torstai 16. elokuuta 2012

Ensikokemuksia Kindlestä

Olen ollut Kindle-lukulaitteen omistaja kuukauden verran. Ensimmäinen Kindlellä lukemani kirja oli Peter Pan. Ehdin hinkua lukulaitteen perään aika pitkään, joten onkin aika pohtia, oliko lukulaite hankkimisen arvoinen. Kannattaa kurkata myös Insinöörin kirjahyllyn ykkös- ja kakkosraportti Kindlestä.

Tilasin Kindlen suojuksen verkkokauppa Etsystä. Käsin ommellun suojuksen on tehnyt ElizabethDavidDesign. Suojuksen ansiosta minäkin olen ryhtynyt kantamaan "laukkukirjaa". Blogeista olen oppinut, että todella moni lukutoukka pitää aina mukanaan laukkukirjaa. Minä olen tätä ennen ottanut kirjan mukaan vasta yli tunnin mittaisille matkoille, mutta tukevassa huopakangassuojuksessa Kindle sujahtaa käsilaukkuun näppärästi ja sitä on nopea käsitellä. Kuten kuvasta näkyy, aivan viivasuoraa ompelujälkeä ei suojuksessa ole, mutta onpahan käsintehdyn näköinen ja kokonaisuuteen olen ihastunut. Riikinkukkovärit ovat ihanat, suojus on tukeva ja huopakangas on tunnetusti käytössä kestävää eikä kovin herkkää likaantumaan.Päätin yrittää hillitä itseni ja olla lataamatta Kindleä välittömästi täyteen. Otin tavoitteeksi että lataan Kindlelle uuden kirjan vasta sitten, kun saan edellisen luettua. Peter Panin jälkeen toteutin pitkälliset aikomukseni lukea jotain Charles Dickensiltä ja latasin Dickensin viimeisen kokonaisena julkaistun tarinan Our Mutual Friendin.

Olen kuitenkin lipsunut tästä säännöstä ihan luvan kanssa Kindlen verkkokauppaa selatessani. Minulla on Kindle Touch 3G, jolla siis pääsee selaamaan Kindle Storea välittömästi ja ihan mistä vaan, kunhan on puhelinverkon alueella. Jos on WLAN-verkon kuuluvuusalueella, voi halutessaan surffata WLAN-yhteydellä eli hieman nopeammin. Olen klikkaillut Kindle Storea onnessani, sillä sieltä voi ladata kiinnostavista kirjoista näytteitä. Eikä vain luettavista kirjoista, vaan myös äänikirjoista! Näytteet eivät edes ole mitään tynkiä, vaan esimerkiksi lataamissani Sookie Stackhouse -näytteissä on 2-3 ensimmäistä lukua kokonaan mukana. 

Ja tuossapa tulikin mainittua eräs kirjanostopsykologisesti mielenkiintoinen seikka. Huomaan ladanneeni eniten näytteitä sellaisten kirjailijoiden tuotannosta, joihin en ole mitenkään erityisen ihastunut. Sekä Charlaine Harrisilta että George R.R. Martinilta olen lukenut yhden kirjan. Kummankin kirjoista on tehty suosittu tv-sarja, ja kummankin kohdalla olen pitänyt enemmän tv-sarjoista kuin kirjoista. Silti olen sormet syyhyten käynyt lukemassa heidän kirjojensa näytepätkiä - ja olen ihan varma, että osta-napin klikkaaminen on vain ajan kysymys, sen verran kätevää ja helppoa näytteiden lukeminen ja ostamiseen siirtyminen on.

Esineenä Kindle on miellyttävä. Sitä on kevyt kannatella ja esimerkiksi sohvalla maatessa yksi käsi riittää kannatteluun hyvin. Painaviin tiiliskiviin verrattuna tästä on siis heti etua. Our Mutual Friendin paperipainoksessa on noin 800 sivua, mutta Kindle painaa aina saman verran. Pimeässä Kindleä ei voi lukea, mutta eipä voi paperikirjaakaan ilman valoa. Voisin harkita Kindle-valon ostamista, jonka saa kiinnitettyä suojakuoreen. (Tästä löytyy kuva Insinöörin kirjahyllystä.)

Fontin voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta ja kirjainkokoa ja riviväliä voi säätää. Tämä on todella kätevää. Haittapuolena on korkeintaan se, että parhaimmillaan paperikirja on kokonaistaideteos, jossa myös fontti ja taitto on mietitty tarinaa tukemaan. Toisaalta, kirja on kirja, olipa se julkaistu minkä näköisenä vaan. Sinuhe egyptiläinen on hyvä kirja, lukipa sen resuisena pokkarina tai upeana kuvapainoksena.

