maanantai 18. maaliskuuta 2013

Bryan Talbot: Grandville Mon Amour

Kuva: Randon House / Wikimedia.
"Minä mäyränä melskasin mekkosi alla / olin lipevä ja liukas kyy", lauloi Leevi and the Leavings aikoinaan. Biisi sopii mainiosti Grandville Mon Amourin tunnelmaan, sillä tässä Grandville-sarjan kakkososassa rikostarkastaja LeBrock hoitelee kovaotteisesti sekä tielleen sattuvat rikolliset että turmeltuneet kaunottaret.

Ihastuin Grandvillen steampunk-tunnelmaan ja vauhdikkaaseen meininkiin. Grandville Mon Amour tarjoili samaa tavaraa, viihdyttävästi ja koukuttavasti. Vaihtoehtoisessa historiassa Iso-Britannia on jäänyt Ranskan ikeen alle ja poliittiset suhteet ovat vähintäänkin tulehtuneet, vaikka britit ovat onnistuneet itsenäistymisen uudelleen saavuttamaan.

Kuva: bryan-talbot.com
Grandville Mon Amour rakentaa jännitteen klassisen asetelman varaan: sankarin arkkivihollinen onnistuu pakenemaan vankilasta ja ryhtyy kylvämään tuhoa. LeBrock jahtaa Edward "Mad Dog" Mastockia yhtä intohimoisesti kuin Sherlock Holmes Moriartya tai Batman Jokeria. Sadistinen massamurhaaja Mad Dog pakenee Englannista Pariisiin, joka Grandvillenakin tunnetaan. Sinne LeBrock ja hänen hienostunut apurinsa Ratzi suuntaavat. Kuten ykkösosassakin, myös tässä seikkailussa poliittinen korruptio, lehmänkaupat ja sotahistorian likaiset pelit näyttelevät merkittävää roolia.

Kuva: bryan-talbot.com
Talbot luo jälleen todella monipuolisen maailman täynnä pieniä kiinnostavia yksityiskohtia. Tarinassa on paljon vinkeitä silmäniskuja niin kuvallisessa kuin kirjoitetussa muodossa. Juoni vetää ja toimintaa piisaa. Perusmättöviihteestä tämä erottuu mielestäni sillä, että henkilöhahmot eivät kärjistyksistä huolimatta ole yksiselitteisen mustavalkoisia, vaan sävyjä löytyy.

Jos jotain moitittavaa pitää löytää, niin Grandvillen naiskuva on enemmän kuin hitusen asenteellinen. Toisaalta luksusbordellit ja niiden viihdyttäjänaiset jotenkin sopivat tarinan tunnelmaan loistavasti, joten ehkä kannattaa hieman löysätä pipoa lukiessa. Myös tästä albumista on tehty näyttävä traileri:


Sarjaan kuuluu vielä viime syksynä ilmestynyt Grandville Bête Noire. Ja toivottavasti LeBrockin seikkailuja ilmestyy lisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti