maanantai 7. tammikuuta 2013

Marie Clayton - Tim Hill: The Beatles kuvina

Kuva: Gummerus.
Mauri Kunnaksen Piitlesin lukeminen on vaikuttanut minuun pitkäkestoisesti. Se innosti minut surffaamaan netissä Beatles-materiaaliin tutustumassa ja lisäksi lukaisin sarjakuvan Baby's in Black, joka kuvaa Beatlesin Hampurin-aikoja osittain päällekkäisellä tavalla Piitlesin kanssa. Baby's in Black oli kyllä aika pliisu Piitlesin verrattuna, bloggauskin jäi tekemättä. Sarjakuvasta kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin tutustua siihen Kirjainten virrassa. 

Beatles-tietoni kaipaavat siis selvästi syventämistä, ja paikkasin tietopuutteitani kirjalla The Beatles kuvina. Kirja on suomennettu viime vuonna ja alkuperäisteos  A Photographic History Of The Beatles on ilmestynyt vuonna 2010. Kookkaassa kirjassa osa kuvista on painettu koko sivun suuruiseksi, joten kiintoisaa katseltavaa pitäisi riittää.

Kirja tyydytti Beatles-nälkääni osittain. Varsinkin kirjan alkupuolen kuvat ovat tosi mielenkiintoisia. Loppupäässä on minun makuuni turhan paljon "naistenlehden juorupalstan" otoksia, eli kuvia milloin miltäkin lentokentältä kun joku Beatleista on joko lähdössä matkalle tai tulossa matkalta emäntä kainalossaan.

Kirjan nimen perusteella ei pitäisi odottaa tekstiltä liian suuria. Taisin kuitenkin silti tähän sortua. Lukuja on kymmenen, ensimmäiset yhdeksän lukua kertoa Beatlesin yhtyevuosista ja viimeinen luku ajasta niiden jälkeen. Teksti tuntuu melkoisen myötäsukaiselta ja pintapuoliselta. Vaikka tämän pitäisi olla katselukirja, en näköjään lukijana mahda itselleni mitään, haluan saada tekstistä kaiken irti. Beatles-tietokirjana tämä siis ei selvästikään ole parhaasta päästä, toki kronologisesta selostuksesta oppii uusia asioita, kun on tällainen Beatles-maallikko. Selvää kuitenkin on, että sekä yhtye itsessään että aikalaisten ilmiömäinen hurmos mahdollistaisivat paljon syvemmän käsittelyn.

Sain Piitles-postaukseni kommentteihin paljon hyviä kirjavinkkejä ja listaan ne myös tähän. Olkoot samalla itselleni muistutuksena. Miksi tyytyä keskinkertaiseen, jos hyvääkin on olemassa.

Luetut, lukemattomat -blogin Liisan suositukset:
- Philip Norman: Shout!
- John Lennon: John Lennon panee omiaan
- John Lennon: Hispanialainen jakovainaa

Kanervalan Outin suositukset:
- Bob Spitz: The Beatles: The Biography 
- Steve Turner: Kovan päivän kirja: kaikkien Beatles-laulujen tarinat
- Angus Allan - Arthur Ranson: The Beatles: sarjakuva legendasta 
- Mark Shipper: Paperback Writer (edistyneemmille)

Lazy Dynamiteen Nekun suositukset:
- Jonathan Gould: Can't Buy Me Love
- Mark Lewisohn: The Complete Beatles Chronicle
- Ian MacDonald: Revolution in the Head

Anonyymin suositus:
- Hunter Davies: The Beatles

Mieluusti olisin laittanut tähän postaukseen muutamia esimerkkikuvia, mutta Gummeruksen sivulta ei löytynyt muuta kuin kansikuva. Alkuperäisen kustantamon Parragon Booksin sivuilta en löytänyt tätä kirjaa ollenkaan. Googlen kuvahaulla yritin etsiä tämän kirjan kuvia, mutta mahdottomaksi meni kuvapaljouden vuoksi.

2 kommenttia:

 1. Beatles on kyllä jo ihan ilmiönä tosi mielenkiintoinen ja tykkään minä heidän musiikistaankin.

  Se on jännä, miten välillä jää johonkin aihepiiriin kiinni. Olen huomannut, että minulla ihan fiktionkin lukeminen tuppaa jotenkin ryhmittymään. Viime vuonna oli paljon Tudorien Englantia ja vaihteeksi fantasiaa. Loppuvuodesta jumahdin Steampunkiin - alkuun tosin ihan tietämättäni ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joskus jää sellainen tietty aihe päälle! Mä muuten lainasin juuri kirjastosta yhden steampunk-tyylin sarjiksen - ainakin luulisin että se on steampunkia. Genre kuulostaa kiinnostavalta.

   Poista