keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Ralf König: Vapautunut mies

Ralf Königin sarjakuvia olen lukenut jonkun verran joskus parikymppisenä. En pysty muistamaan milloin olisin viimeksi Königiltä jotain lukenut, vuosia siitä kuitenkin on. Olikin mukava palata Königin pariin, kun livelukupiirini maaliskuun kirjaksi nostettiin Königin Vapautunut mies.


Sarjakuva on ilmestynyt alun perin vuonna 1987 nimellä Der Bewegte Mann ja suomennos on vuodelta 1993. En ole ihan varma, olenko lukenut tämän albumin jo nuorena, ehkä olen, ehkä en. Königin sarjakuvat käsittelevät pääasiassa homoutta ja 1990-luvulla näiden lukeminen oli hauskaa roisin huumorin ja estottomien kuvien vuoksi. Muistan, että König nautti jonkinlaista kulttimainetta.

Vapautunut mies ei nimestään huolimatta ole aivan yhtä vapautunut kuin jotkut muut Königin teokset, tai kenties muistini hieman vääristää. Vapautuneen miehen nimihenkilö on komea hetero Axel, joka tutustuu Düsseldorfin homoporukoihin sen jälkeen, kun tyttöystävä Doro on jättänyt hänet. Ystävälliset ja menevät homot tarjoavat Axelille lohtua ja tukea. Mutta Axelin seura on kuin leikkiä tulella, ainakin homoseurapiirien Norbertille ja Waltraudille. Kiihottavan komea heteromies kun antaa ymmärtää, mutta ei ymmärrä antaa. Ja kenties Axelin ja Doron suhde ei aivan lopullisesti ole päättynyt...


Lukukokemus jäi kuitenkin laimeammaksi kuin etukäteen oletin. Ehkäpä kyse on yleisestä kehityksestä. Vielä 1990-luvun lopulla homoja taidettiin populäärikulttuurissa kuvata lähinnä hihittelevinä pikkurillin heiluttajina. Nyt, vuonna 2013, käydään jo vakavaa keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista. Joten pelkkä heteromiehen mahdollinen ajautuminen homokokemuksiin ei ole kovin ihmeellinen draaman aihe sarjakuvassakaan. Lisäksi albumi etenee melko laiskasti. Mutta suomennoksen käsintekstaus oli mukava - sittemmin Like on siirtynyt sarjakuvissaan konetekstaukseen.

Piirtäjänä König ei ole kovin monipuolinen. Pottunokkaiset hahmot ovat kyllä aika ilmeikkäitä, mutta olen tainnut viime aikoina lukea paljon visuaalisesti komeaa sarjakuvaa, joten siihen nähden Vapautunut mies oli vähän tylsää katseltavaa. Tehokeinona piirrosjäljessä käytettiin paljaita sukupuolielimiä, mutta muistelen, että monissa muissa Königin albumeissa alastomuudella irrotellaan reippaammin.

Kuitenkin Vapautunut mies oli sen verran nopealukuinen, ettei paluu Königin pariin kaduttanut. Pikemminkin houkuttaisi testata, miltä muut Königit uusintakierroksella tuntuisivat. Esimerkiksi Lysistrate varioi Aristofaneen klassista näytelmää homonäkökulmaa hyödyntäen ja albumista on uusintapainos näköjään vielä saatavilla.

8 kommenttia:

  1. Minun suosikkejani Königiltä ovat Konrad ja Paul -sarjat: olen suorastaan fani. Vapautunut mies ei minustakaan ole ihan huipuinta Königiä, ainakaan muistikuvien perusteella.

    Kuva on hauska. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konradia ja Paulia lukupiirissä muisteltiinkin. Pitäisi kai verestää muistoja heidänkin tarinansa parissa!

      Poista
  2. Samma här. Ja konetekstaus on niin väärin! Tai saattaahan se sopia johonkin, muttei ainakaan Königiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konetekstaus on yleistynyt tosi paljon. Tosin niin on tietokonevärityskin - jostain syystä se kuitenkin tuntuu usein vähemmän häiritsevältä kuin konetekstaus.

      Onneksi Vertigo-sarjiksia tekstaa vielä Todd Klein. Mies on uskomaton. Hänet voisi julistaa tekstauksen maailmanmestariksi.

      Poista
  3. Minä fanitan Königiä, ja jotenkin Konrad ja Paul on juuri se ydin. Ehkä vaikutelma tulee siitä, että he ovat niin monessa albumissa, mutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis taas hyvä syy minulle palata myös Konradin ja Paulin pariin. :)

      Poista
  4. Salla. onneksi sinulla on meiliosoite. WSOY lähetti sinun nimelläsi postia minulle, selitin tarkemmin meiliviestissä. Check you mail :)

    VastaaPoista