tiistai 1. heinäkuuta 2014

Jerry Savolainen: Pako Arjesta - omatoimimatkailijan opas

Kansi: Yu Andoh / Pako Arjesta
Saan melko usein pyyntöjä jonkun tietyn kirjan arvioimisesta, mutta useimpiin pyyntöihin joudun vastaamaan kieltävästi. Matkabloggaaja Jerry Savolainen tarjosi omakustannekirjaansa Pako Arjesta - omatoimimatkailijan opas luettavaksi ja tähän tartuin. Olen pian suuntaamassa itsekin lomamatkalle ja ajattelin, että hyvät matkailuvinkit voisivat olla hyödyksi. Olen suht laiska matkailija - viime vuosina olen käynyt kerran pari vuodessa lyhyellä kaupunkilomalla jossain päin Eurooppaa.

Savolainen on julkaissut kirjansa omin päin e-kirjana ja kirjaa voi ostaa hänen bloginsa kirjasivun kautta 19,95 euron hintaan. Pdf-muotoisessa julkaisussa on vain 50 sivua, joten kirja oli varsin nopealukuinen. Tosin en ehkä tohtisi itse nimittää tämän mittaista julkaisua kirjaksi - vaikka Savolainen sinänsä herttaisesti kiitteleekin lähipiiriään, jotka ovat tukeneet häntä kirjoitusurakassa. "Nyt voin sanoa olevani kirjailija, vaikken olisi uskonut sitä vielä pari vuotta sitten. Kiitos." Kenties artikkeli olisi kirjaa parempi termi tälle tekstille? Tekstissä on noin 12 000 sanaa.

Oppaassa käsitellään matkan suunnittelua, budjetointia, aikataulutusta ja hintavertailua netissä. Käytännön esimerkkinä rinnalla kulkee Savolaisen oma Tokion-matka. Mukaan mahtuu pieniä käytännön vinkkejä, kuten neuvot kenkien pakkaamiseen ja ylätason pohdintoja, kuten kehotukset oman matkustustyylin miettimiseen. Minulle näppäriä vinkkejä olivat ainakin muistutus selainasetuksien määrittelystä hintavertailuja nettikaupoissa tehdessä sekä kohdemaasta tai -kaupungista otettujen tuoreiden Instagram-kuvien tutkiminen.

Valitettavasti kirjan anti kokonaisuutena tuntui köykäiseltä. Jos on jo vertaillut lento- tai majoitushintoja netissä eri sivustoilla, osaakin jo lähes kaiken, mitä oppaalla on tarjottavanaan. Jos hoksaa mennä lentokentälle ajoissa ja olla tekemättä minuuttiaikataulua, onkin jo mestarimatkailija. Säästövinkitkin ovat suhteellisia: välillä Savolainen vertailee Hilton- ja Marriot-hotelliketjuja tai kehuu miten mukava businessluokassa on lentää.

Kirjan kieliasu olisi vaatinut paljon viilaamista. Tekstissä on jonkun verran kielivirheitä, mutta erityisesti minua ärsytti tyyli, joka on tuttu suomennetuista bisneskirjoista. Lukijaa puhutellaan koko ajan "sinuksi" ja väliin lyödään rautalankaesimerkkejä, joissa viitataan kirjoittajan lähipiirin kokemuksiin. Välillä mietin, että mahtoiko osa tekstiä olla suoraa käännöstä jostakin toisesta lähteestä, niin käännöskielen makuista Savolaisen suomi paikoin on. Osa esimerkeistäkin tuntui olevan jenkkioppaista: on San Franciscon mikroilmastoa ja Las Vegasin vapaudenpatsasta.

"Huomasit ehkä näistä kuvailuista, ettei ole olemassa tunnusomaista
omatoimimatkailijaa, koska kuka vain voi olla sellainen!  Jos et kuitenkaan vielä tunne kuuluvasi omatoimimatkailijoiden joukkoon, tämä kirja tekee siihen muutoksen. Nimittäin tämä upeista ihmisistä koostuva ryhmä on kaikille avoin, ja olet enemmän kuin  tervetullut!
"

Myös kirjan alkusanoissa asetettu tavoite jää toteutumatta:

"Matkailu on aiheena niin laaja, ettei sitä voi käsitellä yhden kirjan sivuilla kuin pintaraapaisuna. Tästä johtuen en ole jaaritellut turhia saadakseni kirjaan enemmän  pituutta vaan olen ennemminkin yrittänyt karsia kaiken turhan pois."

Olen eri mieltä - kirjan kielessä on monin paikoin löysää jaarittelua ja editointia olisi huoletta voinut harrastaa enemmän.

Tämän perusteella 19,95 euroa kirjasta on mielestäni korkeahko hinta, mutta Savolaisella on reilu diili kaupassaan: sivulla luvataan 14 päivän rahat takaisin -takuu. En päässyt linkistä eteenpäin tarkistamaan lupauksen sisältöä, mutta kirjoittaja itse varmaankin pystyy antamaan tarvittaessa lisätietoja takuusta.

Näkemykseni kirjasta kuulostaa kenties hieman negatiiviselta, mutta kirjan sivulle on koottu paljon positiivisempia sitaatteja: ”Luin kirjan yhdeltä istumalta, mikä on minulle harvinaista." "Suosittelen tähän tuhtiin tietopakettiin perehtymistä jokaiselle ensimmäistä omatoimimatkaa suunnittelevalle."

Sen verran kirjaa kuitenkin hyödynnän, että rastitan kirjabingossa Alle 200 sivua -ruudun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti