tiistai 22. tammikuuta 2013

Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt

Kuva: Piia Aho / Otava.
Anja Snellmanin Lemmikkikaupan tytöt on ilmestynyt vuonna 2007, jolloin lukijasuhteeni Snellmanin kirjoihin on ollut pikkuisen jäähyllä. Näin voi päätellä vaikka siitä, mitä olen kirjoittanut Kultasuusta. Muistan kuitenkin lukeneeni Lemmikkikaupan tytöistä useita kehuvia blogiarviota. Niitä onkin niin paljon, etten linkitä yhtään, sanon vain taas kerran LMGTFY. Pannaanpa kaupan päälle vielä Suvi Aholan Hesariin kirjoittama arvio - joka tosin spoilaa aika paljon, suosittelen lukemista lähinnä niille, jotka ovat jo lukeneet kirjan.

Koska lukijasuhteeni on päässyt taas lämpenemään Parvekejumalien ja Ivana B:n myötä, nappasin kirjaston äänikirjavalikoimista Lemmikkikaupan tytöt mukaan. Ja huhhuh. Heti aloitus nappasi minut tukevasti koukkuun. Tämä taitaa olla Snellmanin parhaita kirjoja! Toivotan kirjalle menestystä myös USA:ssa, sillä syksyllä uutisoitiin sen julkaisusta yhdysvaltalaismarkkinoilla nimellä Pet Shop Girls. En löytänyt netistä vahvistusta sille, joko kirja on nähnyt siellä päivänvalon, mutta katsokaapa englanninkielinen traileri kuitenkin.

Lemmikkikaupan tytöt kertoo teini-ikäisestä Jasminista, joka sekaantuu seksimarkkinoihin bestiksensä Lindan kanssa. Jasminin perhe tai muut ystävät eivät tiedä asiasta mitään. Kirjan alussa kerrotaan Jasminin kadonneen, minkä jälkeen kerronta etenee useissa aikatasoissa ja useiden kertojanäkökulmien kautta.

Juuri Snellmanin tapa kertoa Jasminin ja Lindan tarina tekeekin kirjasta erinomaisen, suorastaan mestariteoksen. Iso kiitos hurjasta elämyksestä menee myös levyn lukijoille, erityisesti Jasminin osuudet lukevalle Elsa Saisiolle. Hän on sen verran nuori, että pystyy uskottavasti lukemaan teinityttöjen osuudet, hän on mielettömän tarkka ja osuva lukija ja hänellä on vielä uskomattoman kaunis puhetekniikka. Saisio kiilaa suosikkilukijoideni kärkeen pelkästään tämän yhden äänikirjan perusteella! Hyvin lukevat muutkin: Kaija Kärkinen vastaa Jasminin äidin osuuksista ja Antti Pääkkönen miesrooleista. Snellman itse lukee alkusanat ja epilogin. Kaija Kärkisellä on myös kaunis lukuääni, mutta hän kenties himpun verran kärjistää tulkitessaan Jasminin äidin etäisyyttä ja urasuuntautuneisuutta.

Aika ajoin puhkeaa väittelyjä siitä, riittääkö hyvä tarina tekemään hyvän kirjan, vaikka kirjoitusteknisesti kirja ei olisi kovin viimeistelty. Makuja on monia, itse olen sitä mieltä, että miten on usein tärkeämpää kuin mitä. Sillä Lemmikkikaupan tyttöjen tarina on hurja, kamala, kiehtova, tosi, yhteiskunnallinen, kärjistetty ja silti uskottava, mutta Snellman kertoo tämän tarinan monta kertaa paremmin kuin joku kehnompi kirjoittelija.

Jasmin on samaan aikaan kaikkitietävä kertoja ja viaton teinityttö. Hän kerii tarinaansa auki vähitellen, kuvaa välillä yhtä asiaa, välillä toista. Langanpäät solmiutuvat hitaasti yhteen sitä mukaa, kun kirja etenee. Jasminin äiti taas elää kirjan aikana vain yhden päivän: sen maanantain, jolloin hän palaa työmatkalta gynekologiselle klinikalleen ja hänelle selviää, että tytär on ollut viikon kadoksissa. Lemmikkikauppaa pyörittävä maahanmuuttajamiesten seurue saa äänensä kuuluviin Randin kautta. Randi tekee sitä, mitä kovemmat jätkät käskevät. Hän on oikeastaan aika kiltti, mutta siitä huolimatta tai kenties juuri siksi hän osallistuu täysillä lemmikkikaupan toimintaan.

