lauantai 8. tammikuuta 2011

Blogistanian Finlandia-lista

Nillitin marraskuussa nihkeistä Finlandia-kokemuksistani. Kirjablogien myötä minäkin olen kerrankin ollut kärryillä siitä, mitä kaikkea Finlandiasta puhutaan. Kisa on kirvoittanut lukupiireihin ja kirjablogeihin Finlandia-haasteen, josta voi lukea K-blogista. Minä taidan säästää itseäni enkä haasteeseen sitoudu, mutta löytyypä tuolta listasta ihan kiinnostaviakin kirjavinkkejä. Sen sijaan minua on kiinnostanut palata kilpailun ehdokasasetelmiin. Nyt kun eletään jo vuoden 2011 puolella, niin joko voidaan sanoa, mitkä vuoden 2010 uutuuskirjoista herättivät lukevassa yleisössä massakiinnostusta ja -arvostusta? Lukeminen on niin puhtaasti yksilölaji, että mieltymyksien arvottaminen yleispätevästi on hyvin vaikeaa, mutta ajattelin haarukoida oman varjo-Finlandia-listan. Tähän listaan pääsevät ne kirjat, jotka herättivät yleisössä aitoa kiinnostusta ja innostusta. Lähteenä käytän kirjablogimaailmaa. :)

Ehdokkaina olivat Joel Haahtelan Katoamispiste, Markus Nummen Karkkipäivä , Riikka Pulkkisen Totta, Mikko Rimmisen Nenäpäivä, Alexandra Salmelan 27 Eli kuolema tekee taiteilijan ja Erik Wahlströmin Kärpäsenkesyttäjä (Flugtämjaren). Kisan voitti Nenäpäivä. Mielestäni listalle voidaan kiistattomasti jättää kaksi kirjaa: Karkkipäivä ja Totta. Kiitetyin on Karkkipäivä, sitä on luettu blogeissa paljon ja palaute on ollut ylistävää, lukekaa vaikka Kertomus jatkuu -blogista. Tottaa on kehunut moni, muun muassa Lumiomena, mutta eivät siitä kaikki yhtä varauksetta innostuneet, Mari A. kritisoikin.  

Nenäpäivää on enemmän moitittu kuin kehuttu. Insinöörin kirjahylly antoi sekä plussaa että miinusta, Kaiken voi lukea tykkäsi enemmän. Yleisfiilis palautteen perusteella kuitenkin on, että vähän väkisin ja vain voiton vuoksi Nenäpäivää on luettu, se ei ole voittanut lukevaa yleisöä puolelleen sisäsyntyisesti. Pudotan sen siis varjolistaltani pois.

Katoamispistettä ja 27 Eli kuolema tekee taiteilijan -kirjaa on luettu selvästi vähemmän, mutta molemmista löytyy juttuja. Opuscolo piti Katoamispisteestä, mutta löysi huomautettavaakin. Salmelan kirjasta hauskin ja kriittisin arvio löytyy Inan blogista, vähän positiivisempi Kirjanurkkauksesta. Pudotan nämäkin pois varjolistalta.  

Kärpäsenkesyttäjästä en ole nähnyt yhtään blogiarviota, mutta Googlella sellaisiakin löytyi, muun muassa Tuomon kuva ja sana kirjoittaa siitä. Pudotan tämänkin pois.

Neljä kirjaa pitäisi löytyä tilalle. Kaksi nostoa on helppo tehdä. Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät oli huikea blogihitti, se todella löi itsensä läpi blogeissa. Toinen paljon luettu ja kehuttu on ollut näyttelijä Peter Franzénin Tumman veden päällä, Kirjapeto kiitti ja analysoi sitä hyvin. Kolmas nosto ei ole yhtä itsestäänselvä, mutta valitsen listalleni Seija Vilénin Mangopuun alla -esikoisen. Se on tasokas ja taidokas, mutta listalle se pääsee erityisesti siksi, että se on tuntunut tekevän hiljaista myyräntyötä lukijoiden keskellä, keränneen uusia blogiarvioita tasaiseen tahtiin syksystä asti.

Listan kuudes oli vaikein. Pohdin Olli Jalosen Poikakirjaa - mutta jos se on jo kaikkien muiden mielestä "se kirja jonka olisi pitänyt olla listalla", niin onko se liian helppo ratkaisu? Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta oli vahva vaihtoehto myös. Mutta kun kiertelin muiden blogeja, listasin ja haistelin kehuja, niin valitsin persoonallisuudesta kiitetyn kirjan, jota on luettu monessa paikassa, kehuttu omaperäisestä tyylistä - ja joka ei ole sitä "raskasta ja taiteellista" osastoa, jolla Finlandiaa usein leimataan. Miina Supisen Apatosauruksen maa olkoon listani kuudes jäsen, siitä voi lukea Kirjamielen kehut.

