sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Menovinkit Sarjakuvafestivaaleille 6.-8.9.2013

Ensi viikonloppuna Lasipalatsin aukiolla nähdään Helsingin 28. Sarjakuvafestivaalit. Moneen oheistapahtumaan pääsee osallistumaan jo viikon mittaan ja monet oheisnäyttelyt ovat pystyssä koko syyskuun. Festivaalien teemoina ovat tänä vuonna Pohjois-Amerikka sekä lastensarjakuva. Festivaalien kotisivulta löytyy kiitettävän runsaasti ohjelmaa, myös teemojen valintaperusteista on hyvä taustoitus. Kokoan tähän omat menovinkkini viikonlopun varalle. Tiedän jo etukäteen, että kaikkiin en itsekään pääse osallistumaan ja osa vinkeistä on aikataulullisesti päällekkäin, mutta nostan esiin minun mielestäni kiinnostavimmat ohjelmanumerot. 

Iltaklubeilla näkee samojen seinien sisällä käytännöllisesti katsoen kaikki suomalaiset sarjakuvataiteilijat, -kustantajat, -toimittajat ja -kriitikot. Usealla alan vaikuttajalla on monta päällekkäistä roolia ja suomalainen sarjakuvakulttuuri - samoin kuin Sarjakuvafestivaalien järjestäminenkin - perustuu pitkälti talkootöihin. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa höllätä kukkaronnyörejä festivaalien myyntipöytien ääressä ja tuhlata hyvällä omallatunnolla rahaa laadukkaisiin sarjakuviin!

Näyttelyt

Ulli Lustin töiden näyttely Mbarissa 30.9. asti

Luin keväällä Ulli Lustin Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä ja tykästyin kovasti! Mbarin näyttelyyn ehtii tutustua festarien aikana tai sen jälkeenkin.

Kanadalaisen nykysarjakuvan näyttely Galleria Nunesissa 8.9. asti

Tämäkin näyttely on jo auki ja ensi viikolla sitä ehtii vielä katsomaan. Näyttelyssä on sarjakuvaoriginaaleja ja printtejä kahdeksalta sarjakuvataiteilijalta, jotka ovat minulle kaikki toistaiseksi tuntemattomia nimiä.

Jouko Nuoran töiden näyttely Kirjasto 10:ssä 8.9. asti

Kirjasto 10:ssä on useampikin sarjakuvanäyttely meneillään. Näistä minua kiinnostaa eniten Jouko Nuoran humoristisia ja eroottisia sarjakuvia esittelevä osuus.

Ohjelmanumerot

Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta
Pe 6.9. klo 15.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Aiemmin Näkymättömät kädet -albumilla häikäissyt Ville Tietäväinen on koonnut yhdessä tyttärensä Ainon kanssa unisarjakuvan. Vain pahaa unta kertoo sarjakuvan ja kuvakirjan keinoin pienen lapsen painajaisista.

Lue albumista enemmän Lumiomenan blogista

Kickstart My Heart - sarjakuvan joukkorahoitus
Pe 6.9. klo 17.00, Andorra

Onko yhteisö- tai joukkorahoitus sarjakuvan kustantamisen tulevaisuus? Keskustelemassa pelisuunnittelija Mike Pohjola, Matkailua pelialalla -sarjakuvan onnistuneesti joukkorahoittanut Miha Rinne ja Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelun Pauliina Seppälä

Suuri kansainvälinen sarjakuvafeministipaneeli
Pe 6.9. klo 17.30, Mbar

Missä mennään ja miksi? Mikä nyt on tärkeää? Miksi naissarjakuva on ruma sana? Aiheina paneelissa muun muassa feministiset sarjakuvaesikuvat, sarjakuva yhteiskunnallisen aktivismin välineenä, intersektionaalisuus ja muut vaikeat sanat.

Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä
Pe 6.9. klo 18.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Itävaltalaisen Ulli Lustin merkkiteos Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä on vihdoin saatavilla suomeksi. Lustin road-sarjakuva kuvaa tekijän punk-nuoruutta.