Itse lemmikkikauppa on tehokas miljöö: päältäpäin eläinkauppa, jonne koulutytöt pääsevät tienaamaan taskurahaa osa-aikatöissä. Kun tytöt on uitettu sisään, tarjotaan halukkaille seksitöitä. Ja mitäs tytöillä on hyviä tienestejä vastaan, ei mitään. Helppoa työtä, jonka ansiosta voi hankkia merkkikäsilaukkuja ja vielä pääsee hyviin bileisiin mukaan.

Snellman pyörittää älyttömän hyvin kilttien teinien viatonta maailmaa ja samojen teinien osallistumista prostituutioon. Teksti on provosoivaa, mutta koko ajan kiinni tässä maailmassa. Moni saattaa vetää herneen nenäänsä Snellmanin kärjistysten vuoksi. Saako vanhempia syyllistää, jos lapsi ryhtyy myymään seksiä? Saako silloin, jos vanhemmat ovat eronneet? Entä silloin, jos äiti menestyy työurallaan ja tekee pitkää päivää? Tai onko seksikauppa merkkivaatteiden ja muun trendimaterialismin vikaa? Eihän lapsilla useinkaan ole paljon omaa rahaa, jolla vaatteita ja laukkuja voisi ostella. Seksillä näitä hyödykkeitä pääsee hankkimaan.

Jasminin äidin gynekologintyö on myös todella hyvä vastapaino lemmikkikaupan miesasiakkaiden seksifantasioille. Kauppa käy, kun miehet haaveilevat sirojäsenisistä kiinteistä teinitytöistä. Gynekologi taas näkee naisen sukupuolielinten arkisen, karunkin puolen: tulehduksia, mätää, verisiä hiertymiä, toivottuja ja ei-toivottuja raskauksia, lapsettomuutta, abortteja, ympärileikkauksia...

Lemmikkikaupan tytöissä vältetään yhteiskunnallisesti kantaaottavan kaunokirjallisuuden helmasynti eli saarnaaminen. Osittain selitys löytyi kirjan viimeiseltä levyltä: siellä oli pitkä prostituution historiaa käsittelevä epilogi, jonka Snellman lukee itse. Tietokirjamaiset osuudet on siis säästetty epilogiin, jolloin niitä ei ole tarvinnut ujuttaa väkisin kaunokirjalliseen tekstiin. Jonkun verran seksikaupan kulttuurihistoriaa kerrotaan myös tarinan pahiksen Kastajan kautta, mutta tämä sopii Kastajan henkilöhahmoon hyvin. Kastaja on sivistynyt ja kulturelli nuoria tyttöjä vaaniva lemmikkikaupan asiakas, joka iskee silmänsä Jasminiin.

Pienenä heikkoutena voisin mainita tietyt epäloogisuudet tietotekniikan suhteen. En halua liikaa spoilata, mutta aivan viime metreillä kävi ilmi tiettyjä asioita Jasminin viestittelystä, mitkä herättivät minussa hieman kysymyksiä tapahtumaketjun loogisuuden suhteen. Mutta menkööt, kokonaisuus kantoi.

Vielä täytyy palata kirjan alkuun ja sen koukuttavaan tehoon. Tämän kanssa ei tarvinnut miettiä, jaksaako kirjan kanssa edetä. Heti alkuun kerrottiin aika paljon siitä, mihin tapahtumat lemmikkikaupassa johtivat, mutta samalla jätettiin niin paljon aukkokohtia, että kirjaa oli ihan pakko jatkaa saadakseen kuulla kaiken. Huikeaa!

Suosittelen siis Lemmikkikaupan tyttöjä innoissani. Kirjasta voi tulla paha mieli, ahdistunut olo ja jotkut kohdat saattavat kuvottaa. Mutta jos sulkee silmänsä kirjan tapahtumilta, on se melkein sama kuin jos sulkisi silmänsä todellisuudelta. Jasmin ja Linda ovat fiktiota, mutta samanlaisia ja paljon rumempia kohtaloita on oikeassa elämässä vaikka kuinka paljon.

