perjantai 8. helmikuuta 2013

Tunnetko Audiblen? Entä HelMet eLibraryn?

Englanninkielinen äänikirjapalvelu Audible on tullut vastaan siellä täällä. Tuntuu kuin monet tuttuni, jotka eivät välttämättä lue juurikaan suomenkielistä kaunokirjallisuutta, ovat ahkeria Audiblen käyttäjiä.

Kuva: Flickr / computerjoe.
Creative Commons -lisenssi CC BY-SA 2.0.
Piti siis ryhtyä tutkailemaan, että mikäs se Audible onkaan. Ja sehän on Amazonin omistama palvelu - hoksasin, että pystyisin lataamaan omaan Kindleenikin Audible-kirjoja kuunneltavaksi. Vai onko "kirja" enää oikea sana kuvaamaan tiedostomuotoista äänikirjaa? Viittaako sana "kirja" tiukasti rajattuna vain fyysiseen paperista ja kartongista koottuun esineeseen? No, paremman puutteessa kutsun näitä äänikirjatiedostojakin joka tapauksessa kirjoiksi. :)

Mikäli lompakosta löytyy pääkaupunkiseudun kirjastojen HelMet-kirjastokortti, ei tarvitse pulittaa pennin latia päästäkseen englanninkieliseen äänikirjavalikoimaan käsiksi. HelMetin tietokantahaku on viime viikkoina suorastaan tyrkyttänyt minulle e-kirjoja ja äänikirjoja. Kirjaston eLibrary-valikoimasta löytyy sekä luettavia että kuunneltavia e-kirjoja. Bloggaajat ovat ehtineet tutkailla valikoimaa jo pitkään: Koko lailla kirjallisesti testasi eLibrarya viime elokuussa ja Nenä kirjassa syyskuussa.

Tein pari kokeiluhakua. Minulla on helmikuun lukupiirikirjana menossa Richard Adamsin klassikko Ruohometsän kansa, jonka latasin luettavaksi Kindleen. Luen kirjaa englanniksi, alkukielinen nimi on Watership Down. Audiblesta kirjan löytyy äänikirjaversio, hintaa kirjalle tulisi yksittäisostoksena 27,97 dollaria, päivän kurssin mukaan euroiksi muunnettuna 20,91 euroa. Äänikirjan voi lainata myös HelMetin valikoimasta joko MP3- tai WMA-muodossa. Tiedoista näkee, että kirjasto on hankkinut yhden kappaleen - voinee sanoa myös että yhden lisenssin, koska kyse on tiedoston käyttämisestä. Sivujen tiedoista ei käy ilmi, onko kyseessä tasan sama äänikirjaversio, samaa kansikuvaa kumpikin palvelu kuitenkin käyttää.

Erotiikkahitti Fifty Shades of Greyn ensimmäinen osa maksaa Audiblessa 33,40 dollaria, siis 25,12 euroa. Kirja löytyy myös HelMet eLibrarysta, mutta voih! Vaikka kirjasta on kolme lisenssiä, yksikään ei ole vapaana ja peräti neljä käyttäjää jonottaa vuoroaan. Säästäväiseltä erotiikannälkäiseltä vaaditaan siis kärsivällisyyttä, mutta kyllähän rahaa jäisi ruokakassillisen edestä säästöön Audiblen hintaan verrattuna.

Jane Austenin klassikko Ylpeys ja ennakkoluulo alias Pride and Prejudice vietti vastikään 200-vuotisjuhliaan. Audiblesta löytyy useita versioita, edukkaimmasta päästä oleva versio maksaa hikiset 2,79 dollaria eli 2,09 euroa. Kirja löytyy myös HelMet eLibrarystä, mutta siitäkin on hankittu vain yksi lisenssi, kirja on tällä hetkellä lainassa ja yksi käyttäjä odottaa jo vuoroaan. Tämän kirjan kohdalla ostopäätös olisi melko helposti tehty.

Kummankin palvelun kohdalla kannattaa tarkistaa etukäteen, millä vehkeillä äänikirjat saa kuulumaan. Audiblen laitevaatimukset voi tarkastaa täältä. Koska Amazon omistaa palvelun, voi kirjoja kuunnella Kindlellä, lisäksi esimerkiksi iPodilla. HelMet eLibrary käyttää OverDrive-palvelua, sen laiteohjeet löytyvät täältä. Amazon on tunnettu siitä, että se ei anna mielellään muiden palveluntuottajien tehdä Kindle-yhteensopivaa sisältöä, niinpä OverDrivessa Kindle-yhteensopivuus on merkitty vain Yhdysvaltain kirjastolisensseihin kuuluvaksi.

