torstai 23. kesäkuuta 2011

Mooses Mentula: Musta timantti

Kuva: WSOY.
Kaipailin Lakanasiipien kommenttiketjussa kainuulaisia nykykirjailijoita, ja ilahduttavasti PEKKin neljäs jäsenkirja oli kuhmolaislähtöisen Mooses Mentulan novellikokoelma Musta timantti. PEKKin edellinen jäsenkirja, Kati Saurulan Koiruohon kaupunki, jäi lukematta vaikka hyllyssä onkin. Ärsytti kun jo kirjailijan saatekirjeessäkin oli kielivirheitä, ja Booksy vahvisti arviossaan, ettei kirja kielellisesti ollut kovin ihmeellinen, vaikka Booksyn mukaan muuten ihan hyvä kirja kyllä. Mustan timantin ovat minua ennen ehtineet lukea ainakin Kirsi ja Jori.

Musta timantti oli kaikkein esikoiskirjamaisin kolmesta lukemastani PEKKin jäsenkirjasta. Lyhyitä novelleja, osa kosketti, osa loppui heti alkumetreillä kuin seinään ilman kunnollista juonen kehittelyä. Uskottavia lapsuuskuvauksia, suomalaista arkielämää, erilaisia parisuhdekriisejä. Ei mitään erityisen poikkeuksellista, mutta hyvää kielenkäyttöä, mukavaa murteiden viljelyä ja muutamia hyviä oivalluksia kyllä.

Novellit Huoltaja, Eksoottinen kosketus, Pätkätyö kairassa, Raakki ja Mänty kolahtivat eniten. Niissä tavataan uraäidin poissaolosta kärsivä 12-vuotias, thaimaalaisia marjanpoimijoita, Kemijärven sellutehtaalta työttömäksi jäänyt mies, ikääntynyt palomies ja Tilastokeskuksen virkailija, joka hermostuu pihamäntyynsä. Kuten PEKKin ensimmäinen kirjailija Antti Leikas, myös Mentula mahduttaa kirjaansa viittauksen Veikko Huovisen suuntaan. Jotain henkistä Huovis-perintöä kummankin teoksissa voi kyllä tulkita olevan. Mentula mainitsee jäsenkirjeessä myös Arto Salmisen erääksi kirjailijaesikuvakseen.

Niin, ja oli niitä Kainuuseen sijoitettuja kohtauksiakin aika mukavasti. Välillä ollaan Kuhmossa, välillä Saukkovaaralla, murre maistuu, henkilöhahmojen sielunmaisema soinnahtaa tutulta.

Jonkinlaista miesagendaa tästä kirjasta voisi lukea. Monessa tarinassa raavaat miehet rämpivät rakennemuutoksen läpi. Millainen mies pärjää vaimon kirjomien sohvatyynyjen ja muuttuvan työelämän puristuksessa, millainen joutuu sivupoluille?

Ei siis mitään maata mullistavaa luettavaa, mutta huonompaakin olen lukenut. PEKKin jäsenyys noin kokonaisuutena on kyllä ollut virkistävää: on tullut luettua sellaisia kirjoja joihin ei välttämättä muuten olisi tullut tartuttua, ja jokaisesta on saanut irti jotain antoisaa. Ja "esikoisuuden" tarkkailu on hauskaa!

Loppuun vielä ulkokirjallista ihmettelyä. Google Analytics kertoo, että viime viikkoina blogiini on tultu melko paljon parin keskustelufoorumin linkin kautta. Toinen linkki on hiustenhoitoaiheinen Juurikasvu.org ja toinen Pelit-lehden palsta. Juurikasvu ihmetytti kovasti: en ole tajunnutkaan että hiuksille on pyhitetty kokonainen keskustelufoorumi, mutta harrastuksensa kullakin... Lukuisista hakuyrityksistä huolimatta en pystynyt löytämään mihin ketjuun blogini oli linkitetty, olisi todella mukava tietää asiayhteys. Pelit-keskusteluja taas ei pääse lukemaan ilman käyttäjätunnusta, joten sieltäkään en tiedä linkitystä. Tulkitsin kävijätilastoista kuitenkin, että Valtaistuinpelin klikkaukset osuvat aika lailla yksiin Pelit-sivulta tulleiden käyntien kanssa. Jos joku surffaa jommallakummalla foorumilla, kertokaa ihmeessä mistä linkitys löytyy! Yleensä viittaavat sivut pystyy tarkastamaan helpohkosti, mutta nämä jäivät arvoitukseksi.

Juhannuksen vietto näyttää käynnistyvän sateisissa merkeissä, mutta eipä anneta sen häiritä. Oikein hyvää juhannusta kaikille!
 

2 kommenttia:

  1. Nyt tulin lukemaan jo oikein ajatuksella tämän sinunkin juttusi, kun sain omani tehtyä :-)

    Huovis-tatsia en erityisemmin huomannut, mutta välillä tuli vilaus Tuomas Kyröä mieleen. Ai niin ja se piti vielä lisätä, että panin tuon Arto Salmisen minäkin merkille; muistan sinun suosituksesi ja yksi on jo hankittunakin :D

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa! Odotan jo että pääsen lukemaan kommenttisi Salmisesta...

    VastaaPoista