Erityisen näppärää englanniksi lukevalle on, että Kindlessä on mukana kaksi englannin kielen sanakirjaa. Toine on oxfordinenglantia, toinen amerikanenglantia. Paperikirjaa lukiessani ryhdyn tarkistamaan sanoja sanakirjasta vain erittäin harvoin, mutta Kindlessä tarkastus on niin kätevää, että sitä tulee tehtyä aika paljon. Lukeminen tosin keskeytyy hetkeksi, mutta sekä Barrien että Dickensin kirjoissa on ollut niin mielenkiintoista sanastoa, että sanakirjan lukeminen on lähes yhtä jännää kuin kirjan lukeminen. Kosketusnäytöllisessä Kindlessä sanan voi "maalata" sormella, jolloin sanakirjamerkitys tulee näkyviin. Kindleen käyttämiseen on saatavilla myös Kindle-kyniä, mutta itse olen tökkinyt sormella. Tällöin pitää tietysti muistaa pyyhkiä sormenjäljet näytöstä aika ajoin.

Our Mutual Friendiä lukiessani olen myös miettinyt kirjan mediamuodon kehittymistä. Dickens julkaisi suurimman osan tuotannostaan kuukausittain tai viikoittain ilmestyvinä jatkokertomuksina. Romaanin muodossa jatkokertomuksia kannatti kaupata laajemmin vasta sitten, kun kansakunnan vaurastuminen mahdollisti sen, että yhä useammalla oli varaa ostaa kokonainen kirja eikä pelkkää yksittäistä jatkokertomuksen osaa. Minä olen lukenut "laukkukirjaani" lyhyimmillään muutaman minuutin pätkissä - metrossa, eväitä syödessäni, joutuessani odottamaan... Vaikka Our Mutual Friend on pitkä kuin nälkävuosi, huomaan sen soveltuvan tällaisen "pätkälukemiseen" erinomaisesti juuri jatkokertomusmuodon ansiosta. Luvut ovat lyhyitä ja toimivat itsenäisinä kokonaisuuksina. Olen kirjassa vasta alkupuolella, ja tähän mennessä jokaisessa luvussa on esitelty uusia hahmoja ja viety tarinaa näiden kautta eteenpäin. Kuitenkin heti alussa on luotu riittävän vahva koukku, jotta lukijana muistaa pääjuonen alkuasetelman. Alkuperäisessä muodossaan jatkokertomuksena Our Mutual Friendiä julkaistiin 19 kuukauden ajan. Eli vaikka minä lukisin tarinaa Kindlestäni yhtä kauan, se ei haittaa, vaan itse asiassa noudattaisin alkuperäistä lukutahtia!

Vastaan siis itselleni: kyllä, Kindle oli hankkimisen arvoinen. Arvostan samalla lailla kuin ennenkin kauniita kirjahyllyjäni ja keräämiäni kirjoja. Silti jokainen tietää varmasti, ettei paperikirja aina ole keräilyn arvoinen laatuesine. Divarit pursuavat nuhjaantuneita pokkareita, joita voi ostaa 0,5 - 1 eurolla tai jopa ottaa mukaan ilmaiseksi. Kirjavalioita tai muita vastaavia lyhennelmiä eivät edes divarit yleensä huoli. Ja kun itsekin olen pelastanut kirjoja roskakatoksesta, ei minulle riitä e-kirjan vastustamisen syyksi väite paperikirjan arvokkuudesta. Jotkut paperikirjat ovat omistamisen arvoisia, mutta eivät kaikki. Lukulaite auttaa tilan säästämisessä ja tarjoaa mainion vaihtoehton vaikkapa pokkarien hamstraamiselle. Ostokokemuksena Kindle Store on aivan mieletön - hirmuinen valikoima kirjoja, jotka voi ostaa helposti ja kätevästi milloin vaan. Samoin ilmaiskirjojen valikoima on laaja - minäkin latasin Peter Panin Project Gutenbergin kautta ja Our Mutual Friend oli Kindle Storessa tarjolla nollan dollarin hintaan. Ja nyt e-kirjoja voi lainata jo Helmetistäkin - en ole itse palvelua testannut enkä ole varma, onko palvelu yhteensopiva Kindlen kanssa, mutta eiköhän tuota tule joskus kokeiltua.

23 kommenttia:

 1. Minä himoitsin Kindleä aikani, mutta nyt olen niin ihastunut lukemaan kirjoja puhelimellani, että taidan vetää laitteen yli joululahjalistaltani. Mielenkiintoista silti lukea (suomalaisten) arvioita laitteen toimivuudesta.

