keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Bill Willingham - Craig Hamilton - Jim Fern - Ray Snyder - Mark Farmer: Werewolves of the Heartland

Kuva: Vertigo.
Hommasin itselleni joululukemisiksi Fables-sarjan uunituoreen erillisosan Werewolves of the Heartland. Koska seuraava Fables-osa ilmestyy vasta joskus kevättalvella, oli mukava päästä Fablesin pariin vaikka näin sivupoluillakin.

Werewolves of the Heartland on Bigby Wolfin sooloseikkailu. Hän suorittamassa Fabletownin puolesta tehtävää Keskilännessä ja törmää erikoiseen pikkukaupunkiin. Story City on päällisin puolin tavallinen hiljainen pikkukaupunki, mutta sitä asuttavat ihmissudet...

Tarina oli taattua Willingham-laatua, tosin erillisosat harvoin ovat yhtä vetäviä kuin pitkän tarinalinjan osat. Viihdyttävää välipalalukemista tämä silti oli. Piirrosjäljestä on vastuussa Craig Hamilton, joka on vieraillut Fables-piirtäjän aiemminkin. Hän vastasi muun muassa March of the Wooden Soldiersin piiritysjaksosta. Hänen piirrostyylinsä on jollakin lailla sadunomainen, mitä korostaa pehmeä pastelliväritys, jota albumissa käytetään paljon.

Kuten arvata saattaa, ihmissusiseikkailu menee melkoiseksi verilöylyksi. Tarina linkittyy myös Bigbyn seikkailuihin toisessa maailmansodassa, joita käsiteltiin Fablesin osassa The Mean Seasons.


Kenties kiinnostavimmaksi pohdinnan aiheeksi nousi eräs ulkokirjallinen seikka. Nelonen ryhtyi alkusyksystä esittämään tv-sarjaa Olipa kerran, alkuperäisnimeltään Once Upon a Time. Sarjasta on käyty värikästä nettikeskustelua - Fables-fanit kun ovat syyttäneet sarjaa Fables-kopioksi. Aiheesta löytyy runsaasti väittelyä. Kannattaa lukea Bill Willinghamin oma mielipide aiheesta ja sitä seuraava keskustelu - kommenttiketjussa fanit kun jopa epäilevät, että Willingham on maksettu hiljaiseksi.

Väitettyjen Fables-yhtäläisyyksien vuoksi yritin itsekin ryhtyä seuraamaan Olipa kerran -sarjaa, mutta minulle se oli pettymys. Sarja vaikuttaa olevan enemmän koko perheelle suunnattu kuin Fables. Juonenkuljetus vaikutti jankkaavan alleviivaavalta eikä käsikirjoituksessa tuntunut olevan samaa terävyyttä ja moniulotteisuutta kuin Fablesissa. Minusta ei siis tullut sarjan vakiokatselijaa.

Werewolves of the Heartlandia lukiessani ryhdyin kuitenkin miettimään, onko albumi Willinghamin hienovarainen vastaisku Olipa kerran -sarjaa kohtaan. Listaan alle hieman yhtäläisyyksiä ja eroja:

Asuinpaikka:

Fables: Tutut satuhahmot asuvat Fabletown-nimisessä yhteisössä keskellä New Yorkia.

Olipa kerran: Tutut satuhahmot asuvat Storybrooke-nimisessä pikkukaupungissa Mainen osavaltiossa

Werewolves of the Heartland: Ihmissudet asuvat Story City -nimisessä pikkukaupungissa Iowan osavaltiossa. Kun Bigby kertoo miten hän päätyy Story Cityyn, hän toteaa näin: "The Maine possibility turned out to be impossible for a number of reasons."

Asukkaat:

Fables: Henkilöt tietävät keitä ovat.

Olipa kerran: Henkilöt eivät tiedä, keitä ovat: kirouksen vuoksi asukkaat eivät muista satuhahmomenneisyyttään.

Werewolves of the Heartland: Henkilö tietävät olevansa ihmissusia, mutta johto on vääristellyt heidän käsityksiään ihmissusipopulaatiosta.
 
Henkilöhahmot:
 
Fables: Lumikki, Prinsessa Ruusunen ja muita tuttuja satuhahmoja.

Olipa kerran: Lumikki, Prinsessa Ruusunen ja muita tuttuja satuhahmoja.

Werewolves of the Heartland: Tätä tarinaa varten luotuja ihmissusia, lukuun ottamatta Bigby Wolfia ja muita Fablesin hahmoja, jotka tarinassa mainitaan.
 
Vastaiskun tuntu tuli erityisesti siitä, että - tuskinpa spoilaan pahasti vaikka kerronkin tämän - Bigby vetää ihmissusia turpaan 6-0 ja tuhoaa suuren osan kaupunkia. Hähää!
 
Yritin googlettaa aiheen tiimoilta mutten löytänyt muita samanlaisia spekulaatioita. Joko ylitulkitsen asioita tai sitten muut Fables-fanit eivät ole vielä päässeet Internetiin jouluruokien ääreltä. Goodreadsista löytyy kuitenkin Bill Willinghamin blogi, jossa häntä haastatellaan Werewolves of the Heartlandin johdosta.

3 kommenttia:

  1. Ai että, pitääkin nyt kyttäillä että josko tämäkin hankittaisiin kirjastoon. Sain vihdoin lainaan Inherit the Windin, mies sen jo luki ja tykkäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän meille faneille Bigby pääosassa korvaa muut mahdolliset puutteet. :)

      Poista