tiistai 3. syyskuuta 2013

Osta (edes melkein) täysihintainen kirja!

Cafe pour les idiots -blogin Marissa Mehr heitti ilmoille haasteen täysihintaisen kirjan ostamisesta. Perusteista täysihintaisen kirjan ostamiselle on monia, itse listaan tässä muutamia hyviä syitä kirjojen ostamiseen.


Paitsi että taisin täyttää haasteen vain osittain. Minulle tämän syksyn must-luettavaa on Kaari Utrion uutuus Seuraneiti. Marssin Akateemiseen Kirjakauppaan ja sieltähän kirjaa löytyi 25,90 euron hintaan. Mutta kaupassa olikin kampanja: kovakantisista kaunokirjoista sai 20 % alennuksen kanta-asiakaskorttia näyttämällä. Joten maksoinkin kirjasta vain 20,72 euroa.

Olen joskus potenut hieman huonoa omatuntoa harvahkojen kirjaostosteni vuoksi, sillä vaikka olen aina ollut innokas lukija, en koskaan ole ollut kovin ahkera kirjojen ostaja. Onneksi PEKK-jäsenyys on minulle nykyään eräänlaista reilun kaupan kirjaostelua. Olen aina lukenut paljon kirjaston kirjoja, joten minulla ei ole tarvetta omistaa kaikkea mitä luen. Opiskeluaikoina priorisoin rahankäyttöni muihin asioihin kuin kirjakaupan kirjoihin, vaikka toki ostin joskus kirjoja sekä kirjakaupoista että etenkin divareista. 

Kirjojen ostamisen rajoittaminen on minulle nykyään ennen kaikkea tila- ja sisustuskysymys. Vaikka ihailen muiden muhkeita kirjahyllyjä, en halua oman kotini pursuavan kirjoja. Olen panostanut nätteihin kirjahyllyihin ja rakkaimpien kirjojeni haluan löytyvän omasta hyllystä - kurkkaa vaikka taannoista pohdintaani kirjojen keräilystä. Jopa paljon puhutut arvostelukappaleet käyvät usein luonani vain kääntymässä - koska en aio tähän hätään ostaa uusia kirjahyllyjä, vien kirjojen ahkerasti divareihin tai kirjojen kierrätyshyllyihin tai tungen kirjoja lähimmäisteni iloksi tai vaivoiksi. Ja ostan mielelläni kirjoja myös lahjoiksi.

Miksi kirjoja sitten mielestäni pitäisi ostaa?
  • Jotta kirjailijat saavat työstään rahaa. Keskivertokirjailija tienaa kirjojensa myyntituloilla noin 2000 euroa vuodessa - siis vuodessa, ei kuukaudessa. Pari vuotta sitten ilmestyneessä Elina Jokisen Vallan kirjailijat -väitöskirjassa kirjailijat itsekin toivoivat kirjojensa myyvän enemmän.
  • Jotta kustantamot pysyisivät pystyssä. Vaikka kustantamot leimataan usein milloin minkäkinlaisiksi pahuuden pesäkkeiksi, ei Suomessa ilmestyisi suomenkielistä kirjallisuutta ellei joku sitä kustantaisi. Bloggaajan roolissa olen päässyt tutustumaan sen verran kustantamojen toimintaan, että tiedän kustantamoissa olevan töissä paljon väkeä, jotka tekevät työtä suurella sydämellä ja kirjoja rakastaen. Vain harva kirja-alan ihminen kierii rahoissa ja tämä pätee myös kustantamojen väkeen.
  • Jotta kirjakaupat pysyisivät pystyssä. Vaikka olenkin moittinut monen kirjakaupan muistuttavan lähinnä askartelumyymälää, on hyvissä kirjakaupoissa silti ihana vaellella katsomassa kirjoja. Olen seurannut kansainvälisiä uutisia kirjakauppojen kaatumisesta, joka johtuu osittain verkkokaupan vaikutuksesta. Vaikka itsekin ostan kirjoja verkosta, toivon silti myös hyvien kirjakauppojen säilyvän. Brittiläinen The Telegraph kertoo erään tarinan kirjakaupan ovien sulkemisesta.
No miksi kirjoja sitten ei kannattaisi ostaa?
  • Kovin kulutuskriittisen ihmisen ei varmaan kannata ostaa edes kirjoja, vaikka kirjat kuinka ovat kulttuurituote ja hengenravintoa. Netistä voi laillisesti ladata tekijänoikeusvapaita klassikoita tai sitten voi asioida kirjastossa tai suosia divareita eli kierrätettyjä kirjoja.
  • Jos yksikään kirja ei tunnu ostamisen arvoiselta, niin väkisin ei kannata ostaa. Asiakkaana kannattaa vaatia hyvää laatua vastineeksi rahoilleen.

