Olen kova selaamaan ilmaiskirjojen kierrätyspinoja ja vuosittain tulee varmaan parisenkymmentä opusta napattua kierrätyspisteiltä mukaan. Taannoin löysin Kivinokan kesämaja-alueen kierrätyslaatikosta kaksi reseptikokoelmaa: Otavan herkkukorttien osat Lämpimiä juustoruokia ja Pirteitä salaatteja.
Päivänä muutamana päätin tutustua näihin nostalgiaa pursuaviin reseptikortteihin paremmin. Pakkaukseen ei ole merkitty julkaisuvuotta, mutta Arne Krügerin Wikipedia-sivun ja kirjojen ulkoasun perusteella veikkaan, että 1970-luvulla nämä on julkaistu. Nettidivareista olisi saatavilla vielä monta osaa lisää: Seuralliset fonduet, Pikkuruokia lihasta ja Herkullisia aterioita vieras- ja juhlapöytään ja monia muita.
Reseptit on suomentanut Kyllikki Villa ja ajan patina näkyy siinäkin, että esimerkiksi ketsuppi kirjoitetaan muodossa "ketsup".
Arne Krüger. Kuva: Ulrich Gerken / Wikimedia Commons. CC-lisenssi Creative Commons 3.0. |
Arne
Krüger (1929-2010) vaikuttaa olleen saksankielisen ruoka-alueen
suurmies, jonka reseptikirjoja käännettiin useille eri kielille.
Nykylukijan silmiin maailman muuttumisen todella huomaa. Reseptit ovat
2020-luvun ruokailmapiirissä suorastaan kreisejä: joka ikiseen
ruokalajiin tungetaan kinkkusuikaleita, välillä hulautetaan joukkoon
glutamaattia ja kaikki mahdollinen kuorrutetaan juustolla ja paistetaan
voissa. Myös ne pirteät salaatit.
Elisabetin hedelmäsalaatti sisältää mm. säilykemandariineja ja katkarapuja, päälle lorautetaan kermaa. Tuplapalat taas tehdään uppopaistamalla juustokuorrutettuja kinkun- ja juustonviipaleita, joiden väliin on sujautettu omenaviipale. Siis mikä voisi olla parempaa kuin rasvassa paistettu juustokuorrutettu juusto? Paitsi tietenkin kinkulla höystetty, rasvassa paistettu juustokuorrutettu juusto!
Tuplapalat. |
Assamin riisisalaatin ytimessä on keitetty riisi ja kypsä liha. Varsinaisia kasviksia tähän ei tule lainkaan ja kasvismausteitakin melko minimaalisesti. En ehkä itse sanoisi ruokalajia lainkaan salaatiksi, mutta enhän minä olekaan kansainvälisesti tunnettu gourmethuippukokki.
En keksinyt, mitä "avorioriisi" tarkoittaa, mutta internetin avustuksella päädyin risottoriisiin, siis arborioriisin. Ohjeen mukaan riisin pitää jäädä irtonaiseksi keittämisen jälkeen. Resepti toimi hyvin jääkaapin tyhjentäjänä, kun sain majoneesipurkin pohjat käytettyä tähän. Myös etikka on usein ikuisuustuote, joka kestää jääkaapissa kuukaudesta toiseen. Paistin tähteitä minulla ei ollut, korvikkeeksi ostin valmiiksi kypsennettyjä lihasuikaleita.
Resepti oli helppo toteuttaa ja kokkaaminen sujui puolessa tunnissa. Laitoin salaatin jääkaappiin maustumaan. Muutaman tunnin kuluttua maistelin sitä - en tosin ollut varma, olisiko ruoka kuulunut syödä vastavalmistettuna eli vielä lämpimänä, joten ratkaisin pulman mikrottamalla annostani kevyesti. Kypsää lihaa ja majoneesia sisältävää ruokaa kun ei tohdi jättää pitkäksi aikaa huoneenlämpöön.
Assamin riisisalaatti ei suinkaan ollut pahaa, mutta etikka ja paprikamauste dominoivat makua niin vahvasti, että eri ainesten käyttäminen tuntui suorastaan turhalta. Arvelen, että vaikka salaatti varmasti tulee syötyä loppuun, sitä tuskin tulee tehtyä ihan äkkiä uudestaan.
Koko aterian toteuttajille jaan tässä myös hedelmäsalaatin ja tuplapalojen reseptin.
Tuplapalojen kanssa loppusuoralla kilpaili "Edam-juustoa vartaissa"
-niminen resepti, johon tulee juuston lisäksi mm. pekonia, sianpaistia,
meetvurstia tai salamimakkaraa ja savustettua ankeriasta.
Vaikka Otavan herkkukorttien resepteistä ei olisikaan istumatyöläisen
arkiruoiksi, niin hauskaa näiden lukeminen kyllä oli. Olisipa mukava
järjestää vaikka 1970-luvun teemaillalliset isolle porukalle, niin voisi
toteuttaa vaikka useamman reseptin yhtä aikaa!
Myönnän nauraneeni ääneen uppopaistetulle juustokuorrutetulle juustolle, jo ihan ilman sitä kinkkua.
VastaaPoistaHauskaa että maistui! - Salla (Blogger ei tunnista kirjautumistani kommenttikentässä)
PoistaOlipa hauska bloggaus. En edes tiedä, mitä glutamaatti on. Ah, 70-luku. Huomaa, että ihmisten työ oli silloin fyysisempää kuin nykyään. Onneksi ruokakulttuuri on muuttunut. T. Ariel / Sataa valoa (jostain syystä en voi kommentoida Google-tililläni)
VastaaPoistaKiitos! Sama ongelma kommenttikentässä tuntui vaivaavan minuakin.
Poista