keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Uusi kirjaportaali: Kirjaseuranta.fi

Hesarissa oli tänään melko jyrkkäsävyinen kommentti Kritiikkiportti.fi -palvelun päättymisestä. Toimittaja Esa Mäkinen kirjoitti kulttuurisivuilla aiheesta otsikolla "Kritiikkiportti oli huono ja kallis". Jutun voi lukea Hesarin maksulliselta digipuolelta, yhden artikkelin lukeminen maksaa yhden euron ja palveluun tarvitsee käyttäjätunnuksen. Kritiikkiportin kritisoinnin jälkeen Mäkinen kehaisee opiskelija Marko Hyvösen ilmaiseksi toteuttamaa Kirjaseuranta.fi –palvelua.

Kävin tutustumassa Kirjaseurantaan ja syötin kokeeksi linkin Aatelisneito, porvaristyttö –sivun tietoihin. Kävin myös antamassa tähtiä muutamalle tutulle kirjalle. Kyselin meilissä palvelun ylläpitäjältä, voiko blogiarviot linkittää jotenkin automaattisesti portaaliin vai pitääkö syöttää kaikki käsin. Hän vastasi ystävällisesti ja arvioi automatiikan onnistuvan RSS-syötteenlukijalla. Katsotaan miten käy. Mielelläni tuollaiseen yleisportaaliin omia sisältöjäni linkittäisin. 

Sinänsä Esa Mäkisen kommentit Kritiikkiportista ovat aika perusteltuja. Pelkkä linkkilista ei oikein riitä nykyaikana kiinnostavaksi verkkopalveluksi. Ja olisi hullua maksaa suuria summia linkkilistan ylläpidosta, varsinkin jos listaa käsitellään manuaalisesti. Mutta käykää toki lukemassa puolustuksen puheenvuoro, eli Kritiikkiportin päätoimittaja Siskotuulikki Toijosen viimeinen pääkirjoitus aiheesta.

Kirjaseuranta.fi vastaa siihen tarpeeseen, jota joskus olen blogeissa haikaillut: olisipa kätevää saada jonkinlainen "yhteistägitys" kirjajutuille. Nythän on kustakin bloggaajasta kiinni, haluaako ja jaksaako hän etsiä linkkejä muihin arvioihin. Jos palvelu alkaa automatisoida arvioiden etsimistä ja linkittämistä niin yksittäisestä kirjasta saisi aika kattavasti tietoa yhdestä paikasta!

Testilinkityksessäni huomasin tosin tiivistelmän merkityksen. Tiivistelmän pitäisi olla aika lyhyt. Poimin nopeasti pari lausetta blogikirjoituksestani, ja heti lisäämisen jälkeen tuntui että olisihan tuon voinut järkevämminkin tiivistää. Lisäämiään tekstejä ei kuitenkaan pääse muuttamaan. Sivulla ei ole ainakaan vielä käyttäjätunnistusta, olisipa kätevää voida kirjautua palveluun ja päästä muokkaamaan lisäämiään tietoja.

Kirjaseurannassa voi arvioiden lisäksi seurata kirjan saatavuutta ja hinnoittelua, lukea perustiedot kirjailijasta ja käydä kirjailijan kotisivuilla, antaa kirjoille tähtiä ja lisätä omia arvioita tai linkittää muualla ilmestyneitä arvioita. Vaikka portaali näköjään painottuu uusiin kirjoihin (siis niihin, joita on saatavilla kirjakaupoissa tällä hetkellä), ei vanhojakaan ole unohdettu. Kirjastosivulla voi etsiä kirjoja kirjastojen tietokannoista. Jatkokehitystoiveena tulee mieleen nettidivarien tarjonnan esiinnostaminen.

Seuraan mielenkiinnolla palvelun kehittymistä!

Ps. Kuvaton postaus tällä kertaa, en pystynyt lisäämään kuvia, ilmeisesti Bloggerissa on joku yleinen häikkä kuvien lisäyksen kanssa justnyt.

13 kommenttia:

  1. Mäkin kokeilin juuri Kirjaseurantaa, kun etsin tietoa Väinö Linnan Mustasta rakkaudesta ja löysin Kirjaseurannan sivut. Päädyin sitten linkittämään oman blogikirjoitukseni sinne ko. kirjan kohdalle... Ja sama fiilis, heti kun lähetin otteen arviostani, tuntui, että oikeastaan olisin voinut kopioia siitä jonkun muun kohdan. ;)

    No, palvelu tuntui ainakin nopealta: ei mennyt aikaakaan ennen kuin olivat tarkistaneet ja julkaisseet arvioni. Sen sijaan sivuilla luvattua bloginäkyvyyttä eli kävijätilastopiikkiä en ole huomannut, mutta mielellään minäkin linkitän jonnekin tuollaiselle yleiselle kirjasivustolle, jos jonnekin. Adlibrikseenhän (eli kaupalliselle sivustolle) voi myös linkittää, mutten ole selvittänyt, miten se tapahtuu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Salla vinkistä. Olen aiemmin törmännyt sivustoon, mutta katsoin sitä vain pikaisesti ja unohdin sen lopulta täysin. Kävin kokeilemassa linkittämistä yhdestä arviostani. Vielä se ei ainakaan näkynyt sivustolla.