Tadaa, tässä siis Blogistanian Finlandia-lista: Markus Nummen Karkkipäivä , Riikka Pulkkisen Totta, Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät,  Peter Franzénin Tumman veden päällä, Seija Vilénin Mangopuun alla ja Miina Supisen Apatosauruksen maa.

22 kommenttia:

  1. Hee, kiinnostava lista ja varsinkin nuo pudotukset. Musta se Kauimpana kuolemasta kuuluisi listaan, Supisen taas pudottaisin pois, koska se oli hieman suppea kuitenkin näklkulmaltaan. Muuten kutakuinkin samaa mieltä listasta, Poikakirja tosin olisi mukana ja Emma ja Uno.

    VastaaPoista
  2. Jos vaihtaisit Supisen Hirvoseen, niin mitkäs kaksi ottaisit lisäksi tuolta pois että saisit Poikakirjan ja Emman ja Unon listaan mukaan? :)

    VastaaPoista
  3. Sami Hilvon Viinakortistakin on pidetty kovasti, itse en ole sitä vielä lukenut.^^

    VastaaPoista
  4. Hyvä oivallus tämä blogistanian varjo-Finlandia! Puolet olisi listalta luettu, pitääkin miettiä jos lukisi loputkin.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi8.1.11

    Mielenkiintoinen varjolista. Nähtävästi on luettava Karkkipäivän lisäksi vielä tuo Mangopuun alla, koska se tuntuu joka paikassa saavan kehuja.

    Nenäpäivän puolustukseksi todettakoon, että vaikka romaani jätti aika monen lukijan "kylmäksi", eivät siitä positiivisesti kirjoittaneet kuitenkaan kirjaa pelkästään voiton vuoksi kehuneet. Poikkeava kerrontatyyli jakaa tuntemukset: toisille se on kauhistus, toisille piristävä kokemus.

    Listasin omaan blogiini koonnin pelkästään noista bloggareiden Nenäpäivä-kirjoituksista. Aivan kattavaa siitä ei tullut, mutta lähes kuitenkin.

    VastaaPoista
  6. Tuli vielä mieleen, että mihinkäs mä Parvekejumalat jätin? Sitäkin on luettu blogeissa tosi paljon... Ja Viinakorttikin on saanut kehuja. Ja moni muu.

    Nenäpäivä kiinnostaisi minuakin, mutta en jaksa aina niin hätäillä uutuuksien kanssa, ehtiihän sen lukea myöhemmin. Rimmiseen tutustumisen voisi aloittaa myös Pussikaljaromaanista. Tulenkin katsomaan Penjamin listaa.

    VastaaPoista
  7. Loistava idea ja hyvä lista! Olisi ollut kiva saada Kauimpana kuolemasta mukaan, mutta en kyllä osaa lähteä poistamaan listalta mitään. Blogistanian varjo-Finlandiasta pitäisi muuten tulla jokavuotinen perinne! :)

    VastaaPoista
  8. Minä enviihtynyt siellä Mangopuun alla enkä saanut sitä luettua, vaikka aihe kiinnosti kovin: vaihtaisin sen ehdottomasti Hirvoseen. Lisäksi vaihtaisin Supisen hauskan kirjan kuitenkin ehkä Salmisen raikkaaseen kirjaan (vaikka juuri blogissani kirjoitin, että finlandia hämmentää, mutta jos vaihtoehdot ovat nämä niin sitten :)). Noista muista en oikein tiedä: salakäytävätkin voisin ehkä vaihtaa karkki- tai nenäpäivään, mutta kun en ole niitä vielä lukenut. Hauska idea joka tapauksessa ja tarpeellinen :)

    VastaaPoista
  9. Hauska idea tämä blogistien varjo-finlandia! :-D

    VastaaPoista
  10. En ole itsekään lukenut näistä kuin kaksi - yritin hakea listaan sellaisia, jotka ovat selvästi löytäneet paljon lukijoita (blogeissa) ja joita on pidetty tasokkaina. Joten sen valossa Harjukaupungin salakäytävät ja Tumman veden päällä ovat minusta selvimmät nousijat ja Karkkipäivä ja Totta selvimmät paikkansa puolustajat. Kahta muuta yhtä selvää nousijaa en pystynyt itse havaitsemaan, rintama muuttuu tasaisemmaksi.

