torstai 11. lokakuuta 2012

Katja Kettu: Kätilö (äänikirja)

Kuva: WSOY.
Jo lukiessani Kätilöä viime helmikuussa suunnittelin kirjan uusintalukemista, totesinhan näin: "En osaa tältä istumalta edes sanoa, pidinkö tästä kirjasta, tämä selvästi vaatii sulattelua, jälkifiilistelyä ja joskus myöhemmin myös uusintalukemista." Kätilön äänikirjaversiota on kuunneltu blogeissa ahkerasti ja palaute on ollut pääosin kiittävää. Lukekaa vaikka Amman, Kirsin, Unnin, Maijan ja Anun kuuntelukokemuksista.

Minäkin yhdyn kehuihin. Eija Ahvo teki lukijana todella hienoa työtä. Murredialogikin kuulosti luontevalta. Ahvon luenta oli upeaa kuunneltavaa!

Koska oli Kätilön kanssa jo kakkoskierroksella, oli kokemus kirjasta jo hieman erilainen - siksipä luenkin hyviä kirjoja mielelläni useita kertoja. Äänikirjana Kätilö tuntui jopa raaemmalta ja julmemmalta kuin luettuna. Sinänsä tämä ei kai ole ihme - lukiessa tahtia voi nopeuttaa, jopa hyppiä inhottavimpien kohtausten parissa. Äänikirjassa pitää vastaanottaa hyvä ja paha sellaisenaan kuin ne tulevat, sitä tahtia kuin lukija lukee. Ahvon taitava luenta vielä korosti värikästä kieltä ja groteskejä käänteitä.

Kätilössä käytetään rikottua aikarakennetta ja vaihtuvia kertojanäkökulmia ja tämähän on usein omiaan pistämään lukijan pään pyörälle. Huomasin kiinnittäväni huomiota moniin asioihin eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla, lisäksi jotkut juonenkäänteet loksahtivat mielessäni vasta nyt kohdalleen. Ja bongasinpa ne anakronistiset sukkahousutkin, joista ainakin Ilse antoi hieman rapsuja.

Tarinasta esille nousi erityisesti Villisilmän hullu, järjenvastainen rakkaus. Ja ne sodan ja ihan arjenkin raakuudet ja kauheudet, ulosluiskahtaneista kohduista raiskauksiin. Kettu on onnistunut kirjoittamaan kenties mieleenpainuvimman aborttikuvauksen, jonka olen lukenut.

Kuunneltuna nautin erityisesti myös upeasta kielestä. Sodan kauheuksien vastapainona on kauneutta - Jäämeren rantojen jylhyyttä ja solisevaa kieltä.

Olisiko nyt aika vastata helmikuussa esittämääni kysymykseen? Kyllä, pidän tästä kirjasta. Upea teos, jota toivottavasti luetaan pitkään.

5 kommenttia:

 1. Ny kuin olen alkanut lukemaan suomalisia kirjablogeja niin huomaan että tämä kirja on suosittu. Pitäisiköhän sen laittaa omalle ostoslistalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sallan puolesta rohkenen vastata, että pitäisi, ehdottomasti.

   Poista
  2. Komppaan molempia - kyllä tätä kirjaa kelpaa suositella. Taidat Emma asua Ruotsissa, sinnehän voi kokeilla myös tilata kirjaston kirjoja Helmetin HelMa-palvelun kautta. Jostain syytä palvelun sivu on juuri nyt alhaalla, mutta ulkomaan kirjastopalvelupaketteihin pääsee tutustumaan tämän sivun kautta.

   Poista
  3. Se on listalla :-) Salla, asun ruotsissa mutta suomalainen kirjasto ei ole kovin kaukana. Pitäisi vaan käydä siellä, HelMa:aan pitää tutustua.

   Poista
  4. Kiva! Teehän vaikka blogiin raportti kirjastosta jos sinne asti pääset, olisi kiva lukea!

   Poista