lauantai 5. toukokuuta 2012

Kirjalöytö-ostoksilla Forssan Kutomossa

Ihan ekana pieni mainos: tein blogille oman Facebook-sivun, tervetuloa tykkäämään! Ja Facebook-inhoajien ei kannata pelästyä: pelkästään tämän takia ei todellakaan kannata liittyä Facebookiin, sitä paitsi tuolla sivulla voi käydä myös vaikkei itse olisi Facebookissa.


Tämän päivän retkikohteena oli Kirjalöytö Outlet Forssassa. Tapahtuma on saanut mukavasti mediahuomiota, minä taisin kuulla tästä ensi kertaa Ylen uutisoinnin kautta. Tapahtumalla on myös Youtubessa oma esittelyvideo. Lyhyesti: forssalainen kirjakauppias Keijo Koskimies organisoi kustantamojen varastokirjat outlet-myyntiin. Varastokirjat ovat olleet menossa joko alemyyntiin tai makuloitavaksi, mikä tarkoittaa siis kirjan tuhoamista. En tiedä miten makulointi tapahtuu, tungetaanko kirjojen sivut silppuriin ja kannet kartonkikeräykseen, vai?


Joten Kirjalöytö Outlet on paitsi myymistä, myös kirjojen iän pidentämistä, ja sehän on hyvä juttu. Pienen bloggaajaiskuryhmän voimin lähdimme katsastamaan tapahtuman tarjonnan. Jori ehti jo käynnistä kertoa, kenties Arjakin raportoi? Odotukseni olivat ehtineet nousta jo muutaman muun blogin raporttien vuoksi. Ainakin Sanna, Riina, Tuulia ja Mari ovat myös raidanneet Kutomon.


Komeita punatiilimaisemia kelpasi ihastella. Sisätilat olivat karut, mutta eihän täällä ollutkaan tarkoitus hifistellä, kirjapinot ovat tarjolla vain kuukauden, joten toiveena varmasti on, että ostaminen on tehokasta ja pinojen pitäisi huveta nopeasti. Ensin luulin, että numerolaput merkkaavat jonkinlaista osastojakoa, mutta hetken päästä tajusin että numero näyttää kirjapinon hinnan. Niinpä olikin helppo suunnistaa joko halvimpien hintojen mukaan tai kiertää paikka järjestelmällisesti rivi riviltä. Vaikka paikalla oli runsaasti väkeä, oli tila niin avara ja käytävät niin leveät, että kirjamessumaista ahtaan paikan kammoa ei päässyt syntymään.

Koko hallin kiertämiseen hurahti noin puolentoista tunnin verran aikaa. Tarjolla olisi ollut ostoskärryjä, mutta tyydyin ostoskoriin ja yritin olla maltillinen. Unohduin kyllä aika monta kertaa selaamaan kiinnostavia kirjoja, joten tarjonnan puolesta aikaa olisi voinut mennä vaikka kuinka paljon enemmänkin.


Pakko myöntää, että tarjonta ylitti odotukseni. Valikoimat olivat todella laajat: oli scifiä, fantasiaa, sarjakuvia, keittokirjoja, tietokirjoja, itsehoito-oppaita, "hömppäaskartelukirjoja", lastenkirjoja ja tietysti kaunokirjallisuutta. Kuvassa näkyvä Philip K. Dickiä ja Ursula K. Le Guinia tarjonnut scifi-valikoima oli neljän euron pinossa. Hintahaarukka oli laaja: paljon oli 1-2 euron hintaisia kirjoja, mutta esimerkiksi viime syksyn "laatu-uutuudet" olivat normaalihintaisia, Finlandian voittanut Rosa Liksomin Hytti nro 6 taisi olla 25 euron hintainen. Jotkut järeät tietokirjat olivat 30-40 euron hintaisia.


Uskallan siis väittää, että Kutomosta löytyy jokaiselle jotain. Voi keskittyä valkkaamaan halpispinojen kiinnostavimmat, tai sitten bongailla harvinaisempia kirjoja, joista kannattaa maksaa useampi kymppi, tai mikä ettei ostaa myös niitä normaalihintoisia kirjoja. Yksittäisenä vinkkinä voin suositella XIII-sarjan kaikkien osien hankkimista yhden euron hintaan, paitsi viimeisin, kovakantisena ilmestynyt osa oli kahden euron pinossa. XIII-sarjaa ei enää suomenneta, mutta ensimmäiset yhdeksän osaa pitävät sisällään useita alijuonia ja alkuja ja loppuja, joten XIII-suomennokset ovat kyllä lukemisen arvoisia. Samoin Blacksad-sarjan osat 2-4 olivat tarjolla seitsemän euron hintaan per kipale.