  VastaaPoista
 2. Oli mukava lukea tämän. Hankin itselleni iPadin varmaan aika samoihin aikoihin kuin sinä Kindlen ja ensimmäisenä sovelluksena latasin Kindle for iPadin. :) Kindleä on kyllä mukava käyttää ja kirjan lukeminen on yllättävän helppoa. Sanon yllättän siksi, että epäilin pitkään sitä, että viihtyisinkö e-kirjan parissa. Kyllä viihdyn!

  Tuo suojus on todella kaunis. :)

  VastaaPoista
 3. Olipa mukava ja kattava kirjoitus ja aivan ihana tuo sinun Kindle-suojus! Minulla (tai miehellä, mutta hän ei juuri koskaan lue!) on ollut Kindle jo useita vuosia, mutta olen lukenut vain yhden kirjan siitä. Tarvitsen aikaa tottua siihen, ettei kirjaa voi hiplailla ja plärätä kesken lueskelun ;)

  Nyt menen ihailemaan noita suojuksia, kiitos vain vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Mukava postaus ja suojus on aivan ihana!

  Minä luen toistaiseksi vain puhelimellani, ehkäpä se riittää minulle toistaiseksi. Pienestä näytöstä johtuen luen lyhyitä pätkiä kerrallaan mutta alan kyllä innostua e-kirjasta.

  VastaaPoista
 5. Suojus on suloinen! Minäkin pidän tuosta sanakirjasysteemistä. On ajoittain tarpeen eksoottisempien historiallisten romaanien kanssa. :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista! Varmaan tosiaan riittävän iso puhelimen näyttö käy mainiosti lukulaitteesta. Mulla ei ole kosketusnäytöllistä puhelinta, joten en ole puhelimesta lukemista kokeillut. Äänikirjaahan mä kyllä olen kuunnellut puhelimesta mp3-muodossa. :) http://sbrunou.blogspot.fi/2009/12/juhani-aho-helsinkiin.html

  VastaaPoista
 7. Onpa kaunis suoja! Ja kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 8. Anonyymi16.8.12

  Olen pitkään harkinnut Kindlen ostoa, mutta harmittaa vähän ettei sitä voi Britanniasta tilata vaan pitäisi USA:n Amazonista. Eikö sieltä tilatessa tule hirmuiset tullimaksut?

  VastaaPoista
 9. Ihanaa joku lukulaitemyöntein! Tuntuu, että monet vastustavat e-kirjoja juuri sen takia, että se vähentää paperikirjojen arvoa. Mielestäni asia ei kuitenkaan ole niin, todellakaan! :)

  Tällä hetkellä omana lukulaitteena toimii ihan älypuhelin. Elisakirja -sovellus toimii siinä hyvin! Eniten tulee tietysti luettua paperikirjoja. Puhelimen voi kaivaa esille hankalissa paikoissa, minne ei kirja mahtuisi mukaan.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kattavasta ja kiinnostavasta esittelystä! En ole tässä vaiheessa lukulaitetta ostamassa, mutta (toivottavasti) tulevana kirjastoammattilaisena asia kiinnostaa. Pari vuotta sitten, kun hommasin iPhonen luin joitakin ilmaiskirjoja sillä, mutta jotenkin asia on sen jälkeen ihan unohtunut. Mutta onhan kätevää, kun pieni kirjasto kulkee mukana ja kuten Anni tuossa mainitsi, voi puhelimen ottaa esille silloin, kun kirja ei mahdu mukaan tai vaikka unohtuu kotiin.

  Tuo suoja on kyllä hieno!

  VastaaPoista
 11. Ihana suojus - Minun Koboani suojaa tylsä musta nahkakotelo :-(
  Kindlestä minulla ei ole kokemusta, kun en Amazonia oikein tykkää käyttää, mutta Kobooni olen ihan rakastunut. Kaikkein parasta on miettiä, miten ison pinon muodostaisivat ne yli 30 kirjaa, jotka siihen olen hankkinut... ja sitten vilkaista ohutta e-lukijaa yöpöydällä.

  VastaaPoista
 12. Oi, alan kyllä uskoa, että pitää itsekin ryhtyä Kindlen omistajaksi, minä siis ainakin olen ihan lukulaitemyönteinen, ei ollenkaan haittaisi, että paperikirjat meillä vähän vähenisivät, mutta se taitaa olla toiveajattelua :)

  Olen vähän arponut, että riittäisikö perusmalli, vai pitäisikö hommata tuo Touch 3G. Hmm. Sopiiko kysyä, paljon kuljetus ja tullit suunnilleen toivat hintaa lisää?

