keskiviikko 19. syyskuuta 2007

SF Said: Varjak Käpälä

Varjak Käpälästä tein varauspyynnön kirjastoon, kun sitä suositeltiin Kvaak.fi -foorumin tuttujen toimesta. Ja kun lepäilee kotona flunssaa hoitelemassa, on ainakin aikaa lukea..

SF Saidin (älkää kysykö miksi kirjoitusasu on tuollainen, kopioin sen vain orjallisesti siten kun kirjassa on esitetty) kirja on sellainen, että melkein alkaa harmittaa, ettei ole enää lapsi eikä voi lukea tätä lapsen mielikuvituksen ja eläytymiskyvyn voimin. Olen nimittäin melko varma, että olisin tykännyt tästä lapsena kovasti. Siinä on kaikki mitä tarvitaan: pieni, urhoollinen kissa joka joutuu huimiin seikkailuihin, ripaus yliluonnollisuutta ja kissojen kamppailua milloin ihmisiä, milloin koiria vastaan. Aikuislukijallekin tämä oli ihan kivaa luettavaa, mutta kyllä tämä selkeästi on enemmän puhdas lastenkirja kuin aikuisten fantasiakirja. Plussana kirjassa on tyylikäs kuvitus. Miksei aikuisten kirjoja oletusarvoisesti kuviteta? Vaadin lisää kuvituksia aikuisille.

Varjak on ylhäistä mesopotamiansinistä rotua ja elää perheineen Kreivittären talossa. Koska Varjakilla on muista poikkeavasti keltaiset silmät, sisarukset ja serkukset vähän syrjivät sitä. Varjak joutuu seikkailuun, kun Kreivittären taloon saapuu Herrasmies kahden pelottavan, aavemaisen mustan kissan kanssa. Isoisä Vanha Käpälä neuvoo Varjakia pakenemaan ja varmistaa tämän selustan oman henkensä uhraten. Varjak joutuu pelottavaan Ulkomaailmaan, jossa ei ole koskaan ollut. Siellä hänen on opeteltava katujen lait, mutta onneksi hän saa unissaan apua myyttiseltä esi-isältään Jalalilta, joka neuvoo hänelle mesopotamiansinisten vanhoja taistelutaitoja.

Samantapaisista aineksista on kasattu lukemattomia lastenkirjoja, ja rakenne toimii mainiosti tässäkin. Ja koska itse ainakin olin lapsena muuttumattomuuden ystävä (mihin muuhun perustuisivat noin tuhatosaiset hevos- ja tyttökirjasarjat, joissa sama seikkailu toistuu hieman erilaisilla käänteillä kirjasta toiseen), on tuttu rakenne varmasti lapsilukijoiden silmiin eduksi. Ja Said ei onneksi tunnu olevan mikään rahanahne vanhojen kliseiden monistaja, vaan kirjoittaa rakkaudella.

Kohtapuoliin pitäisi suomeksi ilmestyä myös kakkososa, Varjak Käpälä - Lainsuojaton. Se voisi olla sopivaa kamaa kirja-arvosteluihini, joten varmaan tulee luettua ainakin lehteä varten.

2 kommenttia:

  1. VArjak Käpälä -lainsuojaton on ilmestynyt muuten jo.

    Varjak on mulla lukupinossa, sain siitä aiemmin viikolla kollegalta siks innoittuneen suosituksem, saas nähdä innostunko minä.

    VastaaPoista
  2. Kivaa! Lehteen tuosta voisi kirjoittaa, varsinkin kun ihan kauheasti mitään lastenkirja-arvioita en muista tehneeni.

    VastaaPoista