Kolmen kävijän kirjasaaliit.
Kirjapinoissa oli välillä jonkinlainen genrelogiikka, mutta ei aina. Esimerkiksi lastenkirjojen joukkoon oli lajiteltu joitakin aikuisten sarjakuvia tai kuvakirjoja, kuten Aapo Rapin Kuningas Toffee, joka on kyllä jotain aivan muuta kuin leikki-ikäisten katselukirjat. Tämähän tuntuu olevan melko yleinen erhe - jotkut luokittelevat kaikki sarjakuvat lastenkirjoiksi. Mikään systemaattinen virhe tämä ei tosin ollut, sillä aikuisten kirjojen joukosta löytyi runsaasti sarjakuvia, muun muassa Aapo Rapin Meti

Minä ostin itselleni kirjoja 19:llä eurolla. Merkitsen tähän kirjojen kustantajan ja painovuoden, niin näkee vähän minkä ikäistä tavaraa on tarjolla.


Jussi Valtonen: Vesiseinä. Like 2006, 1 eur.
Valtosen nimi on jäänyt mieleen blogikehujen vuoksi. Yhden Valtosen olen jo ehtinyt lainaamaan kirjastosta, mutta kun bongasin muiden Forssa-raporteista että Vesiseinä on tarjolla eurolla, piti käydä etsimässä oikea pino ja napata aarre parempaan talteen.

François Rabelais: Pantagruelin kolmas kirja. WSOY 2009, 5 eur.
Tämä nyt oli vaan jotenkin pakko ottaa siitä viitosen pinosta. Olen lukenut kouluikäisenä varhaisemman Rabelais-suomennoksen Pantagruel, Dipsodien kuningas. Teimme siitä ystäväni kanssa unohtumattoman esitelmän äidinkielen tunnilla.

Virginie Despentes: Teen spirit. Like 2005, 1 eur.
Olen nähnyt Despentesin kirjaan perustuvan elokuvan Pane mua ja roisi meininki jäi mieleen. Ajattelin että tämä sopii pitkäaikaisiin aikomuksiini koettaa panostaa käännöskirjoihin, jotka on käännetty muusta kielestä kuin englannista. Vähän heikossa hapessa suunnitelman toteuttaminen on ollut, mutta saahan sitä meinata...

Guy Delisle: Pjongjang. WSOY 2009, 3 eur.
Koska tykkäsin Delislen Shenzhenistä ja koska Pjongjangia on kehuttu, onhan Delisle noussut viime aikoina laajaan blogisuosioon.

Tom Hodgkinson & Dan Kieran: Joutilaita iloja. Basam Books 2010, 6 eur.
En yleensä sorru tällaiden "elämäntaito-oppaiden" osteluun, mutta tämä jotenkin osui ja yleisömassa taisi tartuttaa lievän ostohysterian kaikesta huolimatta. Ehkäpä Joutilaita iloja antaa ajatuksia elämänrytmiin liittyviin pohdintoihin.

Anne Wilson: Munakkaita, ohukaisia ja vohveleita. H.F. Ullman 2007, 2 eur.
Toinen vähän kyseenalainen heräteostos, perusteena se, että munakkaita tulee syötyä arjessa aika usein, joten aiheeseen liittyvät reseptit kiinnostavat. Yritän olla hamstraamatta keittokirjoja, koska harvoin niitä tulee kokeiltua kovin laajasti, mutta tämä on niin ohut lipare ettei ainakaan vie liikaa tilaa vaikkei tulisikaan käytettyä.

Kimmo Taskinen: Herra ja moukka. Arktinen Banaani 2001, 1 eur.
Olen pitänyt Kimmo Taskisen sarjakuvista, joissa sovitetaan kaunokirjallisuutta sarjakuvamuotoon. Euron hinnan vuoksi Herran ja moukan koriin nappaamista ei tarvinnut empiä.

22 kommenttia:

 1. Oi Delislen arjis on kyllä löytö!! Mie olen lukenut, mutta en blogannut, kun piti palauttaa liian nopeasti kirjastoon. Valtonen on kyllä blogikehuja kerännyt, mutta en ole miekään ehtinyt vielä häneltä mitään lukea.

  Mukava kun perustelit ostoksiasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tässä Valtosen kimppuun ehditä jossakin välissä. :)

   Poista
 2. Kiitos raportista! Hieno saalis... yritän ynnäillä miten saisin tuon reissun tehtyä vielä toukokuun aikana, nuo sarjikset(kin) kyllä houkuttaisivat kovin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ehkä sarjispainotteisemmalta kuin on - siis siellä oli paljon sarjiksia, mutta kirjoja oli niin paljon että kyllä valikoiman kokonaisuudessa sarjikset oli vaan pieni osa. Mutta kirjojakin riittää kyllä todella moneen lukumakuun.