    Tosin aloin eilen illalla pähkäillä, että rajataanko Finlandiassa novellikokoelmat pois - joutuuko Apatosauruksen maa silloin pelistä pois? Toisaalta, jos oikeassa kisassa saatiin kierrettyä kätevästi Salmelan kansallisuus, niin ehkä tässäkin listassa voi vähän joustaa. :)

    VastaaPoista
  11. Hei!

    Kiva listaidea! Olet tehnyt melkoisesti töitä sen kasaamiseksi, niin paljon kiinnostavia ja hyviä kirjallisuusblogeja on!

    Olen itse miettinyt ihan omaa varjofinlandialistaani loppuvuonna, ja siinä olisi kyllä mukana ehdottomasti Snellmanin Parvekejumalat. Se on mielestäni paitsi hieno romaani myös tärkeä näkökulmaltaan. Vaikuttava.

    Olen lukenut vuoden aikana sekä Tumman veden päällä että Poikakirjan. Niiden välistä suhdetta olen myös mietiskellyt paljon. Ideahan niissä ei ole uusi. Kirjailija kirjoittaa fiktiivisen romaanin omasta lapsuudestaan. Onhan näitä nähty. Franzén onnistuu mielestäni oikein hyvin, jopa yllättävän hyvin esikoisteoksessaan. Tunnustan, että ainakin minulla oli melkoisia ennakkoluuloja. Asetelma on heti jotenkin epäilyttävä, kun julkisuuden henkilö ryhtyy kirjailijaksi. Ainakin se on epäreilua niitä varmaan satoja kirjoittajia kohtaan, jotka vuodesta toiseen tarjoavat käsikirjoituksiaan kustantajille turhaan. Sitten joku näyttelijä ehdottaa, että voisi kirjoittaa romaanin, ja kas, heti löytyy kustantaja. Hesari vielä on puffannut tätä romaania melkosesti, ensin oli pitkä arvostelu ja syksyllä vielä puolen sivun juttu elokuvasuunnitelmista.

    Jalonen on kirjoittanut hienon, hiotun romaanin, joka ei ole lainkaan niin ennalta-arvattava tarinaltaan kuin Franzénin. Asetelma on mestari-oppipoika-luokkaa. Silti Poikakirja on jäänyt paitsioon. Jotenkin tuntuu, että Jaloselta edellytetäänkin itsestäänselvyytenä huipputasoa, ja kun sitä tulee, se ohitetaan mielenkiinnottomana. Epäreilua!

    Huh, taisin oikein kiihtyä ;)Mutta tästähän sinun listassasi ei siis ollut kyse, vaan siitä, mistä blogeissa on kirjoitettu.

    VastaaPoista
  12. Tärkeä aihe Kirsi - varmaan tärkeimpiä ja toistuvimpia blogikeskusteluissa. Kenen kirja saa näkyvyyttä?

    Huikeasta ennakkopuffauksesta tulee mieleen pari esimerkkiä. Iltapäivälehdet jaksoivat intoilla etukäteen hirmuisesti Viivi Avellanin ja Susanna Sievisen kirjoista. No niistä on nyt muutama vuosi aikaa, ei tainnut kummastakaan tulla kirjallisuutemme merkkipaaluja...

    Samaan aikaan ihan älyttömän moni kirjailija on lähes nollanäkyvyydellä. Eräs sellainen on Tapio Koivukari - tai siis hänhän on saanut ainakin vähän näkyvyyttä, koska jostain (Kauppalehden lyhyistä arvioista?) on jäänyt mieleen raumalaisesta merenkulusta kirjoittava mies, joka googletuksen perusteella vahvistui Koivukariksi. Hänen kirjojaan olen meinannut etsiä käsiini jossain vaiheessa. Hänen uusimmasta kirjastaan voi lukea vaikka Keskisuomalaisen arviosta.

    VastaaPoista
  13. Anonyymi9.1.11

    Koivukari on hyvä kirjailija, joskin mitä tuohon Saaristolaissarjaan tulee, niin sen ekat osat ovat tuota viimeistä voimakkaampia, elämänmakuisempia kuin tuo viimeinen, jossa kulttuurihistoriallisuus tunkee vähän liiaksi läpi. Mutta silti on hänellä oikeutensa parin rivin heittoon Westötä kohtaan, kertoessaan niin ikään tietyistä paikoista joissa kuljimme kerran - tietenkin suhteessa kirjailijan arvostukseen ja näkyvyyteen.

    Finlandian kohdalla alan vähitellen epäillä, onko tällä maalla tarpeeksi kirjallisuutta jokavuotiseen palkitsemiseen. Sillä onhan yksi syy jättää Jalonen ulos siinä, että hän on palkinnon kerran vai kahdesti saanut ja ollut lukuisia kertoja ehdolla. Mikä vie taas ajatuksiin siitä, mitä F:lla tavoitellaan.

