perjantai 5. helmikuuta 2016

Sirpa Kähkönen: Graniittimies

Kansi: Otava.
Sirpa Kähkösen Graniittimies tarttui haaviin kirjaston palautettujen kirjojen joukosta. Aika kauan tämä sai lukuvuoroaan odotella, mutta kun tartuin vihdoin kirjaan, tuli suorastaan hotkittua tekstiä. Täytyy lukea tämä joskus ajan kanssa uudelleen, niin tulee nautiskeltua yksityiskohdistakin.

Kirja sijoittuu Venäjän vallankumouksen jälkeiseen Pietariin. Kaupungin nimi on jo vaihtunut Petrogradiksi ja kirjan tapahtumien aikana se vaihtuu Leningradiksi. Kirja linkittyy Kuopio-sarjaan, mutta on itsenäinen teos.

Klara ja Ilja ovat lähteneet Suomesta Venäjälle tarkoituksenaan rakentaa työläisten paratiisi. Kuohuva kaupunki katulapsineen, sirkustaiteilijoineen ja eliitin jäsenineen tempaisee suomalaisparin historian pyörteisiin.

Kähkönen herättää historian henkiin upealla tavalla. Jännittävä ja monin tavoin traaginen ajanjakso tuntuu elävältä. Toivottavasti kirja pääsee kansainvälisille markkinoille, tämä aihe kiinnostaa vaikka missä!

Tuttuun tapaan Kähkösen kieli on erityisen kaunista ja henkilöhahmot inhimillisiä suurine ja pienine iloine ja suruineen.

3 kommenttia:

  1. Erinomainen, ajatuksia herättävä ja kuohuvan tarinan myötä historiaan vaivihkaa perehdyttävä kirja. Jos ei tässä ole suomalaista eksotiikkaa, kirjailijan ammattitaidosta puhumattakaan, ei sitten missään, joten hyvin voisi nähdä tämän maailmalla.

    VastaaPoista
  2. Koin Graniittimiehen kovin ahdistavaksi. Heti luettuani laitoinkin kirjan kiertoon. On se kyllä hieno teos, eipä silti, mutta Graniittimiehen kohdalla Venäjäkiintiöni tuli absoluuttisen täyteen joksikin aikaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistsa! Ymmärrän kyllä senkin, jos lukeminen ahdisti.

    VastaaPoista