   Poista
 3. Kiitos reissusta ja raportista! Tarjonta oli runsas, kyllä, ja suht uuttakin, kuten Kätilöä oli tarjolla, tosin 25 euron hintaan, kun paljon muuta oli 1-9 euron hintaluokassa. Salla osti joutilaisuuden opastusta, minä taas päinvastoin opuksen tehokkaasta ajankäytöstä :-), yhteensä 12 kirjaa, joista 4 on jo heti kiertoon lähteviä "tilauksia" ja loput itselle tai perheelle. Rahaa meni kahdeksankymppiä: hintaa nostivat kaksi 15 euron tietokirjaa (Berliini-matkaopas ja Erämiehen keittokirja), muut alle kympin. Tietokirjojen lisäksi Jussi Valtosta, Claes Anderssonia, Helsingin Kallion historiaa ja pari "saa nähdä" -romaania. Jos kirja maksaa euron tai kaksi, niin raaskii ostaa noinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. :) Myös tuo kirjojen ikäjakauma oli mielenkiintoinen - monet olivat ihan uusia, ja tosiaan osa näköjään yli kymmenen vuotta vanhojakin, kuten tuo Herra ja moukka.

   Poista
 4. Näitä raportteja on kiva lukea, vaikka toki itseä harmittaakin, etten nyt Forssaan asti pääse tuonne.

  Oi, Valtosen Vesiseinä oli niin hyvä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kiinnostaa saako tapahtuma jatkoa - tuossa Ylen uutisessahan kerrotaan, että harkinnassa on vuosittainen järjestäminen jos homma toimii. Varmaan toukokuun loppupuolella alkaa tulla kuulumisia järjestäjältä tilaisuuden kannattavuudesta. Joten ehkäpä on joskus myöhemminkin mahdollista. :)

   Poista
 5. Eihän täältä sinänsä olisi Forssaan kuin se parin tunnin matka, mutta selkävaivojen takia nyt mahdoton sekin. Joten jos ensi vuonna tulee uudestaan, pitänee hyvissä ajoin alkaa suunnitella reissua sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, selkävaivat on kyllä ikäviä, toivottavasti katoavat!

   Poista
 6. Oli mukava lukea tämä. Koska en eilen päässyt mukaan, olin jo sitä mieltä etten lähde Forssaan ollenkaan. Mutta nyt sinun, Jorin ja aiemmin mm. Sannan kuvauksia luettuani aloin miettiä, että jos sittenkin... Tuntuu selvästi olevan käymisen arvoinen paikka ja kyllä kirjojen vuoksi voi autossa sen puolitoista tuntia suuntaansa matkustaakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, käyntihän kannattaa ottaa retkenä, tai jos lähtee perinteisellä suomalaisella "säästämismielialalla" liikkeelle, niin voihan sitä ostaa kirjoja vaikka tonnilla ja laskea sitten kuinka monta tonnia "säästi". :) Tosin täytyy sanoo että nuo minunkin ostokset maksoivat vähemmän kuin yksi ainoa kovakantinen uutuuskirja, joten onhan tuossa outlet-ostelussa oma hupinsa kumminkin.

   Poista
  2. No, minä en ole ollut koskaan hyvä säästämään. :) Nimenomaan kirjat ja tuo koko outlet-idea houkuttavat.

   Poista
  3. Niinpä, lukutoukalle tuo on hyvä kohde siksikin että näkee tuon makuloitavaksi aiottujen kirjojen määrän ja laadun!

   Poista
 7. Kovin selvästi näkyy ero siinä, onko kuvat otettu ihan kunnollisella kameralla vai melko heikkolaatuisella luurilla naarmuuntuneen linssin läpi :)

  Sarjakuvia oli tarjolla aika kivasti, niitä päätyi minunkin koriini ihan monikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onneksi kamerassa on automaattiasetukset, vielä en oo jaksanut opetella niin paljon kameran käyttöä että osaisin kuvata kovin hyvin. :)

   Poista
 8. Mä en kestä! Olen kyllä käynyt Forssassa ja tiedän että se on kiva paikka, mutta en nyt silti oikein ymmärrä, että on ihan kauhea Forssan-matkakuume. :) Katsotaan, jos vaikka saisin tartutettua miehenkin samaan tautiin toukokuun mittaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, toivottavasti kuume tarttuu :)

   Poista
 9. Hih, järjestäjillä on selvästi asiakaskohderyhmä tiedossa kun on varattu ostoskärryjä käyttöön -raskaan sarjan kirjahamsterihan vain tuhahtaa ostoskorille ;D

  Minä täällä yritän peitellä kateuttani ostosreissullenne. Forssaan tekisi mieli lähteä, mutta tuo välimatka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkän matkan päästä kannattaisi tosiaan suunnitella samalle reissulle jotain muutakin kuin pelkkä outletissa käynti. Joten jos tämä tapahtuma toistuu, niin voithan sitten ottaa ohjelmaksi jonkun sopivan viikonloppureissun, mihin voi kätevästi osuttaa kirjaostoksilla käymisen. :)

   Poista
 10. Luin sinun raporttisi ja pakkohan minunkin oli siellä käydä! Ei ollut hukkareissu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Kurkkasin blogistasi saaliin, hyvältä näytti!

   Poista