, valta -elämäkertateoksen nappasin mukaani kirjastosta jokin aika sitten. Madame de Pompadourin nimi oli tuttu, mutta hänen historiallinen asemansa oli päässyt minulta autuaasti unohtumaan. Niin ikään Lindqvistin nimi tuntui tutulta, mutta kirjaa lukiessani päättelin, että hän taitaa olla jonkinlainen Ruotsin Panu Rajala - melko populääri ja naisiin romantisoivasti ja hieman esineellistävästi suhtautuva miestutkija. Suomentaja Päivi Kivelä on tehnyt käännöksessä hyvää työtä.

Elämäkertojen lukemisen sijaan voisi nykypäivänä lukea yhtä hyvin henkilöstä kertovian Wikipedia-artikkeleita. Tämän kirjan tapahtumat löytyvät tiivistettynä Madame de Pompadourin Wikipedia-sivulta. Toki kirjan lukeminen oli sinänsä mielekkäämpää, sillä yksityiskohtiin käytettiin enemmän tilaa. En kuitenkaan osannut pitää Lindqvistin tekstiä erityisen analyyttisenä, vaan kirja tuntui aika luettelomaiselta. Lisäksi mainitsemani romantisointi välillä hieman häiritsi. Kuninkaan rakastajattaren rooli on toki mielenkiintoinen, mutta naisnäkökulmasta katsottuna kyseessä oli usein hyväksikäyttö. Ja gynekologiset vaivat, varsinkin jos niitä hoidetaan 1700-luvun metodeilla, eivät ole romantiikkaa nähneetkään. Olisi kiinnostavampaa lukea Ludvig XV:n hovista naisnäkökulmasta kirjoitettuna.

Lindqvist nimittäin lähestyy Madame de Pompadouria, Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n pitkäaikaisinta rakastajatarta ja aikansa merkittävää poliittista peluria, melko miehisestä näkökulmasta. Hän ihailee nuoren tytön kauneutta ja viehätysvoimaa, säälittelee ikääntyvän naisen ulkonäön kuihtumista ja seksuaalisen vetovoiman vähenemistä. Onneksi hän kuitenkin osaa osoittaa kunnioitusta kohteensa taitavalle poliittiselle vallankäytölle ja menestyksekkäälle taloudenhallinnalle.

Kirjan kiinnostavuus ei siis niinkään synny kirjoittajan tyylistä, vaan kohteen kiinnostavuudesta. 1700-luvun ranskalainen kuninkaanhovi sosiaalisine peleineen, uhkaava vallankumoukseen viittaava tunnelma, eurooppalaisten kuningashuoneiden sodat ja naimakaupat... Lindqvist viittaa monessa yhteydessä Ruotsin tapahtumiin, ja kun Välskärin kertomuksia on minulla tuoreessa muistissa, oli hauska bongata monia Välskäristä tuttuja nimiä.

Tuntuu siltä, että aina kun luen tietokirjan, totean että olisi syytä lukea useammin mielenkiintoisia tietokirjoja. Noh, todettakoon näin nytkin. Erityisesti jokin hyvä Ranskan vallankumouksesta kertova tietokirja olisi mukava bongata luettavaksi.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi13.6.16

  Luin vuodelta 2012 kirjoittamasi tekijänoikeusartikkelin ja minulle jäi vielä kysymyksiä tekijänoikeuksista kirjablogeissa.
  1. Saako siis kirjan kansikuvan näyttää kirja-arvostelupostauksessa blogissa? Pitääkö kuvan yhteyteen liittää jotain tietoja siitä, mitä?
  2. Mistä saisin lisää tietoa tästä kyseisestä kansikuvakysymyksestäni, en googlettamalla nyt äkkiseltään löytänyt.
  3. Saako kansikuvan näyttää postauksessa myös silloin, kun arvosteluun on kirjoitettu myös negatiivisia asioita kirjasta kuten että "kirja oli tylsähkö" jne.?
  Anteeksi että laitoin kommentin uusimpaan aiheeseesi, sillä oletin ettet vastaisi siihen vanhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kotimaisten kirjablogien Facebook-sivulla on hyvä koonti, kopioi osoite selaimeen ja tutustu: https://www.facebook.com/notes/kotimaiset-kirjablogit/vinkkej%C3%A4-kirjabloggaajille-mm-tekij%C3%A4noikeuksista/431545200272318

   Poista
 2. Anonyymi28.9.16

  Herman Lindquist kirjoittaa todella silotellen todellisuutta. Mutta enpä tiedä, kuinka moni olisi kiinnostunut lukemaan esim. gynekologisten vaivojen hoidosta 1600- ja 1700 -luvuilla... Asiasta löytyy jonkun verran tutkimusta,populääritieteellistä ja muuta,esim. hygienia- ja terveyskäsityksistä noilla vuosisadoilla.Itse olen löytänyt naistutkimuksen ja historian puolelta joitakin mielenkiintoisia julkaisuja. Kaari Utrio on myös kirjoittanut arjen käytännöistä jonkun verran kauneuden ja perheen historiaa käsittelevissä kirjoissaan. Löysin muut kirjat kysymällä kirjastoista.

  VastaaPoista