    Olen linkittänyt pari kertaa Adlibrikseen, mutta aloin myöhemmin miettimään, että onkohan tämä juuri sellainen "kaupallinen" linkitys, josta google rankaisee. Vaikeita tämä linkityspolitiikka ja olen vain enemmän nyt kirjoittanut ja vähemmän miettinyt. :D

    Onneksi sie otat asioista selvää ja kiinnostaa kyllä kovasti, jos tuo sivusto alkaa laajasti keräämään erilaisia arvioita kirjojen alle.

    VastaaPoista
  3. Huomasin saman jutun Hesarissa ja ajattelin että pitää tsekata - hieno homma että ehdit jo tehdä sen! Käyn perässä mönkimässä jossain vaiheessa :-)

    Olet niiiin oikeassa, että yksi lähde, josta saisi kattavasti useita arvioita kirjasta, olisi vimpan päälle hieno homma. Nyt muiden arvioita tulee googleteltua vähän niin ja näin.... ja jos vielä vanhemmatkin kirjat ovat kuvassa mukana, erittäin positiivinen homma.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Salla, nyt alan jo vähän ymmärtää mikä tämä Kirjaseuranta on. Kokeilin sitä joskus keväällä, enkä oikein tajunnut mistä on kyse, ehkä homma ei ollut silloin vielä ihan valmis. Nyt uudelleen katselemaan...

    VastaaPoista
  5. Tällä hetkellä tuo portaalin kirjavalikoima tuntuu painottuvan eniten niihin "kaupallisiin uutuuksiin", joten ei välttämättä ihan suoraan omaan makuun löydy parhaita lukuvinkkejä tuolta. Mutta tää nyt on varmaan turhaa elitismiä. :) Koska jos yhteisvalikoima ja arvioiden kirjo palvelussa monipuolistuu, niin kiinnostavuuskin kasvaa koko ajan!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Salla tästä vinkistä ja linkistä! Kävin minäkin sinne jo yhden arvion linkittämässä (Kirottu ajan katoava virta). Saa nähdä vaikuttaako mitenkään blogikäynteihin.

    Olisi totta tosiaan kätevää, jos jostain saisi kootusti selville kaikki kirjaan viittaavat linkit. Nyt Google antaa niitä oman logiikkansa mukaan (sekin liittyy jotenkin linkkien määrään) ja joskus on aika iso työ etsiä arvioita toisten blogeista. Olen kuitenkin pyrkinyt linkittämään omiin teksteihini toisten blogistien arviot, mutta taatusti jotain on jäänyt linkittämättä.

    VastaaPoista
  7. Kivaa! Kyllähän tuollainen palvelu toimiakseen vaatii tehokasta automatisointia. Linkkien kerääminen käsin on aina hieman jälkijättöistä työtä, johon jää puutteita kumminkin...

    VastaaPoista
  8. Kiinnostavaa. Ja älyttömän hauskaa oli testata tuota laittamaasi linkitystä. Ensin kovin tiivis tiivistelmä, ja kun klikkaa "Lue lisää", alkaakin "Hih, .... jne."

    Mietin tuota tiivistelmäosuutta, että olisiko jo siinä mahdollista näkyä kirjablogimainen luovuus (siis esim. tuollainen riemastuttava "Hih"-aloitus)? Tulisi heti erilainen fiilis läöhteä lukemaan kritiikkiä/esittelyä. Vai onko pakko mennä melko perinteisellä kaavalla?

    VastaaPoista
  9. Heh, hyvä kommentti! Just tätä mietin itsekin: kun blogijutun saattaa aloittaa aivan aiheen vierestä, niin ensimmäiset 2-3 lausetta eivät läheskään aina kelpaisi tiivistelmäksi...

    VastaaPoista
  10. Tein Sallan erinomaisten (kiitos Salla) kommenttien pohjalta pienen käyttöliittymän blogilaisille, josta omia arvosteluitaan voi hallita, lisätä ja ylläpitää. Nyt siis tiivistelmää ja sisältöä voi vapaasti muokata käyttäjätunnistuksen avulla. Omat tunnarit voi tilata lähettämällä sähköpostia.

    VastaaPoista
  11. Kiitos! Täytyykin viikonloppuna vähän räpeltää tuon kanssa, vaikka yön pimeinä tunteina... :)

    VastaaPoista
  12. Luin saman Mäkisen jutun ja ihmettelin, miten en ole törmännyt aiemmin Kirjaseuranta-saittiin - todistaa sen, miten nettimaailman paljoudessa lopulta löytää kiinnostavia juttuja aika satunnaisesti ja lähinnä muiden kommenttien perusteella. Mutta tervetullut sivusto ehdottomasti, itse kannatan kritiikkien ja blogiarvioiden yhdistämistä samaan sivustoon, koska niiden yhdistelmistä lukijat saavat varmasti monipuolisimman kuvan: sekä ammattiarvioita että muiden lukijoiden mutu-fiiliksiä. Tykkään! :)

    VastaaPoista
  13. Joo, en minäkään muista tuolla ennen käyneeni. Kokeilin linkkien lisäämistä käyttöliittymän avulla, ja vaikka toistaiseksi vähän näpräämistä siinä on, niin melko kätevältä tuntuu. Kannattaa pyytää tunnuksia jos on kiinnostunut oman blogin linkittämisestä.

    VastaaPoista