perjantai 7. syyskuuta 2012

Helsingin 27. sarjakuvafestivaalit 7.-9.9.

 Tänään sarjakuvafestivaaleille! Helsingin 27. sarjakuvafestivaaleja vietetään viikonloppuna – saa nähdä paukkuvatko kävijäennätykset taas uusiksi!


Ohjelmassa on niin paljon mielenkiintoisia houkutuksia, että melkein runsaudenpula iskee. Perusosallistumiseksi riittää toki sekin, että menee Lasipalatsin päätelttaan ihmettelemään sarjakuvatarjontaa. Ohjelma levittäytyy kuitenkin paljon Lasipalatsia kauemmaksikin. Minä poimin kärkeen nämä ehdokkaat. Kaikkiin en välttämättä ehdi ja osa kiinnostavista on päällekkäin – hei, minä ainakin olen sekä Batmanin että Hanna Koljosen kohderyhmää! :)

Allaolevat ohjelmistotekstit ovat Sarjakuvafestivaalien ohjelmistokuvauksesta:

Perjantai klo 16.30, Kansalaistori

16.30–17.00 H. Paakkasen katujyrävedostus

Sarjakuvataiteilija, pilapiirtäjä Heikki Paakkanen esittelee bisarrien sintoilaishenkisten puupiirrostensa erikoista vedostustekniikkaa. Jättikokoisten painolaattojen yli ajetaan juhlallisesti katujyrällä Kiasman takana, Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorilla. Jyräys juhlistaa Tee se kotona. Kiitos. -kirjan julkaisua. Kirjan puupiirrokset niihin kuuluvine haikuineen ovat tiukka sidos, kinbaku.

Jyräys säävarauksella, 30 min.

Perjantai klo 19, Kiasma-teatteri:

19.00–20.00 Belgialainen sarjakuva, mitä se on? -luento

Sarjakuvafestivaalien vieraaksi kutsutun luennoitsija ja tietokirjailija Gert Meestersin ensimmäinen luento luo katsauksen Belgian sarjakuvahistoriaan, Hergén Tintistä 2000-luvun pienkustantamoihin. Belgia on pienestä koostaan huolimatta luonut vuosisadassa kaksi toisistaan eroavaa sarjakuvakulttuuria. Vaikka perinteet kahden kielen jakamassa maassa ovat hyvinkin erilaiset, Meestersin luento tutkii myös flaamilaisen ja vallonialaisen sarjakuvan yhtäläisyyksiä. Luennossa käsitellään mm. seuraavien taiteilijoiden sarjakuvia: Hergé, Jacobs, Franquin, Vandersteen, Sleen, Bob De Moor ja Herr Seele.

20.00–21.30 Animatricks-animaationäytös

Valkokankaan valtaavat mm. italialaisen sarjakuvantekijä Hugo Prattin legendaarinen hahmo Corto Maltese ja espanjalaisen Alberto Vázquez’n sarjakuvaan perustuva Birdboy, joka on herättänyt ansaittua ihastusta. Se on palkittu parhaana lyhytanimaationa Espanjan Goya Awards -kilpailussa sekä kymmenillä muilla palkinnoilla kansainvälisillä festivaaleilla viime vuoden aikana. Suomalaisena genren edustajana esitellään Jouni Viljakaisen kokeellinen animaatio Madonreikä, joka perustuu Tommi Hämäläisen sarjakuvaan.

Lauantai klo 12.15, Kirjasto 10

12.15 Profeettoja ja velhoja

Miksi suosikkisarjakuvien tekijät näyttävät muuttuvan tämän tästä mielipuoliksi? Otto Sinisalo kertoo ja näyttää mallia.

13.00 Heijastuksia Yön ritarista

Mitä Christopher Nolanin Batman-trilogia sanoo lähdemateriaalistaan? Rami Rautkorpi luennoi.

