Kuva: s_falkow / Flickr. Creative Commons -lisenssi: Attribution-NonCommercial 2.0 Generic |
Ryhdyin pohdiskelemaan veroasioita viimeisimmän Kindle-ostokseni myötä. Ostin Kindleeni Marian Keyesin uusimman kirjan The Mystery of Mercy Close. Ostoprosessini meni näin: sain sähköpostiini Adlibris-verkkokirjakaupan uutiskirjeen, jossa kirjasta kerrottiin. Päätin kurkata, löytyisikö kirja Kindle-kirjana, ja tokihan sellainen Amazonin sivuilta löytyy. Harkitsin ostamista ehkä muutaman sekunnin, kirjauduin Amazon-tililleni, painoin nappulaa ja pling - kirja oli Kindlessäni. Ostokokemus oli aivan mielettömän helppo ja sujuva - eikä tuottanut veroeuroja Suomen valtion kassaan lainkaan. Ainoa linkki Suomen kansantalouden ja Kindle-ostokseni välillä taitaa olla Visa Debit/Credit -korttini. Kortin on minulle myöntänyt suomalainen pankki, ja maksan kortilla Amazon-ostokseni.
Tarkistin Amazon-tililtäni, että e-kirjan hinta oli ostohetkellä 18,31 dollaria. Verkkopankistani näen, että kortiltani on veloitettu 14,41 euroa.
Adlibris-kirjakaupassa The Mystery of Mercy Close maksaa edullisimmillaan 15,60 euroa. Kirjan sivulta näkee, että alv:n osuus on 9 % eli 1,29 euroa. Kirjan postituskulut vaihtelevat 0-3,90 euron välillä. Ruotsalaislähtöinen, Bonnierin omistama Adlibris on halpojen hintojensa vuoksi asiakkaitten vaan ei aina suomalaiskustantamojen mieleen. Esimerkiksi vuonna 2010 ilmestyneessä Kirja-alan vallan verkosto -blogikirjoituksessa kustantaja ja kirjakauppias Heikki Savola kommentoi Adlibristä näin: "Netissä Adlibris jatkanee hintojen polkemista tulevaisuudessakin."
Jos taas marssisin Helsingin keskustan Akateemiseen kirjakauppaan kirjaa ostamaan, joutuisin pettymään, sillä kirja löytyy kyllä Akateemisen kirjakaupan verkkosivuilta, mutta saatavuus myymälöissä on 0 kpl. Verkkokaupasta kirjan kyllä saisi - kanta-asiakkaalle hinta on 23,90, normaalihinta on 29,90. Kanta-asiakashinnasta 9 % alv on 2,15 euroa, normaalihinnasta 2,69 euroa.
Amazonin hinta ei ole merkittävästi halvempi kuin Adlibriksen hinta, sen sijaan Akateemisen kirjakaupan hintaan verrattuna ero on tuntuva. Nykypäivänä eettinen kuluttaja ei kuitenkaan tee valintojaan pelkän hinnan perusteella, vaan arvioi ostoksen kokonaisvaikutusta. Minä luonnollisestikin haluaisin tukea kotimaista työllisyyttä ja tehdä eettisesti kestäviä valintoja. The Mystery of Mercy Closen ostamisessa minulle olennainen kriteeri oli kuitenkin kirjan saatavuus e-kirjamuodossa. Marian Keyesin kirjat ovat juuri sellaisia, joita varten Kindlen olen hankkinut. Chick lit -pokkarit eivät ole sellaista "arvokirjallisuutta", jollaista kannattaisi säilyttää kirjahyllyssä, jos hyllytilaa on rajallisesti (kuten minulla) ja kirjoja on sen vuoksi pakko kierrättää ahkerasti (kuten minä teen). E-kirja ei vie tilaa ja halutessani voin lukea kirjan joskus myöhemmin uudelleen.