30 kommenttia:

  1. Hei hienoa kuulla, että tämä on varmastikin hyvä! Odottaa nimittäin jo omassa hyllyssänikin :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin kuuntelin tämän äänikirjana, hieno! Aivan samoin minullakin Snellman oli siinä vaiheessa hieman jäähyllä, sillä esim. Äiti ja koira ei kauheasti puhutellut. Mutta tämä kyllä löi ilmat pihalle kerralla! Ainoa kritiikki tuli minultakin loppuratkaisuun liittyvistä epäloogisuuksista, oikeastaan koko loppuratkaisu oli epäuskottava ja hieman laski kokonaisuuden tehoa. Mutta aiheen käsittely taiturillista! Ansaitsee kyllä lukijansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Pakko vähän spekuloida tuota loppuratkaisua... joten SPOILERIVAROITUS!

      *

      *

      *

      Lopussahan käy ilmi, että Paula-Pauliina (sori en tiedä onko oikea kirjoitusasu kun kuuntelin) löytää Jasminin internetin kautta. Perusteluna oli, että Jasmin oli osallistunut tietyntyyppisiin keskusteluihin eri keskustelufoorumeilla.

      Kirjan alkupuolella Jasmin kuitenkin kertoo, että Kastaja vahtii hänen nettikäyttäytymistään ja sallii hänen käydä vain tietyntyyppisillä sivuilla.

      Ryhdyin miettimään, että jos Jasmin on käyttänyt nettiä täysin valvotusti, kuinka todennäköistä on, että hän on voinut kirjoitella pitkiä pätkiä sellaisia viestejä, joiden perusteella Paula-Pauliina pystyi jäljittämään hänet. Jos taas oletetaan, että Jasmin sai sittenkin keskustella vapaasti eri foorumeilla, olisi hän voinut hyvin helposti lähettää suoraan sähköpostia, irc-viestejä, messenger-viestejä tai muita henkilökohtaisia viestejä suoraan perheelleen tai kavereilleen.

      *

      SPOILERIVAROITUS PÄÄTTYY

      Poista
  3. Minä luin tämän heti kun ilmestyi. Rankka aihe ja hyvä kirja. En ainakaan bongannut tätä Strandista New Yorkissa, mutten toisaalta tiennyt etsiäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romaanin kansainvälinen agentti on Stilton Literary Agency". En kuitenkaan löytänyt kirjaa esimerkiksi Amazonista, jonne USA:ssa julkaistujen kirjojen luulisi päätyvän myyntiin.

      Poista
    2. Helena Halmari26.10.13

      Lemmikkikaupan tytöt (eli Pet Shop Girls) löytyy nyt mm. Amazonista:

      http://www.amazon.com/Pet-Shop-Girls-Anja-Snellman/dp/0982444966/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1382761803&sr=1-1&keywords=Snellman%2C+Anja

      tai suoraan yhdysvaltalaiselta kustantajalta, Ice Cold Crime:lta (scroll down to "Other Literature"):

      http://icecoldcrime.com/order.html

      Poista
    3. Helena Halmari26.10.13

      Täältäkin löytyy:
      http://www.bookwire.com/book/Pet-Shop-Girls-9780982444962-Snellman-Anja-44179032

      Poista
    4. Mainiota, kiitos vinkistä!

      Poista
  4. Ihmiseksi, joka ei juurikaan ole välittänyt Snellmanin kirjoista, olen kuitenkin päätynyt lukemaan niitä aika monta. Lemmikkikaupan tytöt on niistä ehdottomasti suosikkini. Yllättävää myös, että samasta aiheesta on tullut luettua muutamia muitakin kirjoja, ja yleensä se, jonka on lukenut ensimmäisenä, jää parhaaksi lukukokemukseksi (varmaankin aiheen tuoreus vaikuttaa?), mutta Lemmikkikaupan tytöt vei kyllä koko potin, vaikka se oli jo neljäs tai viides teemaan liittyvä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutenkin on mielenkiintoista lukea samaan teemaan liittyviä romaaneja. Ne ikään kuin täydentävät toisiaan. :)

