sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Ville Tietäväinen: Näkymättömät kädet

Kuva: WSOY.
Oletko koskaan ostanut espanjalaisia tomaatteja? Ai niin, et tietenkään, kaikkihan syövät nykyään vain luomu- ja lähiruokaa. Kukaan ei osta espanjalaisia tomaatteja, ei ainakaan sen takia, että ne ovat halvempia kuin kotimaiset.

No kai olet kuitenkin sentään kaupassa nähnyt espanjalaisia tomaatteja? Hyvä. Olet Näkymättömien käsien kohderyhmää.

Näkymättömät kädet on saanut poikkeuksellista näkyvyyttä ollakseen kotimainen sarjakuvaromaani. Elokuun puolivälissä koko lauantai-Hesarin kulttuuriosaston etusivu oli varattu tälle albumille, ja Heikki Jokisen arvostelu oli ylistävä. Yhtä poikkeuksellista lienee sekin, että albumin ensimmäinen painos myytiin muutamassa viikossa loppuun ja jo nyt on menossa toinen painos. HelMet-kirjastoissa tästä on tällä hetkellä 69 varausta, mikä sekin kuulostaa melkoisen suurelta luvulta. Toisen painoksen takakanteen onkin napattu parhaita paloja Hesarin arviosta: "Näkymättömät kädet on merkittävä teos, jonka voi veikata asettuvan osaksi näiden vuosien taiteemme huippuja."

Yli 200-sivuisen ja A4-kokoisen sarjakuvan tekeminen kesti Ville Tietäväiseltä viisi vuotta. Kirjailija Elina Hirvosen faneja kiinnostanee tieto, että Hirvosen ohjaama dokumenttielokuva Paratiisi - kolme matkaa tässä maailmassa on syntynyt Tietäväisen inspiroimana ja taiteilijat ovat tehneet hieman yhteistyötäkin, ainakin tämän Hesarin artikkelin mukaan. Tietäväisen luomistyöstä ja albumin taustoista kannattaa lukea Suomen Kuvalehden juttu.

Kuva: Näkymättömien käsien Facebook-sivu.
Näkymättömät kädet oli pakko lukea melkein yhtä soittoa. Tarina kertoo Rashidista, marokkolaisesta ompelijasta, joka perheineen elää köyhyydessä. Tuttavat houkuttelevat Eurooppaan lähdöllä, mutta matka on kallis ja vaarallinen. Lopulta Rashid päättää lähteä, sillä ansiomahdollisuudet Euroopassa painavat vaakakupissa eniten. Hän arvioi voivansa tukea perhettään lähettämällä rahaa kotiin.

Rashid päätyy espanjalaiselle kasvihuoneelle töihin. Muovihökkeleissä elää laittomia siirtolaisia, osa on sairastunut tuholaistorjuntamyrkyistä tai kehnosta ruoasta, osa seonnut päästään muuten vain. Välillä muovierämaan laidalla nousee paksu musta savupilvi: vihanneksia poltetaan yhdessä muovin kanssa, sillä vihannesten hinnat laskevat liikaa, jos ylituotanto päästetään markkinoille. Lisäksi siirtolaiset pelkäävät töiden loppumista: viimeistään kasvukauden lopulla kaikki saavat kenkää ja joutuvat jatkamaan matkaansa. Albumin edetessä myös Rashid jatkaa "uraansa" muualla Espanjassa.

Kuva: Näkymättömien käsien Facebook-sivu.
Näkymättömät kädet oli ahdistavinta, mitä olen lukenut pitkään aikaan. Mahanpohjassa polttelevalla, kurkkua kuristavalla tavalla ahdistavaa. Samalla tajusi, kuinka helppoa ja kaksinaismoralistista tällaisen koulutetun ja työssäkäyvän hyvinvointivaltion kasvatin on moralisoida tai näennäisanalysoida laitonta siirtolaisuutta. En pidä itseäni vaaleanpunaisten lasien läpi maailmaa katsovana idealistina, mutta tämä albumi herätti melkoisesti maailmanparannushalua. Jos ei muuta, niin ainakin aion jatkaa Kiva.orgin mikrolainaustoimintaa.

Ja kuten näytekuvista näkyy, Tietäväinen piirtää todella upeasti. Värimaailma on synkkä: likaisenruskeaa, harmaata, kellertävää, paljon mustanpuhuvia yömaisemia. Väritys lienee tehty väriliiduilla, joissakin kohti lie ollut vesivärejäkin? Eikä tarinankuljetuksessakaan ole moittimista. Alku- ja keskikohdan tiukka realismi vaihtuu lopussa melodraamaksi, mutta enpä tarinalle mitään happyendiä odottanutkaan. Sarjakuvasta on myös tehty Youtube-traileri:


Jos asialla olisi Hollywood-tyylinen käsikirjoittaja, olisi Rashid varmaankin pyytettömän sankarillinen hyvis. Liikaan mustavalkoisuuteen Tietäväinen ei onneksi sorru, vaan mukaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Moraalikäsitykset joustavat kuin Arto Salmisen romaaneissa: kun ihminen on tarpeeksi ahtaalla, vanhoja pelisääntöjä on vaikea noudattaa.

Alkukuusta Sarjakuvakeskus järjesti mielenkiintoisen tapahtuman, jossa valitettavasti en itse ollut läsnä: poliittisen keskusteluillan. Sarjakuvamuotoisen raportin poliitikkojen kommenteista voi lukea Taksilla Absurdistaniin -blogista.