Jarno Latva-Nikkola: Ukkometsola
Pe 6.9. klo 19.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Ukkometsola on sarjakuva sianmaidosta, kapitalismista, ahneudesta, rasismista ja masennuksesta, mutta myös tarina periksiantamattomuudesta, lähimmäisenrakkaudesta ja toivosta - ja samalla Jarno Latva-Nikkolan tähänastisen uran pääteos.

Latva-Nikkola kiinnostaa aiemman Tunteiden maisteri -albuminsa vuoksi. Lue Kvaak.fi:n arvio Tunteiden maisterista.

Festivaalien iltaklubi
Pe 6.9. klo 21.00, Andorra

Liput 10 euroa. Lippuja voi ostaa ennakkoon Sarjakuvakeskukselta, sarjakuvafestivaalien infopisteestä tai festivaalitoimistosta Art Kaarisillasta.

Ville Ranta: Kyllä eikä ei
La 7.9. klo 12.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Ville Rannan kolmas pitkä sarjakuva-albumi sijoittuu 1800-luvun Ouluun ja käsittelee Rannan tuotannosta tuttuja teemoja: hengen ja lihan loputonta ristivetoa.

Canadian Comics Now!
Su 8.9. klo 13.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Kanada on sarjakuvamaana kenties etelänaapurinsa varjossa, mutta vaahterasiirapin ja lätkän suurmaa on kasvattanut omintakeisen ja kunnanhimoisen nuorten tekijöiden sukupolven. Keskustelemassa taiteilijat Howard Chackowicz, Philippe Girard, Michael DeForge, Julie Delporte, John Martz, Joe Ollmann.

Kaltsu Kallio: Kenenkäs tyttöjä
Su 8.9. klo 16.00, Mbar

Ahkerana pienlehteilijänä tunnetun Kaltsu Kallion ensimmäinen pitkä fiktiivinen tarina pureutuu seurustelun eri vaiheisiin lempeällä huumorilla.

Hanneriina Moisseinen: Isä
Su 8.9. klo 16.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio) 

Mitä tapahtuu kun lähiomainen katoaa selittämättömästi? Hanneriina Moisseisen poikkeuksellinen sarjakuvaromaani luotaa perhetragediaa runollisesti.

Lue blogiarvioni Isästä.

Jarkko Vehniäinen
Su 8.9. klo 17.00, Telttalava (Lasipalatsin aukio)

Luonto on kamala! Suositun strippisarjakuvan isä Jarkko Vehniäinen valottaa sarjakuvansa ravintoketjua.

Lue blogiarvioni Kamalasta luonnosta.

Festareiden päätösklubi
Su 8.9. klo 20.00, Mbar

Nosta malja Helsingin 28. sarjakuvafestivaaleilla rennossa seurassa festareiden päättäjäisissä!

Pienlehtitaivas

Festivaaliviikonloppuna kannattaa käytä pääteltan vierestä löytyvässä Pienlehtitaivaassa ihailemassa nuorten tekijöiden luovuutta ja intoa. Hyvässä lykyssä pöydistä löytyy viehättäviä underground-helmiä tai itsetehtyjä postikortteja ja pinssejä. Käteistä mukaan - mieluiten kolikoina ja pieninä seteleinä, näissä kojuissa ei kortti käy.

4 kommenttia:

 1. Mahtava ohjelma ja kiitos hyvistä tärpeistä. Tämä on todellista lukijan palvelua!

  Minulla on monta ostettavaakin, esimerkiksi juuri tuo Moisseisen Isä, josta sie ja Karoliina olette ainakin kiinnostavasti bloganneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Isä on kyllä ehdottomasti lukemisen arvoinen.

   Poista
 2. Kiitos muistutuksesta, täytyykin raivata kalenteriin sen verran aikaa että ehdin täälläkin pyörähtää ja kartuttaa sarjakuvavarastoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Minäkin aion tehdä tuolla ostoksia, vaikka olenkin kova kierrättämään kirjoja. Raivasin sarjakuvahyllyyn tilaa jokin aika sitten... :)

   Poista