maanantai 16. heinäkuuta 2012

Guy Delisle: Pjongjang

Kuva: WSOY.
Guy Delislen Pjongjang oli Kirjalöytö Outletin satoa. Muista outletin ostoksistani olen ehtinyt lukea Joutilaita iloja, mutta se oli juuri sellainen "näennäiskirja", jonka luki tyyliin vartissa, niin ettei siinä ollut paljon blogattavaa.

Pjongjang on ollut suorastaan blogihitti. Sen ovat ehtineet lukea ainakin Aamuvirkku yksisarvinen, Booking it some more, Kujerruksia, Nenä kirjassa, Satun luetut, Oota, mä luen tän eka loppuun, Kirjanurkkaus, Vauhkon kirjat ja kirjaimet ja Mari A.

Kuten muutkin Delislen sarjakuvat, myös Pjongjang kuvaa Delislen kokemuksia ulkomailta. Animaatiosarjojen parissa työskentelevä kanadalainen Delisle päätyi Pohjois-Koreaan valvomaan animaatioprojektin alihankintaa. Albumi on alun perin ilmestynyt vuonna 2003.


Päällimmäisin fiilis Pjongjangista on paha mieli. Albumi on hyvä ja Delislen havainnot osuvia, mutta Pohjois-Korean absurdius välittyy liian hyvin. Aivopesua, ilmiantoja, nälänhätää, militarismia, vankileirejä, tavallisen kansan loputonta köyhyyttä ja sisäpiirin eliitin hillitöntä törsäystä. Surullista. Pitäisi kai hankkia luettavaksi jokin ajankohtainen tietokirja Pohjois-Koreasta. Vaikkapa Barbara Demickin Suljettu maa, jota myös on luettu blogeissa paljon, ks. vaikkapa Lumiomenan arvio.


Mutta jos rajaa pahan mielen pois, oli Pjongjangissa paljon hauskaa ja kiinnostavaa luettavaa. Delisle kuvaa omituisia yksityiskohtia, kuten autiota moottoritietä lakaisevia "vapaaehtoisia". Joka paikassa mukana roikkuvien tulkkien ja oppaiden näkemykset maustavat arkea.

Kuten Shenzhenissäkin, tässäkin ankean harmaa ja vähän suttuinen piirrostyyli sopi tarinaan hyvin. Delislen tapa kertoa on lähempänä matkakertomusta kuin tutkivaa journalismia, mutta ajatuksia hän kyllä onnistuu lukijassa herättämään. Länsimaalainen saattaa tuntea itsensä Pohjois-Koreassa yksinäiseksi, mutta samalla myös suunnattoman etuoikeutetuksi.

Delislen uusin albumi on Merkintöjä Jerusalemista, jolle ei ole vielä omaa sivua kustantamon nettisivuilla, mutta ainakin Booky.fi arvioi albumin ilmestymispäiväksi 25.7. Pitänee lukea, kunhan kohdalle osuu.

4 kommenttia:

 1. Ohoh, minulta näemmä jäänyt tämä juttusi huomaamatta, kun en ole hoksannut käydä lisäämässä kehujani perään... On minustakin hieno albumi. Tehokas.

  Myös tuo Demickin Suljettu maa on jo matkalaukussa mukana... ja Jerusalem. Sorruin siihen englanninkieliseen versioon vaikka tiesin, että suomeksikin on tulossa. Kyllä vaan on helpompi vastustaa teoreettista kirjaa kuin sellaista joka kaupan hyllyllä kenottaa. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin näin englanninkielisen Jerusalemin kirjakaupassa ja se olikin aika paksu! Mulla on kyllä myös vielä se Burma-kirja lukematta.

   Viime päivien Pohjois-Korea -aiheisia uutisia on kyllä tullut luettua uudella silmällä. Tosin vihjailu Kim Jong-unin mahdollisista uudistuksista ei kyllä vielä vakuuta... todella paljon pitäisi uudistua, että sillä olisi jotain vaikutusta tavallisen pohjoiskorealaisen elämään.

   Poista
 2. Kiitos tuosta Demick-vinkista, lahti tilaukseen BetterWorldBooksista englanninkielisena, niin voidaan molemmat miehen kanssa lukea se! Oon jaanyt ihan koukkuun tuohon BWB:sta tilaamiseen, mutta minkas teet.. uudet kirjahyllyt kaipaa taytetta, kun niin monta vanhaa suosikkia joutui jattamaan Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kerrohan sitten mitä tykkäät!

   Poista