Oletpa aatemaailmaltasi oikealla tai vasemmalla tai vaikka pitäisit itseäsi täysin epäpoliittisena ihmisenä, Näkymättömät kädet antaa taatusti ajattelemisen aihetta ja paljon tuntemuksia. Ja vaikket tätä lukisitkaan, et pääse Rashidin ja muiden siirtolaisten tarinaa pakoon - siihen törmää siellä ruokakaupan hevi-tiskillä, espanjalaisten vihannesten äärellä. Älä sulje silmiäsi.

17 kommenttia:

 1. Tuo olisi löytynyt kirjaston pikalainahyllystä ja pyörittelin käsissäni. Olisi pitänyt lainata. Tosin kohta en voi syödä juuri mitään, kaikki ostokset pitää miettiä eettiseltä kantilta.

  VastaaPoista
 2. Heh, ruokatuskaan suosittelen kirjallisia lääkkeitä. Kertaa Veikko Huovisen novelli Hankalat illalliset vaikka sarjakuvamuodossa tai tutustu Härkäpapua sarvista -keittokirjaan.

  VastaaPoista
 3. Minusta on hienoa, että tuot esille näitä hienoja sarjakuvia, joihin kyllä itse en ole vielä ehtinyt tutustua :9

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla Jokke! Nyt on kyllä ollut älyttömän hyvä sarjakuvasyksy, sekä sen vuoksi että hyviä uutuuksia tai uusintapainoksia näkyy riittävän ja minulle henkilökohtaisesti senkin vuoksi, että olen löytänyt monia vähän vanhempia hyviä sarjakuvia luettavakseni.

  VastaaPoista
 5. Minä olen siellä Helmetin varausjonossa :) Ent. äidinkielenopettajani suositteli tätä lämpimästi erittäin vaikuttavana sarjakuvana ja nyt kun luki sinunkin mielipiteesi niin on aika hyvin kärryillä mitä on odotettavissa.

  Tietäväisen piirrosjälkeä olen ehtinyt jo kirjakaupassa ihailla.

  Kiinnostuksella tätä odotellen!

  VastaaPoista
 6. Minä taidan unohtaa lainausjonot ja kylmän porvarillisesti vaan ostaa tämän... Tietäväistä on aikomus lukea kumminkin jossain välissä.. juttusi perusteella tämä on nyt SE joka pitää hommata :-)

  VastaaPoista
 7. Mun varaus tärppäsi jo viime viikolla, ehtispäs äkkiä lukemaan. Sen verran jo selaisin, että piirrokset ainakin näyttää tosi mahtavilta!

  VastaaPoista
 8. Luin Näkymättömät kädet viime viikolla. Viimeistä kahta sivua käänsin edes takaisin useita kertoja. En halunnut päästää kirjaa käsistäni. Ahdisti. Sisko puhui jotain jokapäiväista, en pystynyt vastaamaan tai edes kuuntelemaan. Kirjoitin omaksi arviokseni kirjasta vain kolme sanaa: "Koskettava, ahdistava ja tärkeä."

  VastaaPoista
 9. Hienoa jos tästä pääsee lukemaan muidenkin blogeista. Melkoinen elämys tämä oli, ja pisti ajattelemaan. Niitä vähän ikävämpiäkin ajatuksia. Meillä Suomessahan ei niitä laittomia kasvihuonetyöläisiä muovihelvetissä ole, mutta muuta rasismikeskustelua kyllä.

  VastaaPoista
 10. Jos olen lukemassa tätä kirjoitusta ja katsomassa näitä kuvia jo kai neljättä kertaa, niin onko se merkki, että minunkin pitäisi lukea tämä?:)

  Aihe on tärkeä, teos kuulostaa hienolta ja erityisesti minua kiehtoo tuo monienkin mielestä varmasti erikoinen juttu, että sarjakuva voisi olla näin vaikuttava.

  Köh, vaikka en muka osta kirjoja, niin tein tänään mielessäni listaa, mitä voisin etsiä/hankkia kirjamessuilta. Ajattelin keskittyä lähinnä antikkapuoleen (ehkä, en saa siis mennä ainakaan SKS:n osastolle) mutta tämä voisi olla Harkittu Uusi Ostos messuilta.

  VastaaPoista
 11. Tietäväinen käsittääkseni on haastateltavana kirjamessuilla, joten jos on aikaa, kannattaa varmaan osuttautua kuuntelemaan. Sähköinen messukatalogi tuntui vaan jotenkin hankalasti selattavalta, mielelläni olisin antanut suoran vinkin Tietäväisen esiintymisestä, mutten nyt pysty sitä tekemään... Kai se sieltä katalogia klikkailemalla löytyy. :)

  VastaaPoista
 12. Voi jummi, tämä tuli juuri postista ja kyllä näyttää syötävän hyvältä...

  VastaaPoista
 13. Vau! En malta odottaa että luet ja bloggaat. :)

  VastaaPoista
 14. Tämä oli aivan älyttömän hyvä. Huh!

  VastaaPoista
 15. Ehdinkin jo malttamattomana kyttäillä, koska ehdit lukea tämän. :) Tulen heti kommentoimaan!

  VastaaPoista
 16. Anonyymi9.11.11

  Hei,

  Tietäväinen oli huippu!

  Lue myös Joe Saccon Palestiina.

  t. sisko lukuhimo-blogista

  VastaaPoista
 17. Saccosta olen kuullut hyvää. Kävin bloginne sarjisvinkkejä läpi ja pistin kirjastosta varastoon Pride of Baghdadin!

  VastaaPoista