10 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, myös loppukappaleet – minäkään en halua ostaa mitään vain ostamisen vuoksi, ja ellen olisi keksinyt kirjaa jonka todella halusin omaan hyllyyni, en olisi osallistunut tempaukseen. No, kirjan voi tietysti laittaa lukemisen jälkeen kiertoon ja kirjastotkaan eivät riittäisi, jos kukaan ei ostaisi kirjoja, mutta kuitenkin – laatua ja kestävää kehitystä myös kirjaostoksiin!

    VastaaPoista
  2. Hyviä pointteja (myös se että miksikään hyväntekeväisyyslaitokseksi ei välttämättä kannata ryhtyä, kirja kannattaa ostaa silloin kun sen arvelee olevan hyvä).

    VastaaPoista
  3. Hyvä teksti! Ja väkisin kirjaa ei pidä ostaa. Minäkin olin tänään ajatellut ostavani jotain kotimaista, pienen kustantamon ja tietenkin kalliin. No en ostanut mitään tällaista, vaan normaalihintaisen tuotteen - mutta sentään vähän pienemmästä kirjakauppaketjusta ;)

    VastaaPoista
  4. Hyviä pointteja. Juuri samoista syistä itsekin ostan kirjoja, vaikka talo pursuaa kirjoja, ei siis pelkät kirjahyllyt. Ja lisäpointtini on ehkä vähän lapsellisen hurskas toive, että ehkäpä joku sitten ostaisi minunkin esikoiskirjani ja vieläpä haluaisi lukea sen.
    - Utrion Seuraneidin luin viime viikolla ja vastoin ennakko-odotuksia pidin siitä kovasti. Tänään ostin Pauliina Rouhelan Taivaslaulun. Se pääsee vuoroon heti Pihkatapin jälkeen - kiitos PEKK minunkin puolestani!

    VastaaPoista
  5. Hyviä pointteja. Kirjojen hinnanmuodostus on kyllä mielenkiintoinen arvoketju, joka tuntuu vähän avautuneen sen jälkeen kun "pahat nettikaupat" ovat tulleet samoille apajille esim. Suomalaisen kirjakaupan kanssa. Olisi silti edelleen kiva tietää, vaihteleeko esim. kustantamon ja kirjailijan saama siivu sen mukaan, mistä kirja on ostettu.

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille kaikille kommenteista! Minäkin jäin miettimään tätä asiaa varsinkin Tessan bloggauksen luettuani. Ehkä hieman mustavalkoisesti itsekin tuossa tuli luonnehdittua "kirjakauppoja" - myös vain verkossa toimiva kirjakauppa on kirjakauppa ja e-kirja on kirja siinä missä paperikirjakin. "Paha Amazonkin" on näin tavisasiakkaan näkökulmassa joissakin jutuissa ylivoimainen - vaikkapa ostokokemuksen helppoudessa. Itsekin tein eilen vielä heräteostoksen Amazonista - Fablesin ykkösosa oli saatavilla Kindle-muodossa alle kahdella dollarilla, joten noin halvalla hinnalla ei edes haittaa että Kindlessäni on mustavalkonäyttö, halusin päästä kokeilemaan millaista Kindlellä on lukea sarjakuvaa.

    VastaaPoista
  7. Minäkin ostin melkein täysihintaisen kirjan (mutta en osallistunut sillä tempaukseen koska olin pilkunviilaaja) :D Kauan odottamani Stephen Kingin Musta torni -sarjan osa 4.5 eli Tuulen avain olikin verkkokirjakaupassa pienessä alennuksessa (noin -2€), en voinut kuvitellakaan jääväni odottamaan hinnan normalisoitumista vaan klikkasin kirjan ostoskoriin iloisena hykerrellen. My preciousss...

    VastaaPoista
  8. Hieno löytö! :)

    VastaaPoista
  9. Mutta jos jotain pitää ostaa, niin se jotain on hyvä olla kirja. Tiedän monia ostoholisteja, jotka shoppaavat kaikenlaista "tarpeetonta". Kirjaostos ei koskaan mene hukkaan, vaikka sen antaisi heti eteenpäin tai ostaisi sen alesta tai divarista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tosin joskus kirjaston poistokirjoja tai divarien huonokuntoisimpia ja epätoivotuimpia kirjoja katsellessa tulee vähän sääli. Luin joskus lehdestä, miten joku osti mökkilukemiseksi kirjaston poistokirjoja ja sitten poltti ne lukemisen jälkeen saunan kiukaassa. Ehkä sekin on jonkinlainen kunniakas loppu kirjalle. Liekö joku laskenut kirjalle hiilijalanjälkeä? Varmaan se pienempi on kuin joidenkin polyesteritoppien...

      Poista