Lauantai klo 13.30, Pääteltta

13.30 Hanna Koljonen: Sokerihullu

Hanna Koljoselta julkaistiin viime syksynä reportaasikirja Syliinvaellus Intiaan, joka kertoi Äiti Ammasta ja Intiasta. Kuvittajana ja vapaana sarjakuvataitelijana työskentelevältä Koljoselta ilmestyy myös tänä vuonna omaelämäkerrallinen reportaasi. Sokerihullu-albumi kertoo monelle tutusta syömishäiriöstä: sokeririippuvuudesta.

14.00 Mikko Jeskanen

Kansanperinteestä ammentavat muhkeat Perkele- ja Santala-teokset ovat vavisuttaneet suomalaista sarjakuvakenttää. Tarinaniskijä Jeskanen piirtää ja kertoo.

Lauantai klo 16.00, Goethe-institut

16.00 Juho Juntunen ja Samuli Putro hyvän ja pahan puutarhassa – itsensä uhraaminen taiteelle

Sarjakuvan legendaarinen paha poika Juho Juntunen ja epätoivoisten krapula-aamulaulujen asiantuntija Samuli Putro kysyvät toisiltaan, mitä tarkoittaa itsensä likoon laittaminen musiikissa, sarjakuvassa, taiteessa ja elämässä. Sarjakuvantekijä/toimittaja/graafikko/tatuoija Juho Juntusen uusinkin sarjakuva sisältää donitseja. Zen Café -yhtyeen nokkamies Samuli Putro on viime aikoina laulanut soolona aikuiseksi mieheksi kasvamisesta.

Lauantai klo 18.00, Pääteltta

18.00 Benoît Sokal

Belgialainen sarjakuvalegenda Benoît Sokal haastattelussa. Sokalin tunnetuin luomus on tarkastaja Ankardo, viinanmenevä ja kyyninen ankkaetsivä.

Sunnuntai klo 14, Pääteltta

14:00 Mika Lietzén ja Reetta Laitinen – Sarjakuva kirjallisuuden muotona

Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Mika Lietzén ja kulttuurintutkija, sarjakuvataiteilija ja Sarjainfo-lehden päätoimittaja Reetta Laitinen keskustelevat sarjakuvakerronnan yhtymäkohdista kirjallisuuteen. Mika Lietzén johdattaa meidät sarjakuvanovellin maailmaan perkaamalla syksyllä ilmestyvää Kaksi pientä novellia -teostaan. Kirjailija ja madame -albumin keväällä julkaissut Reetta Laitinen kuvaa puolestaan, kuinka kirjallinen kulttuurihistoria muuntuu sarjakuvaksi.

15.00 Ville Ranta ja Ville Hänninen – Pilapiirros, nyt!

Ville Rannan pilapiirrokset on vihdoin saatu yksiin kansiin ärsyyntymistä ja äkästymistä varten. Joku raja – Valitut pilapiirrokset 2009–2012 -kirjan toimittanut Ville Hänninen ja Ranta keskustelevat pilapiirtäjän uran kehityksestä ja suomalaisesta pilapiirroskulttuurista. Miten sarjakuvalla saa varmimmin herneen nenään? Uhkaako poliittisen korrektiuden aave sarjakuvan sananvapautta?

3 kommenttia:

  1. Sitähän oli jo viime vuonna havaittavissa että hyvää ohjelmaa oli niin paljon että jos ei ole mihinkään yksittäiseen aiheeseen omistautunut niin ohjelmaa tulee menemään päällekkäin...

    Itse tulen haahuilemaan ainakin huomenna paikalle, sunnuntainakin ehkä, tänään taidan jättää väliin...

    VastaaPoista
  2. Tänään jää minultakin väliin, mutta muuten on kyllä ihan pakko osallistua. Teit hyviä ohjelmanostoja ja ilman sinun muistutustasi, olisin mennyt taas onneni ohi, pää työkirjoissa.

    Haluaisin ostaa uusia (itselleni uusia) sarjakuvia ja nähdä sunnuntaina nuo molemmat nostosi.

    VastaaPoista
  3. Täytyy sanoa, että oli jotenkin paljon helpompi löytää kiinnostavia ohjelmanumeroita kuin useinkaan esimerkiksi kirjamessujen ohjelmasta! Syntyykö vähemmällä rahalla luovempaa jälkeä? :)

    VastaaPoista