Suomen tunnetuin e-kirjojen ostopaikka taitaa olla Elisa Kirja. Sen valikoimissa The Mystery of Mercy Close ei ole lainkaan. Oletetaan että olisi. Jos Elisa Kirja haluaisi minulta saman verran rahaa kuin Amazon - siis 14,41 euroa - joutuisi Elisa Kirja läiskäisemään hinnan päälle 23 % arvonlisäveron. Siis 3,31 euroa. Tällöin kirja maksaisi asiakkaalle 17,72 euroa. Ensi vuoden 24 % alv-tasolla kirjan hinta asiakkaalle olisi 17,87 euroa. Jos e-kirjojen alv-kanta olisi sama kuin paperikirjoilla, olisi kirjan suomalaishinta esimerkissämme tämän vuoden tasolla 15,71 euroa, ensi vuoden tasolla 15,85 euroa.
Verkkokauppaan tunnutaan Suomessa suhtautuvan jostain syystä useammin uhkana kuin mahdollisuutena. "Verkkokauppa murtaa jo kaupan kilpailuasetelmia Suomessa", kirjoittaa sanomalehti Ilkka 12.11.2012. Näin kirjoituksessa pohditaan: "Lisääntyvä tuonti on yksi verkkokaupan huolenaiheista. Ulkomailta ostaessaan kuluttaja on tavaroiden tuoja. Valuuttaa virtaa maasta ja se on nykytaloudessa turmiollista. Verkkokaupan asiakas ei välttämättä edes huomaa onko kauppa Suomessa vai ulkomailla. Parasta tietenkin olisi, jos suomalaisista verkkokaupoista myytäisiin palveluita ja tavaraa ulkomaille entistä enemmän ja saataisiin siten lisää valuuttatuloja. Suomalaisen verkkokaupan kehitystä kannattaa siis tukea. Ensi töiksi on keksittävä, miten kuluttaja tunnistaa suomalaisen verkkokaupan ja tuotteen."
Siinäpä onkin pala purtavaksi. Suomalaisen e-kirjabisneksen varovaisuus, verkkokauppaliiketoiminnan kehittymättömyys, kova verotus ja e-kirjan ja paperikirjan eriarvoinen verokohtelu ovat melkoinen yhtälö. Ja ennen kuin tämä yhtälö ratkaistaan, aika moni lukija - myös minä - hankkii kirjansa sieltä mistä ne parhaalla hinta-laatusuhteella saa. Vähän epäilen, että englanninkielisten e-kirjojen kohdalla minun ostopäätökseni kallistuvat jatkossakin Amazonin suuntaan. Ja siitä ei verottaja, kansantalouden kannalta valitettavasti, kostu pennin latia.
Minusta on täysin luonnollista, että kuluttaja pyrkii ostokisa tehdessään löytämään kaikista edullisimman ratkaisun. Jos ulkomailta tilattuna teoksen saa puolet halvemmalla kuin paikallisen Suomalaisen kirjakaupan hyllystä niin miksi meidän pitäisi tuntea huonoa omatuntoa rahojen kulkeutumisesta Suomen ulkopuolelle? Tietysti suomalaista voi suosia jos hintaluokka on sama. Minulle on täysin ok maksaa kaksi euroa enemmän kirjasta ja saada se suoraan käteeni (puhuttaessa ihan perinteisistä kirjoista) kuin odottaa muutama viikko sen lentoa Atlantin yli. En kuitenkaan koskaan perusta ostopäätöstäni verovirtoihin.
VastaaPoistaTotuushan on, että Suomi on itse vastuussa verojen "kierrosta" mitä tulee ulkomailla ostamiseen. Jos hintaluokat olisivat edullisemmat ei tavaraa tarvitsisi tilata rajojen ulkopuolelta ja raha pysyisi Suomessa. Hinnat ja niiden jatkuva nousu kuitenkin takaavat sen, että tulevaisuudessa kauppa muutuu yhä kansainvälisemmäksi. Onkohan kellään koskaan tullut pieneen mieleenkään, että hintojen alennus voisi nostattaa ostovoimaa? Tai siis varmasti on, mutta iik mitä väliä vaikka tuotetta myytäisiin tuplasti enemmän, jos sen alkuperäistä hintaa jouduttaisiin tiputtamaan vitosella? Minähän en taloudesta tosiaan mitään tiedä, mutta omassa päässäni tämä kuulosti ainakin ihan järkevältä ratkaisulta.