      Poista
  5. Luin Lemmikkikaupan tytöt heti, kun se ilmestyi ja odotin nimen perusteella aivan toisenlaista kirjaa. Kirja imaisi inhottavassa ällöttävyydessään ja luin sen heti kannesta kanteen. Tuohon aikaan Suomessa alettiin puhua paljon ihmiskaupasta ja prostituutiosta, joten Snellman osasi valita aiheensa todella ajankohtaisesti.
    Minä ymmärsin Jasminin sähköpostiviestit siten, että hän yritti aina ilmoittaa olevansa elossa, sillä hänethän kaapattiin ulkomaille.
    Kirja oli hyvä.
    Jari Tervo on kirjoittanut ihmiskaupasta hyvän kirjan Layla, joka myös koukutti lukemaan, vaikka en niin Tervon kirjojen ystävä olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisikin varmaan lukea Layla, se on minulta jäänyt väliin vaikka Tervon kirjoista tykkäänkin

      Poista
    2. Suosittelen Laylaa, ja nythän voit verrata vaikka tähänkin. Tervolla on oma tulokulmansa asiaan.

      Poista
  6. Minusta tämä oli kauhean hermostuttava ja masentava kirja - kolahti mutta kipeästi. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, varmaan tuotakin - väkevä kirja siis. :)

      Poista
  7. Minustakin Lemmikkikaupan tytöt on Snellmanin parhaita kirjoja. Hänen kielensä on kaunista, vaikka kirjan aihe ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tässä tosiaan oli taas kerran kaunista, huoliteltua ja elävää kieltä.

      Poista
  8. Lemmikkikaupan tytöt oli aiheeltaan kammottava, mutta silmiä avaava monella tapaa. Silti minua jäi häiritsemään Kastajan hahmo. Hän oli mielestäni teennäinen hahmo. Parvekejumalat päihitti tämän moneen kertaan, ja nousi listallani Snellmanin parhaaksi kirjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan Kastaja aika kaunokirjallinen, mutta minusta uskottava kuitenkin. Parvekejumalat on tälle jännä rinnakkaiskirja, toisenlainen teinitytön kohtalo siinä.

      Poista
  9. Anonyymi23.2.15

    Mistä aikakaudesta teos kertoo? Mistä voi päätellä tapahtuma-ajan? Miten tarkasti ympäristöä on kuvattu? Ja minkälainen luonne ja ulkonäkö on päähenkilöillä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja sijoittuu 1800-luvulle. Tämän voi päätellä siitä, että kirjassa liikutaan hevoskärryillä paikasta toiseen. Ympäristön kuvauksessa keskitytään erityisesti tapahtumapaikoilla esiintyviin hyönteisiin - kärpäset, hyttyset ja torakat kuvaillaan tarkasti. Päähenkilöt ovat kaikki luonteeltaan julmia, herttaisia, melko yksinkertaisia ja sadistisia. Ulkonäkönä heillä on vihreäksi värjätyt hiukset ja kierot silmät sekä paha akne.

      Poista
  10. Anonyymi26.3.15

    Millaisen esseen kirjoittaisit tästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukisin esseen tehtävänannon huolellisesti ja sen jälkeen tekisin mind mapin paperille, johon kirjaisin tehtävänantoon liittyvät asiat kirjasta. Tämän jälkeen jäsentäisin mind mapin perusteella esseeni rakenteen ja sitten ryhtyisin kirjoittamaan.

      Poista
  11. Anonyymi31.3.15

    Mikä on kirjan juoni ja pää/sivuhenkilöt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa Jenna ja Jessica matkustavat omatekoisella raketilla kuuhun. Tärkeimmät sivuhenkilöt ovat ilkeä naapurin mummo ja vilkas Vili-koira.

      Poista
    2. Anonyymi22.5.18

      Huhheijaa, onkohan mahtanut tulla hyvä essee näillä eväillä ;)

      Poista
  12. Anonyymi19.4.15

    Moikka,
    Itse aloitin lukemisen pari päivää sitten ja olen koulussa tähän kyseiseen kirjaan. Mutta mainitsit tuolla, että kirjan teksi on provosoivaa. Haluatko kuvailla millä tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Tekstin provosoivuus on sen verran subjektiivinen asia, että kannattaa vain jatkaa lukemista ja sitten puntaroida itse, kokeeko tekstin provosoivaksi vai ei. :)

      Poista
  13. Anonyymi26.9.18

    Luin Lemmikkikaupan tytöt -kirjan. Se on minusta hyvä ja intensiivinen kirja. Kuitenkin olisin jättänyt epilogi-osan pois. Ajattelen, että jokainen teini on ihan itse vastuussa siitä, mihin lähtee mukaan.

    VastaaPoista