sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kirjabloggaajan vuoteni 2012

Pian on aika rauhoittua joulun viettoon, mutta sitä ennen haluan tehdä pientä yhteenvetoa vuoden 2012 kirjablogikuulumisista. Joulunpyhien aikana ehdin toivottavasti vielä lukea yhtä ja toista, joten varsinaisen kirjakatsauksen säästän myöhemmäksi.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2013!
Kirjoitin viime vuonna  kirjablogien yhteisöllisyyden kasvaneen entisestään, ja samaa voin sanoa tänäkin vuonna. Kirjablogeista kehittyi entistä vahvemmin yhteisö, jolla on yhteisiä tempauksia ja tapahtumia.

Äänestyksiä ja medianäkyvyyttä

Ensimmäisen yhteisön voimin valitun Blogistanian Finlandia -tunnustuspalkinnon voitti Katja Ketun Kätilö. Oli hienoa saada yhteisvoimin tehty lehdistötiedote läpi mediassa - useat perinteisen median edustajat uutisoivat asiasta netissä, osa paperillakin. Joukkoäänestys osoittautui niin hauskaksi ja jännittäväksi, että kisa poiki jatkoa Blogistanian Globalian ja Blogistanian Kuopuksen voimin. Näkyvin huomionosoitus on tainnut olla Globalia-äänestyksen voittaneen Vieras kartanossa -kirjan pokkarikansi.


Facebook-jaoilla mitattuna vuoden näkyvin tempaus oli kuitenkin flashmob plagiointia vastaan. Kirjabloggaajat kunnostautuivat julkaisemalla vääristeltyjä arvioita klassikkokirjoista. Hesarin uutisella oli parhaimmillaan noin 1100 Facebook-tykkäystä, harmi että Hesarin sivu näyttää nollanneen jakojen määrän jossakin vaiheessa.

Pari viikkoa sitten eräs kollegabloggaaja viesteili, että hänen äidinkielenopettajatuttavansa oli saanut oppilaaltaan aineen, johon oli kopioitu flashmob-versioni Seitsemästä veljeksestä. Toivottavasti oppilas oppi tapauksesta jotain!

Menestys mitataan vastustajien määrällä?

Eräs signaali kirjablogien painoarvon kasvamisesta taitaa olla se, että kirjablogeja kohtaan esitettiin myös näkyvää julkista kritiikkiä. Kirjailija Tuula-Liina Varis saavutti erään kirjallisen merkkipaalun - hän onnistui juurruttamaan suomen kieleen uuden käsitteen kutsuessaan kirjablogeja mutuhutuksi. Kesäkuussa julkaistu kolumni Sukupuutto vai nälkäkuolema kritisoi ensisijaisesti ammattimaisen kirjallisuuskritiikin resurssien vähentämistä, mutta kun sivulauseessa sohaistiin kirjablogeja, kirvoitti se luonnollisesti runsaasti keskustelua. Suosittelen lukemaan jatkokeskustelut Koko lailla kirjallisesti -blogista ja Kirjasfääristä.

Lähes yhtä menestyksekkäästi kirjablogeja arvioi kirjailija Raili Mikkanen kirjamessujen alla. Hän arvioi bloggaajien enemmistön olevan pamputtajia, ja tämäkös innoitti bloggaajat ottamaan kantaa. Kannattaa lukea koko pitkä keskustelu Mikkasen blogista.

Lisäksi mieleen on jäänyt Morren maailman pitkä keskustelu siitä, pitääkö esikoiskirjailijoita arvioida lempeämmin kuin muita ja kuinka hyvin bloggaajat tässä onnistuvat. Omassa blogissani kiinnostusta herätti Bloggaajat ja tekijänoikeus -juttu. Omatkin käsitykseni aiheesta kirkastuivat vilkkaan ajatuksenvaihdon seurauksena.

Blogikeskustelut laajenevat muihin kanaviin

Kirsi toteaa omassa vuosiyhteenvedossaan bloginsa somettuneen. Samaa totean minäkin. Toukokuussa avasin hieman epäilevin mielin blogilleni Facebook-sivun. Nyt tykkääjiä on jo yli 170! Vau! Sivun kautta on kätevä jakaa sellaisia pikku-uutisia, jotka eivät bloggauskynnystä ylitä. Lisäksi huomattava osa blogin kävijöistä saapuu Facebookin kautta, joten ristiinlinkittämisellä on merkitystä.

Ennen vuoden vaihdetta ehdin toivottavasti kirjoitella vielä parista kirjasta ja tehdä luetuista kirjoista ja kävijätilastoista hieman yhteenvetoa. Sitä ennen saa kuitenkin nauttia lumisesta joulutunnelmasta. Toivotan rauhallista joulunaikaa!

6 kommenttia:

 1. Hyvää joulua sinullekin, Salla! Lukutunnelmissa ollaan täälläkin... :-)

  VastaaPoista
 2. Minä vielä laiskana vetkutan FB-sivuston perustamista. Mutta hyvältä kuulostaa, että ihmisille on siitä hyötyä ja löytävät sitä kautta helpommin blogiin.

  Hyvää joulua ja mielenkiintoista blogivuotta 2013! :)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen vuosi! Minulla on tuo mutuhuttu -keskustelu mennyt täysin sivu suun, ja ihmettelen kyllä sen esille ottajan mielipidettä.

  Hienoa, että facebook -sivusi on levinnyt niin nopeasti!:) Itsekin juuri tänään mietin, että olisi jossakin vaiheessa mukava sellainen perustaa. Taidan kuitenkin kasvatella blogiani ehkä vähän vielä ennen sitä :)

  Hyvää joulua, Salla! :D

  VastaaPoista
 4. Mukavan katsauksen olet tehnyt!
  Minulla on vähän vaikea suhde kirjablogien yhteisöllistymiseen; toisaalta se on hienoa, toisaalta koen ulkopuolisuutta. Tosin itsestänihän se johtuu: pitäisi olla aktiivisempi. Syystä tai toisesta olen ohittanut Globaliat ja muut, mutta jospa saisin itseni mukaan ensi vuonna. (:

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen vuosi tosiaan on takana. Ja toinen samanmoinen edessä !
  Hyvää joulua !

  VastaaPoista
 6. Kiitos toivotuksista! :)

  VastaaPoista