Toki jokainen tekee ostopäätöksensä vapaasti, mutta mielestäni on hyvä ymmärtää omien ostopäätösten syy-seuraussuhteista ainakin jotain. Nyt kun joulu lähestyy niin ihmisten ostovimma vain kiihtyy. Vaikka joululahjoissa voi miettiä ostosten vaikutusta. Mitä eroa on, jos tilaa lahjaksi ulkomaisesta nettikaupasta Kiinassa tehtyä krääsää tai jos antaa lahjakortin oman kotikunnan kauneushoitolaan?
PoistaToinen puoli on tietty juuri tuo, että kyllä päättäjienkin pitäisi punnita verotuspäätöksiä juuri kiihtyvän globalisaation valossa. Ei verotuksen kiristäminen taida olla paras keino uusien, kilpailukykyä lisäävien innovaatioiden tuottamiseen.
Mukava, että joku on kiinnostunut Suomen valtion verotuloista ja valuuttatuloista. ALV-vero on kallistunut monesti ja kallistuu, haasteet ja menotarpeet ovat kansantaloudessa liian suuria. Olettaisin, että verkosta ostamisen alville on hankalaa saada toimivaa ja kustannustehokasta veronkantomallia. Kirjakaupathan pitävät lainsäädännönmukaista kirjanpitoa, ja alvista on aina sekä credit että debit puoli, ja erotus tilitetään verottajalle, eli se ei hoidu itsestään.
VastaaPoistaLuultavasti e-kirjojen osto, ja verkkokaupat ovat häviävän pieni murhe muussa väestöpyradin vinouttamassa verokeskustelussa, ja myös kirjakeskustelussa. Luultavasti suurempi alv-sampo valtiolle ja tulonlähde kirjakaupoille on lukiokirjat, jotka maksavat yli 1500 euroa veroineen lukiolaiselta kurssivalinnoista riippuen ja sekin on vain pieni osa kokonais verokeskustelua.
ps. Luultavasti englanninkielinen kirja muuten on tuontitavaraa ostopaikasta ja tavasta riippumatta, toisekseen alv-vero määräytyy verottoman myyntihinnan perusteella, joka lienee vapaassa kilpailussa yrityksen itse määrättävissä ei siis ulkomaisen toimijan hinta.
Kiitos asiantuntevasta täydennyksestä! Totta, kirjabisnes on Suomessa kokonaisuutenakin niin pieni ala moneen isompaan alaan verrattuna, ettei pelkällä kirjamyynnillä isoja ongelmia ratkota. Mutta varmasti kirjojen kustantajat ja kirjojen myyjät joutuvat taas miettimään omia keinojaan. Ovathan kirjat jo nyt monen asiakkaan mielestä kalliita ja veronkorotus heijastuu varmasti hintoihin.
PoistaVielä lisäys, ja otan sanojani hieman takaisin, eli tämän päivän Turun Sanomissa oli juttu verkkokaupasta. Lehteä ei ole tässä, mutta verkkokaupan summa on jatkuvasti nousussa. Luullakseni luku saattoi olla 7% ja 7 mrd, joka tapauksessa kasvava ala.
PoistaALV-veroa ei peritä "reaalikaupassa" esim. kirppisostoksista (vähäinen toiminta), EU-alueella ei peritä tullia. Jutun mukaan laki on muuttumassa 2013. Mutta tullia ja alvia ilmeisesti voidaan periä tai tulla perimään tietyn summan jälkeen.