  VastaaPoista
 13. Minäkin olen viime viikkoina ottanut ensiaskelia Kindlen käyttäjänä, ja kätevähän se on! Mutta olisinpa tajunnut, että noin hienoja suojuksia on olemassa... Ostin vain tavalliset nahkakannet.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi ja Miia: tsekkasin luottokorttilaskuni verkkopankin e-laskuarkistosta. Amazon veloitti Kindlestäni 226,39 euroa, johon siis kuului tullimaksut ja kaikki kulut. Erikseen ei tarvinnut itse asioida enää tullissa, mutta tullista kyllä soitettiin kun Kindle oli tulossa kotiin.

  VastaaPoista
 15. Mahtava kansi tai siis suojus, aivan upea! Kai koneiden voi ostaa myös Elisa -kirjasta? Kannattaa liittyä jäseneksi, koska sitä kautta voi saada joskus alekoodeja suomenkielisiinkin kirjoihin. Ostin juuri äsken Vadelmavenepakolaisen 2,5 eurolla, ja hyvin tuli tänne ulkomaillakin :).

  VastaaPoista
 16. Anonyymi18.8.12

  Laitteen hintaan voi lisätä: sähkönkulutuksen, laitteen lisävarustuksista ja suojapeitosta sekä tulevista huoltotoimista tulevat kulut.

  Niillä rahoilla saa jo vähintään toistakymmentä kirjaa jotka eivät ostotapahtuman jälkeen aiheuta lukijalleen mitään lisäkuluja tai aiheuta huolta kuten laite jota uhkaa moni sellainen asia jotka eivät kirjaa uhkaa lainkaan.

  Hmm, taidan miettiä kyllä vielä...

  VastaaPoista
 17. Anonyymi19.8.12

  Kiitos Salla tiedoista. (Olen tuo ensimmäinen anonyymi, joka kyseli tulleista.) Laskin, että n. 90 dollaria meni lähetys- ja tullauskuluihin, kun laitteesi maksoi 189$ (tämä tieto Peter Pan -postauksesta). Edelleenkään en tajua miksei Amazon UK voisi hoitaa meille eurooppalaisille näitä Kindle-laitteita pienemmin kuluin.

  2-anonyymille: paperikirjat ovat pölyä keräävää, tilaa vievää ongelmajätettä, josta on vaikea päästä eroon jos ei ihan roskikseen halua niitä tunkea. Kyllä kovasti houkuttaa pieni Kindle esimerkiksi kun mietin miten viime muutossa meinasi kunto loppua loputtomia kirjalaatikoita kantaessa. Tuskinpa pieni Kindle mikään iso sähkösyöppö on. Mutta se on tietenkin totta, että kaikki laitteet voivat vikaantua joskus.

  Tekee kyllä kovasti mieli jokin Kindle hankkia. Ehkäpä jouluksi. Luen lähes pelkästään englannin- ja ruotsinkielisiä kirjoja (suomennoksissa keskityn liian usein huonon suomen rääpimiseen juoneen keskittymisen sijaan) joten sikälikin Kindle olisi hyvä ratkaisu koska Amazon myy e-kirjoja halvemmalla kuin paperiversioita. Kuten varmaan kaikki tietävät, Suomen kirjamarkkinoillahan e-kirjat ovat tajuttoman kalliita.

  VastaaPoista
 18. Jari Järvelä19.8.12

  Terve Salla,

  en malta olla kommentoimatta, kun tilasin tänä kesänä samanlaisen Kindle Touch 3G:n minäkin. Vuosien ajan olen vannonut muulin jääräpäisyydellä etten koskaan hanki sähkökirjojen lukulaitetta. En koskaan. Kirjailijana olen tuntenut erityistä tarvetta puolustaa paperikirjaa parhaaksi näyttöpäätteeksi ikinä. Kirjat oli mielestäni luotu kosketeltaviksi ja rapisteltaviksi, ei biteille.

  Kesämatkalla mitta yhtäkkiä täyttyi. Kannoimme ympäri Baskimaata ja Pamplonan härkäjuoksuissa pienissä repuissamme 6000 sivua romaaneja, joista yksi toisensa jälkeen paljastui etupäässä pitkäpiimäiseksi tiiliskiveksi. Viimeisessä majapaikassa mittani täyttyi. Päätin, että tämä matka on viimeinen kerta kun raahaan kilokaupalla kirjoja pitkin maita ja mantuja niiden gutenbergiläisessä kiviharkko-olemuksessa. Majapaikassa oli nettiyhteys ja tilasin Kindlen.

