sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Bill Willingham - Mark Buckingham - Steve Leialoha - Shawn McManus: Fables vol. 17. Inherit the Wind

Kuva: Vertigo / Amazon.
Heinäkuun hemmottelua oli uuden Fablesin ilmestyminen. 17. osa Inherit the Wind tupsahti postiluukusta perjantaina. Jos Fables-sarja on uusi tuttavuus, ei suinkaan kannata aloittaa tästä uusimmasta osasta, vaan mieluiten aivan alusta tai vaikkapa kolmannesta osasta, kuten itse tein.

Satukirjojen sivuilta tuttujen hahmojen sotaisa saaga jatkuu. Nyt ollaan taas eräänlaisessa dramaturgisessa taitekohdassa, kun edellisessä osassa solmittiin joitakin langanpäitä yhteen. Hieman mietityttää, onko Willinghamilla mielessä jokin seuraava iso räjähdys, jota kohti sarjaa viedään. Tässä osassa jotain käynnisteltiin, jotain vietiin eteenpäin ja lisäksi tarjoiltiin melko irrallisia mutta maukkaita palasia Fables-universumin tapahtumista.

Kuva: Vertigo / Comixology.
Albumin nimen mukaisesti tärkein juoni sijoittuu tuulten maisemaan. Pohjoistuulen valtaistuinta piirittämään saapuvat myös serkut etelästä, idästä ja lännestä... Toisessa juonikaaressa Rose Red tuntuu saavan uudenlaista vastuuta. Pientä kritiikkiä Willinghamille taas antaisin Rose Redin siskon Snow Whiten pienestä roolista. Kaipaan kirpakkaa ja vahvaa Snow Whitea takaisin, ei häntä saa liikaa taka-alalle häivyttää!

Albumin lopussa oli vierailevien piirtäjien kuvittamia lyhyttarinoita Adversaryn valtakauden ajalta. Ihan erityisesti tykkäsin Adam Hughesin kynänjäljestä piikkisikatarinassa Porky Pining.

Jos joku tässä vaiheessa ihmettelee, että mistä minä oikein höpäjän, niin otetaan pieni kertaus. Fables ei satuteemastaan huolimatta ole mitään lasten sarjakuvaa, vaan ehdottomasti aikuisten luettavaa. Lukija saa sitä enemmän kikseja, mitä paremmassa muistissa lapsena luetut tai kuullut sadut ovat, varsinkin jos on vielä katsellut Disneyn piirrosversioita. Dramaattisten ja juonittelevien satuhahmojen saippuaooppera kuorrutetaan sarkastisella huumorilla. Käsikirjoittaja Bill Willingham on loistava tarinankertoja, joka osaa kehittää sekä laajoja tarinakaaria että pieniä sivujuonteita. Sarjasta löytyy politikointia, sotaa, romantiikkaa, seksiä, salaisten agenttien touhuja ja komediaa.

Täydellistä viihdettä siis. Seuraavaa osaa joutuu valitettavasti odottamaan vuoden 2013 alkuun asti. Onneksi lokakuussa sentään ilmestyy uusi osa The Unwrittenia. Vertigon sarjakuvia löytyy onneksi kiitettävän paljon Helmet-kirjastoista, joten ehkäpä täytyy käydä etsimässä jotain uuttakin luettavaa Vertigon valikoimista.

Linkitän loppuun vielä hyvän sarjisvinkkilistan, johon törmäsin surffaillessani Fablesin perässä. Otsikkona on How To Get Your Girlfriend To Read Comics, mutta ei tarvitse välittää osoittelevasta otsikoinnista, nämä vinkit sopivat kaikille kiinnostavia sarjakuvia etsiville.

4 kommenttia:

  1. Ai että, juuri mietimme että milloinkohan se seuraava osa tulee ja nyt jo! En siis kauhean tarkkaan tohtinut lukea mutta pitää alkaa kytätä tätä jostain luettavaksi. :) Pitää myös käydä kurkkaamassa tuo sarjisvinkkilista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa tämäkin Akateemisen Comics-osastolle tulee myyntiin, itsellä tosin oli Amazonin ennakkotilaus ja tuli sitä kautta. Ehdin jo kysellä Akateemisesta olisiko heidän kauttaan saanut tämän nopeammin, mutta eivät osanneet vastata heinäkuun alussa tähän kysymykseen, kun siellä oli jotain tietokantauudistuksia tekeillä.

      Poista
  2. Heh, "onneksi" olen lukenut vasta kaksi ensimmäistä osaa, eli paljon kivaa luettavaa on vielä edessä :). Tuleeko näistä Fableseista muuten sellainen pitkä, loogisesti kehittyvä tarina, vai ovatko kirjat enemmin yksittäisiä tarinoita? Tietysti tuo sanomasi että kannattaa aloittaa alusta, viittaa ekaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Volyymien 1-11 käytiin läpi yksi iso pääjuoni, samoin volyymeissa 12-16 aloitettiin ja lopetettiin toinen iso juonikuvio. Mutta mukana on paljon pikkujuonia, sivutarinoita ja monia asioita, jotka näyttävät ensin irrallisilta mutta myöhemmin ovatkin osoittautuneet jonkun ison kokonaisuuden osiksi.

      Koska lehtien pitää toimia myös irtonumeroina, on tässä(kin) tosi paljon sisäkkäisiä juonikaaria. Yksi lehti on itsenäinen kokonaisuutensa, yksi volyymi muodostuu useista lehdistä, sarja kokonaisuutena koostuu volyymeista.

      Poista