Ja kiitos uudemman kerran! :)
PoistaAihetta liippaa kansanedustaja Oras Tynkkysen avoin kirje suomalaisen kirjallisuuden sähkökirjamarkkinoihin liittyen.
Hienoa ja pohtivaa tekstiä! :)
VastaaPoistaItsekin (opiskelijana) ostan kirjani sieltä, mistä halvalla saan. Mielestäni kirjaverotus on järjetön. Entäs, jos verotettaisiin vähemmän ja ihmiset ostaisivatkin enemmän? Vaikka eihän mikään ole ikinä niin yksinkertaista. :/
Niin, kyllä tuo verotasapainoilu on melkoisen iso asia ja siihen löytyy mielipiteitä joka lähtöön. :) Kyllä minäkin luulen, että nyt kun kansainvälistä kauppaa käydään verkossa 24/7 ja hintojen kilpailuttaminen on ostajalle helppoa, niin ei tällaista kansallista verotasoa voi ainakaan ihan älyttömästi enää kiristää. Vai voiko? Se jää nähtäväksi, katsotaan millaisia päätöksiä poliitikot lähitulevaisuudessa tekevät...
PoistaHyvä teksti, Salla. Itse toisaalta kirjallisuuden ystävänä ja kuluttajana, toisaalta pienkustantamossa työskentelevänä, poden melkoista ristiriitaa kirjahankintapaikkani suhteen.
VastaaPoistaE-kirjojen suhteen olen yhtään miettimättä Amazonin asiakas: kuten kirjoitit, Amazonista on helppo ladata edullisia kirjoja Kindleen (itselläni Padin Kindle-sovellus, mutta toimii kaiketi tismalleen samoin kuin Kindlen lukulaitteellekin).
Painetut kirjat pyrin ostamaan kotimaisista kirjakaupoista, ja mieluiten vielä pienistä kaupoista, kuten lapsuuteni kotipaikkakunnan kirjakaupasta (ihan siitä ilosta, että pienellä alle 8000 asukkaan paikkakunnalla on palveleva kirjakauppa, jossa valikoimakin on kohtuullisen hyvä), tai sitten Akateemisesta. Silti myönnän, että varsin usein hakeudun Adlibriksen sivuille. En ole siitä aina ylpeä, mutta hintaero voi kasvaa liki pariinkinkymmeneen euroon.
Arvonlisäveron nousu on pelottava asia kirja-alan kannalta: veikkaan, että ainakin muutama ihminen jättää kirjan ostamatta, kun hinta nousee. Se ei välttämättä koske kaltaisiamme kirjaintoilijoita, mutta niihin, jotka ostavat pari kirjaa vuodessa, se voi hyvinkin vaikuttaa. Arvonlisävero vaikuttaa usein lisäksi eniten pienituloisiin, koska 35 euroa kirjasta on ihan eri hinta opiskelijalle ja monen tuhannen euron palkkaa nostavalle.
Oiva periaate! Mulla on välillä vähän huono omatunto, koska olen aina ostanut vain melko vähän kirjoja uutena. No joululahjaksi ostan usein kirjoja ja kuulunhan nykyään PEKKiin, sen lasken "reilun kaupan kirjallisuudeksi", varsinkin kun kohteena ovat esikoiskirjat.
PoistaLahjaksi ostaminen on tehokas tapa tukea kirja-alaa, koska siinä lisäksivoi houkutella kirjan pariin sellaisen, joka ei välttämättä siihen muuten tarttuisi :)
PoistaSe on totta! :)
PoistaMielenkiintoinen ja monipuolinen bloggaus! Mielestäni elisa kirja -on paikannut kohtuullisesti aikaisemmin ihan olemattomia suomenkielisten sähkökirjojen markkinoita, harmi vaan, että sielläkin hinnoittelupolitiikka on vielä aika vaihtelevaa. Varsinaisia löytöjäkin pystyy onneksi tekemään usein, ainakin jos on vähän joustava sen suhteen mitä lukee.
