tiistai 14. helmikuuta 2012

Bill Willingham - Matthew Sturges - Mark Buckingham: Fables 13. The Great Fables Crossover

Kuva: Vertigo.
En malttanut kovin kauaa pysyä erossa Fablesista. Kolmannentoista kokoomateoksen otsikko The Great Fables Crossover ehti kiehtoa mieltäni jo etukäteen, varsinkin kun kansikuvasta näkee, että Lumikin käsipuolessa tanssaa Ison Pahan suden lisäksi omaan spinoff-sarjaansa karannut Jack Horner.

Kolmen sarjan yhteenliitos tämä olikin. Mukana on Fables-jaksoja, Jack of Fables -jaksoja ja vielä kolmiosainen minisarja The Literals. 

Jack of Fablesia olen joskus kirjastossa vähän lueskellut, ja vähäisen tutustumisen perusteella en yllättynyt albumin tyylilajista. Jackin omaa sarjaa tunnutaan kirjoittavan paljon enemmän kieli poskessa kuin Fablesia. Jack esimerkiksi on tietoinen lukijoiden olemassaolosta ja puhuttelee heitä suoraan. Melkoinen härdelli The Great Fables Crossover olikin, mutta erittäin viihdyttävä sellainen. Varsinainen Fables-sarjan pääjuoni on nyt sivuosassa, tässä irrotellaan. Ehkä tyylilajin vaihdokseen vaikuttaa sekin, että näitä jaksoja on Willinghamin lisäksi ollut kirjoittamassa myös toinen käsikirjoittaja, Matthew Sturges.

Kuva: Comixology.
The Literals -minisarjan kakkososan kansi antaa hieman osviittaa lukijalle. Kuvassa esiintyvät Pagen siskokset pitävät ampuma-aseista ja he päätyvätkin kiihkeään tulitaisteluun vihollisen kanssa. "Kirjaimellisiin" kuuluu erinäisiä kirjallisia hahmoja. Siinä missä "fablet" ovat satuhahmoja, ovat "literalit" kirjallisuuden abstrakteja ilmiöitä lihallisessa asussa. Seikkailussa törmätään siis mm. genreihin ja Mr. Reviseen, jonka voisi suomentaa vaikka Herra Oikoluvuksi. Hän herättääkin genreissä melkoisia aggressioita... Suosikikseni nousi lempinimellä Dex tunnettu Deux ex machina!

Kuulostaako sekavalta? No ei se sitä ollut. Punaisena lankana seikkailussa on (tietenkin) universumin pelastaminen ilkeän pahiksen tuhoamissuunnitelmilta. Aiempiin osiin liittyviä Fables-tapahtumia ehtii myös olla: Jack visiteeraa Rose Redin luona ja ehtii samalla aiheuttaa Farmilla kaikenlaista hämminkiä. King Cole ja Kaunotar ja hirviö saavat selvittää sotkuja. Lumikki ja Iso Paha Susi pääsevät jälleen tositoimintaan "Kirjaimellisten" kanssa.

Genret Western, War, Blockbuster ja Noir taktiikkaneuvottelussa. Kuva: Comixology.Muutamat mehevät naurut tästä irtosi, erityisesti noiden kirjallisten kliseiden pyörityksen vuoksi. Vaihtuvien piirtäjien kynänjälki oli tässä albumissa niin onnistunutta, että pari kertaa vakiopiirtäjä Mark Buckingham tuntui jopa jäävän hieman alakynteen.

Pitkiä sarjoja piristää, jos välillä lukijalle tarjoillaan tällaista läskiksi lyötyä meininkiä. Tiedän että kaikkia sellainen ei miellytä, mutta minun kohdallani The Great Fables Crossover osui ja upposi. Sen sijaan albumin loppuun liitetty makupala Willinghamin kirjoittamasta Fables-romaanista ei ollut makuuni. Peter & Max -nimiseen romaaniin voi tutustua vaikka Amazonissa, se on itsenäinen proosateos joka sijoittuu Fablesin maailmaan. Mutta vaikka Willingham on sarjakuvakäsikirjoittajana huippuluokkaa, en taitaisi jaksaa lukea hänen kirjoittamaansa proosaa: "Peter was of average height and slim, threatening towards skinny, without quite getting there. He had dark brown hair cut short and matching brown eyes." Hohhoi. Mutta eiköhän kirjallekin ole jo tykkääjiä kertynyt, minä taidan pysytellä Willinghamin sarjakuvien parissa!

4 kommenttia:

 1. Ensimmäinen Fables luettu :) Kiitos innostavien tekstiesi.

  VastaaPoista
 2. Lallallaa, en uskalla lukeaa, meillä mennään osassa kuusi (siis NYYH!) ja kutonen pitäisi saada pianpian kiitos! :)

  VastaaPoista
 3. Piti huutaa mies katsomaan tätä, sillä arvelen että häntä erityisesti sarjisten ystävänä tämä kiinnostaisi ;)

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla Sanasulka, pitikin jo käydä kommentoimassa blogiasi. :)

  Linnea, toivottavasti en luo liikaa paineita, mutta kutososa kuuluu sarjan senastiseen parhaimmistoon :)

  Mutta missä bloggauksesi ovat? Haluan lukea lisää Fables-juttuja (sinunkin) blogistasi! :)

  Susa, rohkenen kyllä suositella tätä miehellisikin. :)

  VastaaPoista