sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Fabien Nury - Sylvain Vallée: Olipa kerran Ranskassa. Suuri gangsterisota. Osa 1: Herra Josephin valtakunta

Kuva: Gummerus.
Olipa vaikea kirjoittaa tälle otsikkoa! Tutkin albumin nimen kirjoitusasua kustantajan kotisivuilta ja Helmet-kirjastohausta, mutten saanut tolkkua. Onko sarjan nimi Olipa kerran Ranskassa? Onko Suuri gangsterisota myös osa sarjan nimeä? Ovatko Osa 1 ja Herra Josephin valtakunta alaotsikkoja, alaotsikon alaotsikkoja, osa sarjan nimeä vai mitä ihmettä ne ovat?

No kumminkin. Herra Josephin valtakunta kiinnitti huomioni Lukuisa-blogin jutun kautta. Nytpä olikin hyvä hetki lukea albumi, sillä viikonloppu on mennyt flunssassa pötkötellessä, ja mitäpä silloin muutakaan tekisi kuin lukisi.

Gummerus ei ole tainnut sarjakuvakustantamona profiloitua, mistä kertoo sekin että kustantamon kotisivuilta ei löydy sarjakuvalle edes omaa luokitusta. Tämäkin teos on luokiteltu lasten- ja nuortenkirjallisuuden alle - ihan turhaan, koska ei tätä liian nuorille lukijoille kannata antaa luettavaksi. Juutalaisen Joseph Joanovicin elämään perustuva fiktiivinen tarina edellyttää lukijaltaan toisen maailmansodan tapahtumien tuntemusta vähintään pintapuolisella tasolla ja albumista löytyy väkivaltaa sekä kohtauksia, joissa esiintyy raiskaus ja lasten hyväksikäyttöä. Mutta hienoa, että Gummerus on lähtenyt kovakantisella suomennoksella julkaisemaan sarjaa, jota Ranskassa on ilmestynyt jo neljä osaa. Sarjakuvalle on perustettu oma nettisivu, josta löytyy kuvanäytteitä ja videotraileri. Myös Kvaakista löytyy tälle oma keskusteluketju.

Kuva: Olipa kerran Ranskassa -sivu.
Sarja on palkittu Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla, mutta minuun tämä ei mitään lähtemätöntä vaikutusta tehnyt. Voi tosin olla että sarja paranee edetessään. Tämä avausosa tuntui kovin episodimaiselta, ihan kuin liian lyhyeen tilaan olisi pitänyt ahtaa liikaa yksityiskohtia päähenkilön värikkään elämäntaipaleen varrelta. Lähtökohta on kyllä kiehtova: romanialainen juutalaispoika Joseph jää orvoksi, päätyy nuorena miehenä Ranskaan vaimonsa Evan kanssa ja pääsee töihin Evan sedän romukauppaan. Metallinkerääjästä tulee vähitellen Pariisin vaikutusvaltaisimpiin miehiin kuuluva taustapiru, joka vetelee naruista niin poliiseja, poliitikkoja kuin "liikekumppaneitaankin". Toiset pitävät häntä sankarina, joka pelasti juutalaisia joutumasta keskitysleireille, toisten silmissä hänen toimintaansa tiivistyy mädäntynyt korruptio.

Tarina hyppelehti aikatasosta toiseen, ja vaikka siirtymät oli merkitty kertomalla kunkin tapahtuman vuosiluku, jäi kokonaisuus mielestäni hieman hajanaiseksi ja sekavaksi. Piirrosjälki oli osaavaa, mutta ehkä vähän neutraalia. Neutraaliuden tunnetta korosti yllätyksetön tietokoneväritys ja tietokonetekstaus. Ajankuva kyllä välittyi fiilistasolla: popliinitakkeja, huopahattuja, ranskalaismiesten korttituokioita anislasillisten äärellä...

Mutta jos tämä kerran on palkintoja kahminut, niin ehkäpä pitää toinenkin osa lukea, jos sarjan suomentaminen jatkuu. Mitään erityisen vaikeaa tai häiritsevää tässä ei ollut tuota pientä sekavuutta ja hyppelehtimistä lukuunottamatta, joten jos toinen maailmansota ja sitä edeltävät historian käänteet kiinnostavat, voi kokeilla tätä albumia.

4 kommenttia:

 1. Tietämättä tästä sarjakuvasta mitään rohkenisin epäillä nimen menevän seuraavasti: Olipa kerran Ranskassa on sarjan päänimeke ja Suuri gansterisota sarjan alanimeke ja loppuosa nimestä on sitten tämän osan nimeä.

  Päättelen näin siksi, että ilmeisesti nimi on pastissi Sergio Leonen elokuvasta Once upon a time in America jonka suomenkielinen nimi oli Suuri gansterisota.

  VastaaPoista
 2. Hyvä arvaus. :) Nää "alaotsikoiden alaotsikot" näyttävät toki kannessa yleensä hyvältä, mutta silti kelpuutan ennemmin yksiselitteisen ja yksinkertaisen teosnimen. :)

  VastaaPoista
 3. Minua vaivaa aina sama juttu elokuvien nimissäkin. Miksi pitää olla sekä englanninkielinen että suomenkielinen nimi? Eikö voisi rohkeasti päättää että käytetään vain toista? Yksinkertainen on kaunista!

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä! Helpot nimet kunniaan. :)

  VastaaPoista