VastaaPoistaJuuri noiden mainitsemiesi verovarojen ulkomaille valumisen takia olisi myös kiva, että sitä ihan alusta saakka suomalaista kirjallisuutta olisi enemmän tarjolla.
Niinpä! Nyt kun ulkosuomalaisia on niin paljon, niin suomenkielisten sähkökirjojen myynti saattaisi sitä paitsi omalta pieneltä osaltaan lisätä vientituloja - onhan sähkökirjan ostaminen paljon helpompaa ja nopeampaa kuin paperikirjan!
PoistaHyvä aihe, Salla. Alueeseen hyvinkin perehtyneenä jokunen huomio:
VastaaPoistaE-kirjan verottaminen on kirja-alalle hankala asia. Olisi mukavaa saada sähköinen ja painettu samalle veroprosentille, mutta samalla – uskon – moni huolehtii, että tulee taas lisähuomiota painetun alhaisemmalle prosentille.
Jollen ole väärin tulkinnut, vuonna 2014 sähköisen kaupan arvonlisävero tullee kohdistumaan ostajan kotimaahan. Eli alvin minimoiminen toimimalla Luxemburgissa tai Irlannissa ei enää onnistuisi. Saamme sitten Suomessa maksaa kaikesta rajanylisestä kaupasta 24 prossaa! ;)
AdLibriksen (painettujen) kirjojen myynti nollakatteella Suomessa on hämmentävää. Taustalla ei kai ole muu kuin valmius "vuotaa verta" markkinaosuuden saavuttamiseksi. Mutta kun äskettäin Ruotsissa on uutisoitu Amazonin hakevan jakelupaikkaa Pohjois-Euroopassa, ei se voi olla kestävä strategia.
Oras Tynkkysen avoin kirje ministereille on mielestäni häkellyttävä. Tulkitsen sen niin, että Suomen pitäisi verovaroin maksaa Amazonille, jotta sinne palkattaisiin suomenkielistä laatukontrollia. Ei noin...
Mutta se on totta, että Kindlen saapuessa Suomenkin e-kirjamarkkina räjähtää.
Kilpailijoista Kobo vastaanottaa suomenkielisiä kirjoja, mutta siellä taas ei ole laatukontrollia.
Täsmennän itseäni, viisaamman neuvosta: sähköisen kaupan alv-muutos tapahtuu 2015 ja koskee EU-aluetta.
VastaaPoistaKiitos asiantuntevista kommenteista, Jussi! Onkin todella mielenkiintoista seurata, miten lakimuutos vaikuttaa verkkokauppaan. Varmasti vuoteen 2015 mennessä verkkoliiketoiminnassa ehtii tapahtua paljon muutakin.
PoistaNyt sähköisiä kirjoja on erilaisia. Normaalisti pdf- tai epub-muotoiset kirjat ladataan lukulaitteelle
VastaaPoistaja niillä luetaan ladattua kirjaa. Kirja säilyy lukulaitteella kunnes se poistetaan.
Tämä vaihtoehto on selvä verottajalle.
Toinen vaihtoehto muodostuu html-tiedostosta, jota luetaan internet selaimella ja joka sisältää
linkit kirjan sivuina oleviin erillisiin jpeg-kuviin. Eli sivut ovat yksittäisiä kuvia, joita katsotaan selaimella
sivu kerrallaan.
Kirjaa ostetaessa ostetaan vain linkki tuohon html-tiedostoon ja lukemisen jälkeen lukulaitteela ei ole olemassa kirjaa.
Miten ostoa verotetaan, jos html-sivu sijaitsee ulkomailla sijaitsevassa pilvessä ja kirjaa ei ladata lukulaitteelle
vaan katsotaan erillisinä kuvina selaimella ja maksu tapahtuu luottokortilla?
Joutuuko ostaja omatoimsesti maksamaan ostosta ALVin Verottajalle?
Hyviä kysymyksiä! Verottajan pitäisi varmaan selventää tätä asiaa.
Poista