  Nyt olen käyttänyt sitä kuukauden verran, ja erityisen iloinen olen siitä että tuntikausien lukeminenkaan ei käy silmille toisin kuin tietokoneen taustavaloisen & välkkyvähertsisen skriinin epileptinen tuijottaminen.

  Minulle käy myös hyvin se, että voin itse säätää fontin kokoa ja rivitiheyttä. Suurin osa varsinkin nykypokkareista painetaan punasilmäisyyttä edistävällä fonttikoolla.

  Mulla on tapana alleviivata lukemani kirjat ja merkkailla huomioitani pitkin sivuja. Kirjastoni on samalla päiväkirjani. Samat merkinnät voin ilokseni tehdä sähkökirjoihin, ja ne säilyvät pilvessä. Kindlen akun lataus on kestänyt kuukauden - ja vielä piisaa virtaa. Kirottua älykännykkääni joudun lataamaan lähes päivittäin.

  Kindlen ainoa haittapuoli minulle on se, että Amazonin kautta en saa suomenkielisiä kirjoja. Mutta suomenkieliset kirjat voin toistaiseksi hyvin lukea hypisteltävinä ja rapisteltavina paperiversioina. Amazonin kautta saan kuitenkin englannin lisäksi ranskankielisiä, italiankielisiä ja espanjankielisiä kirjoja, joita kaikkia kieliä jonkin verran lueskelen.

  Huomaan ahmimisiän palanneen Kindlen myötä Järvelän huusholliin. Huomaan tarttuneeni sellaisiin kirjoihin, joita olen vuosikausia karttanut kuin ruttoa, esim. Herman Melvillen pahamaineiseen "alastalon salissa"-sukuiseen Moby Dickiin, joka tekee joka toisen luvun jälkeen mieli heittää seinään ja joka toisen jälkeen ihastella.

  Lukuiloa.

  VastaaPoista
 19. Kiitos keskusteluista, onpa mukava huomata että aihe kiinnostaa! Mulle kun tuli jo sellainen olo, että oliko koko lukulaite jo vanhanaikainen hankinta, jos edistyneemmät lukevat suoraan puhelimella. ;)

  Jokainen toki itse päättää omien rahojensa käytöstä ja laitteiden hintavertailua on helppo tehdä netissä. Ainakin Helmet-kirjastot myös lainaavat lukulaitteita, valikoimista löytyy myös Kindle ja monen muunkin merkkisiä laitteita.

  Elisa Kirja ei kai virallisesti ole Kindle-tuettu, mutta netissä on jo ohje kuinka ne saa Kindleen toimimaan. Minua houkuttaa erityisesti Elisa Kirjan 5 euron e-kirjajulkaisut Eeva Tenhusen dekkareista. Samoin aion kyllä tutustua jossain vaiheessa Project Gutenbergin suomalaisaineistoon.

  Jarille vielä kiitos kirjailijanäkökulman tuomisesta. :) Suomalaisen e-kirjaratkaisujen kehittäminen tuntuu olevan todella kuuma peruna varsinkin raha-asioiden näkökulmasta. Mutta näin tuoreena kindlettäjänä todella toivoisin, että kustantamot eivät nuku onnensa ohi e-kirjamarkkinoilla.

  VastaaPoista
 20. Minullakin on ollu kindle jo aika kauan, ja sillä lukeminen on aivan ihanaa! Jos haluat kindleen kirjoja ilmaiseksi, netissä on monia sivustoja itse olen käyttänyt esim. www.myanonamouse.net . Se on kyllä suljettu yhteisö, mutta yhteisöön voi hakea, ja sivulla on kyllä selkeät ohjeet :)
  Minusta puhelimella ei kannata lukea, sillä se rasittaa silmiä, toisin kuin tuo kindle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensivilkaisulla tuo myanonamouse vaikuttaa piraattisivustolta. En todellakaan suosittele käyttämään sellaista ja neuvoisin sinuakin lopettamaan käytön ja keskittymään laillisiin maksuttomiin e-kirjoihin, joita löytää ainakin Project Gutenbergista, Amazonista ja kirjastosta.

   Saman tason neuvo olisi vaikka "kannattaa varastaa kirjat kaupasta, niin saa lukea ilmaiseksi", enkä ole huomannut että kukaan sellaisia neuvoja blogeissa jakelisi.

   Poista
 21. Oi miten kaunis! Kyllä tuollaisen kanssa kelpaisi kulkea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen kyllä voinut ylpeästi pitää tätä esillä. :)

   Poista