Jos unohdetaan laitteet, on palveluiden hyvät ja huonot puolet helppo vetää yhteen:

Audiblen plussat ja miinukset:
+ Kirjan saa heti
- Hinta voi tuntua suhteellisen kalliilta

HelMet eLibraryn plussat ja miinukset:
+ Kirjan voi lainata maksuttomasti
- Kirjaa saattaa joutua odottamaan

Itsehän olen englanninkielisiä äänikirjoja kuunnellut vain vähän. Stephen Fryn lukemat Harry Potterit olivat mahtavaa kuunneltavaa. Agatha Christien The Murder of Roger Ackroyd taas jäi äänikirjana kesken, koska lukija oli epäselvä mumeltaja. Toistaiseksi taidan panostaa suomenkielisiin äänikirjoihin, mutta voisinpa kurkkia aika ajoin sekä kirjaston että maksullisten äänikirjapalvelujen tarjontaa.

8 kommenttia:

  1. Mua houkuttelisi kovin tuo HelMet e-kirjasto, mutta kun ruojat syrjivät ulkosuomalaisia ;) Harmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai siinä on sellainen rajoitus? Äh. Voisikohan olla kyse OverDriven lisenssiehdoista, kun niissä näköjään muutenkin on maakohtaisia virityksiä.

      Poista
  2. Mulla on Audiblen kanssa sellainen diili, että luottokortin kautta menee kuukausittain tietty summa, euroiksi muunnettuna noin kympin, jolla tienaan Audible-tililleni yhden krediitin. Käytännössä tuolla yhdellä krediitillä voi ladata yhden äänikirjan. Olen tykännyt, tahti on sopiva. Pitäisi kyllä tutustua myös Helmetin valikoimaan nyt, kun sellainen on olemassa, mutta en ehkä mukavuudenhaluisena viitsi luopua tuosta suoraveloitussysteemistä ja enempää minun ei kannata äänikirjoja haalia, kun en ehtisi niitä kuunnella. En myöskään tiedä, olisiko siellä yhtä hyvä enkunkielisten uutuusvalikoima kuin Audiblessa (luultavasti ei).

    Silti tosi hyvä, että kirjastostakin voi näitä nykyisin ladata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla "suoraveloituksella" hinta pysyy näköjään kohtuullisena, tietysti siinä tapauksessa että kuuntelee säännöllisesti.

      Tsekkasin vielä kirjaston listan ja jos oikean tiedon löysin, on siellä nyt 107 englanninkielistä äänikirjaa. Joten valikoima on selvästi Audiblea suppeampi, mutta on noissa paljon mielenkiintoista kamaa, joten pitkäksi aikaa riittäisi kuuntelemista noissakin, ainakin minun kuuntelutahdillani. :)

      Poista
  3. Mitä enemmän äänikirjoja kuuntelen, sitä enemmän arvostan Stephen Fryn työtä Potterien tulkitsijana! Hyvänkin teoksen saa kyllä satavarmasti pilattua, jos sitä honottaa ääneen joku eläytymis- ja artikulointivammainen mökeltäjä. Melko paljon klassikoita löytyy ihan ilmatteeksi ladattavana, vapaaehtoistyönä luettuina, mutta muutamaa kokeiltuani jätän ne suosiolla väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuntelemani Juhani Ahon Helsinkiin oli juurikin vapaaehtoislukijan tekemä, ja vaikka se oli ihan kuunneltava, niin parhaisiin ammattilukijoihin verrattuna ero on tosi suuri!

      Poista
  4. Klassisempia kirjoja saa englanniksi kuunneltavaksi ilman rajoituksia librivox.org-sivulta (niitten hakusysteemi on vaan vähän huono). Mä en ole vieläkään edes käynyt kurkkimassa Helmetin latausvalikoimaa ääni- ja sähkökirjojen osalta - pitää oikeasti muistaa edes käydä siellä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmetin haku tuntuu kyllä ohjaavan sähköpuolelle tehokkaasti - ainakin musta tuntuu että kaikki hakuni vinkkaavat eLibrarya tutkimaan. :)

      Poista