tiistai 28. toukokuuta 2013

Helsingin keskustan Akateeminen Kirjakauppa uudistuu

Kävin tänään Akateemisessa Kirjakaupassa kuuntelemassa kirjakaupan suunnitelmia uudistaa Helsingin keskustan myymälää. Kirjakauppaketju viettää 120-vuotisjuhlaansa ja uudistukseen on haettu suuntaviivoja asiakaskyselyjä tekemällä. Aivan valtoimenaan ei arkkitehtejä ole päästetty huseeraamaan, vaan kiinteistön historiallisen arvon vuoksi uudistusta on suunniteltu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon ja Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Myymälä nykyisessä asussaan. Kuva: Kenneth Luoto / stockmanngroup. Creative Commons -lisenssi  CC BY 2.0.
Akateeminen Kirjakauppa kertoi uudistuksen tavoitteena olevan palauttaa sisustus hieman lähemmäksi Alvar Aallon alkuperäisajatuksia. Asiakaskyselyissä esiin nousi toiveita erityisesti laajasta valikoimasta, lukunurkkauksista, kiireettömästä tunnelmasta ja kahvittelusta. Kirjakauppaan tuleekin kansainvälisen Starbucks-ketjun kahvila. Jostain syystä Starbucks-kahvila vaikuttaa olevan jopa kiinnostavampi uutinen kuin kirjojen kohtalo - minua kuitenkin kirjanäkyvyys kiinnosti enemmän.

Havainnekuva myymäläuudistuksesta. Kuva: Akateeminen Kirjakauppa.
Olikin kiinnostavaa kuulla, että uudistuksessa pyritään "monikanavaiseen palveluun", suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa verkossa asioimisen mahdollisuutta myös myymälässä. Myymälään tulee nettipisteitä ja tabletteja asiakaskäyttöön sekä WLAN-verkko. Myymälän kirjavalikoimiin kuuluu noin 80 000 nimikettä, verkkokaupassa valikoima on luonnollisesti vielä laajempi. Kysyin, miten tämä vaikuttaa hinnoitteluun. Kirjojen verkkokaupassa hintakilpailuhan on näkyvää ja asiakkaan on helppo verrata hintoja. Kuulemma asiaa seurataan ja päätetään tulevaisuuden suuntaviivat sitten, kun kokemuksia uudistuksesta on kertynyt.

Tiedustelin myös, aiotaanko myymälän tapahtumia tuoda verkkoon, esimerkiksi näyttämällä myymälän kirjailijahaastatteluja verkossa. Toistaiseksi näin ei ole tarkoitus tehdä, mutta verkkopalveluja kyllä kehitetään ja kirjakaupan edustajat mainitsivat esimerkkinä Verkkolibristi-palvelun.

Havainnekuva myymäläuudistuksesta. Kuva: Akateeminen Kirjakauppa.
Kysyin myös, voiko myymälässä selata ja ostaa e-kirjoja. Akateemisessahan oli jonkun aikaa e-kirjojen latauspiste. Vastaus oli, että e-kirjojen ostomahdollisuutta ei toistaiseksi myymälään tule, perusteena e-kirjojen vähäinen kysyntä ja e-kirjaliiketoiminnan kannattamattomuus. Toki Akateeminen aikoo seurata e-kirjojen tilanteen kehittymistä. Itse toivon, että myymälässä jossakin vaiheessa ryhdytään panostamaan myös e-kirjoihin. Akateemisen verkkosivuilla olevan tiedon mukaan e-kirjojen ostopalvelu palaa verkkokauppatoiminnoksi jossain vaiheessa.

Asiakaskyselyissä kirjakaupan laaja valikoima oli saanut paljon kiitosta, mutta valikoima oli noussut esiin myös kehityskohteena. Kirjakaupan asiakkaat kaipaavat kirjakaupalta monipuolista kirjavalikoimaa. Tätä samaa minäkin kaipaan ja siksi keskustan myymälässä on ollut niin mukava piipahtaa katselemaan ja tutkimaan kirjoja. Saa nähdä miten uudistus etenee. Myymälä on auki normaalisti uudistustöiden ajan ja valmista pitäisi olla tuossa vuoden 2014 loppuun mennessä.

12 kommenttia:

  1. Havainnekuvissa on huolestuttavan vähän kirjoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo keskellä olevat harmaat pömpelit esittävät kirjapinoja, ellen nyt ihan väärin ymmärtänyt... :)

      Poista
  2. Oon tykännyt aina "Aleksantedrinkadun" Akateemisesta :)

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että uudistetaan! Minusta tuo nykyinen on esteettisesti valitettavan ankea, vaikka valikoimaa olisikin.
    Kirjailijahaastattelut/kirjakauppatapahtumat netissä olisivat kyllä mahtavia!

    VastaaPoista
  4. Muuten kuulostaa hyvältä, mutta kyllä minuakin tuo kahvilatoiminta puhututtaa. Olisin kaivannut jotain vähän persoonallisempaa kahvilaa kuin jokin Starbucks. Kai Cafe Aalto kuitenkin säilyy?

    VastaaPoista
  5. Kiva, että kirjakaupassa on kahvila, mutta pääasia ja suurin houkutin on kuitenkin kirjatarjonta. Ihmetyttää, ettei e-kirjoja saa kaupasta; uusi asia, ihmiset ehkä tarvitsisivat opetusta ihan lähikontaktissa. Ainakin itse kävin kyselemässä latauksesta ja laitteen toiminnasta aikoinaan paikan päällä, tuntui helpommalta kun etsiä netistä. Tosin jos e-lukulaitteiden myynti säilyy, on silloin oltava opastustakin?

    VastaaPoista
  6. Akateeminen on vähän kaukana, jotta siellä asioisin, mutta kommentoin nyt kuitenkin että ihan hyvältä näyttää. Tuota Starbucksia kyllä vieroksun. Kurjaa, että kaikissa maailman kaupungeissa on samat kahvit samanlaisissa mukeissa.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi28.5.13

    Mikäli havainnekuvaa on uskominen, suunnitelmien mukaan asiakkaita tulevaisuuden Akateemisessa on melkolailla nykyistä vähemmän noin niin kuin fyysesti läsnä.

    VastaaPoista
  8. Cafe Aalto kyllä säilyy. Jännää, miten tuo Starbucks tuntuu olevan joillekin iso juttu. Itse menen kyllä kirjakauppaan kirjojen enkä kahvin perässä.

    VastaaPoista
  9. Olen melkein yhtä paljon molempien, sekä kirjojen, että starbucksin fani. Mietityttää vaan, että milloinkohan mahtaa tuo starbucks kahvila auteta, kun kaikkialla lukee, että "myöhemmin tänä syksynä"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs kyllä tiedä. Raksahommia siellä vieläkin näkyi olevan kun viimeksi kävin.

      Poista
  10. Anonyymi23.6.23

    Café Aalto on säilynyt (onneksi)! Mutta näin se aika muuttuu: olin tänä vuonna Café Aallossa, ja siellä ilmeni (kun seurasin toisella korvalla kanssaihmisen kännykkäkeskustelua) että 2 naista oli sopinut tapaamisen "Akateemisen Kirjakaupan kahvilaan", ja lopputulos oli se että toinen heistä istui Café Aallossa ja toinen istui Starbucksissa. Löysivät kuitenkin toisensa. Ennen vanhaan ei tällainen olisi ollut edes mahdollista t Tuuli

    VastaaPoista