    VastaaPoista
  14. Kivaa, entistä suurempi syy panna Koivukari henkiselle muistilistalle kirjastokäyntiä varten!

    VastaaPoista
  15. Hyvä lista! Harmi, että Essi Kummun Karhun kuolema ei päässyt tällekään F-listalle. Se on ollut muutamissa blogeissa esillä, mutta en ole kovin monesta bongannut. Ei sillä, on hyvin mahdollista, että muiden mielestä se ei olekaan niin mahtava kirja kuin millaisena minä sen koin :). Mutta silti, mainostan tässä (ei ole maksettu mainos!) Karhun kuolemaa - ihana kirja, jonka soisi löytävän paljon lukijoita!

    VastaaPoista
  16. Millainen tämä lista olisi, jos siihen pitää varata paikat suomenruotsalaiselle kirjailijalle ja yhdelle esikoiselle. Silloin pääsisi Tikkasen Emma ja Uno. Esikoisista joko Mangopuun alla tai Viinakortti.

    VastaaPoista
  17. Markkinamies minussa aistii, että Blogistanian varjo-Finlandia-listasta voisi tulevina vuosina muodostua pienimuotoinen instituutio...

    VastaaPoista
  18. Rooibos:Karhun kuolema odottaa minulla lukupinossa, harmi vaan että ensisilmäyksellä se vaikutti vähän kököltä. Mutta jospa ei tuntuisi lukiessa, jossain vaiheessa siihen kyllä tartun.

    Tomomi: Minua ei niin napeksi mikään suomenruotsalaiskiintiö. Jos sellainen pitää olla, niin sitten vaadin omaa kiintiötä itä- ja pohjoissuomalaisille kirjoille! Varsinkin kun Finlandia-palkinnoissa niitä on selvästi syrjitty verrattuna helsinkiläisiin kirjoihin, olivatpa helsinkiläiskirjat sitten suomen- tai ruotsinkielisiä. Kainuulais-savokarjalais-lappilainen naturalismi, kielenkäyttö ja huumori kunniaan!

    Jussi: hienoa, ehkä tästä voisi tulevaisuudessa kehitellä jotain epävirallisen virallisempaa... ;)

    VastaaPoista
  19. Kannatan Jussia! Tästä pitää ehdottomasti tehdä jonkunlainen pieni mediahäppeninki omana varjo-Finlandiana, hyvä Salla! ;) Ihailtavaa ahkeruutta kerätä yhteen näitä arvioita - vastaa aika pitkälle omaa mutu-arviota blogeissa esillä olleista kirjoista ja niiden saamasta suosiosta.

    Poikakirjan hehkutuksen aloitin itse vasta tällä viikolla myöhäisherännäisenä ja sen olisin ottanut tälle listalle mukaan - Rimmiseen palaan vielä, mutta itselleni pettymys oli nimenomaan se, ettei Nenäpäivä ollutkaan niin erikoinen kielellinen elämys kuin palkintoperusteluissa sanottiin. Odotin siis liikaa, mikä helposti koituu voittajan ongelmaksi.

    Ja kyllä, Finlandiaan kelpuutetaan vain romaaneja, ei novelleja, joten mainio Apatosauruksen maa ei ollut edes virallisessa kisassa mukana - blogistithan tunnetusti keikkuvat muutenkin kaikenlaisten rajojen ja raamien laidoilla, joten haitanneeko mittään. ;)

    VastaaPoista
  20. Pannaanpa idea hautumaan - jos sitten ensi vuonna voisi järkätä porukalla jonkun huikean mediaspektaakkelin. Vaikka melkoista jälkiviisasteluahan tällaisen listan jälkikäteen kerääminen on. Toisaalta, sitä hainkin. Olen yrittänyt lukea Finlandia-listoja sillä silmällä, mitä F-kirjoja suomalaiset ovat oikeasti innostuneet lukemaan joko kisaa ennen tai kisan jälkeen ja mitkä ovat jääneet sellaisiksi "tämä on todella hieno koska tämän on lukenut vain yksi promille suomalaisista" -opuksiksi.

    VastaaPoista
  21. Mahtava idea tuollainen mediaspektaakkeli! Jäädään siis sitä odottelemaan. Nämä ajatusleikit ovat aina kiehtovia. Kiva, että olit löytänyt myös Kärpästenkesyttäjästä kirjoituksen, täytyypä käydä kurkkaamassa. Kirja jätti nimittäin eniten kylmäksi ainakin minut.

    VastaaPoista