Kirjablogeissa on ilahduttavasti alettu käsitellä yhä useammin sarjakuvia. M.A. Jeskasen albumista
Perkele - myytillisiä tarinoita sain ensi vinkin
Kirjainten virrasta, sittemmin albumista ovat bloganneet ainakin
Erja ja
marjis. Jeskasen kädenjälkeen olen tutustunut Sirkus Arkus -antologian kautta, josta kirjoitin vuonna 2007
arvion Kvaak.fi -sarjakuvafoorumille. Onkin hauska huomata, että nettiarvioillakin on merkitystä: arviotani siteerataan ainakin WSOY:n extranet-sivuilla. Muistelen jossakin toisessakin antologiassa Jeskasta lukeneeni, mutten enää saa päähäni missä.
Sinänsä
Perkele - myytillisiä tarinoita onkin oiva esimerkki siitä, kenestä tulee taiteilija: siitä, joka jaksaa tehdä töitä. Hyviä sarjakuvalyhäreitä tulee vastaan aika paljon, mutta tällainen yli 200-sivuinen sarjakuvajärkäle, joka perustuu suomalaiseen folkloreen ja historiaan ja joka on toteutettu todella tyylikkäästi, vaatii jo aika paljon. Toki kirjojen kirjoittaminenkin vaatii sitkeitä perslihaksia, mutta kirjoittamiseen riittää kuitenkin näppäimistön näpytys, sarjakuvataiteilija tekee lisäksi piirrostyön. Jeskanen tuntuu olevan hyvässä vireessä,
Perkeleen jatko-osa
Santala löytyy jo
WSOY:n sivuilta, vaikkei siitä vielä mitään tarkentavaa tietoa olekaan.
Luin albumin kahdessa osassa ja pidin lukemastani. Alkusivuilla mainitaan lähdeluettelo, joka onkin vakuuttava: historiaa, kulttuurintutkimusta, perinnetietoa. Jollekin kansantarinoihin enemmän perehtyneelle Jeskasen tarinat saattavat avautua vielä syvällisemmin. Nimensä mukaisesti perkele eli vanha vihtahousu eli piru on mukana joka tarinassa.
Kuudessa novellissa on aiheina mm. noitaoikeudenkäynti, maan päälle jäävät kuolleet, pirulle annetut lupaukset ja niiden lunastaminen. Metsä huokuu, piika haaveilee omasta torpasta ja lehmästä, pohjalaishäitä juhlitaan suurieleisesti. Runsaasti huomiota saa hekumallinen lihan iloista nauttiminen: luterilaiseen synnintuntoon sopivasti irstailuista seuraa usein korkeampien voimien rangaistus. Jonkinlainen ikäraja
Perkeleelle olisi hyvä esimerkiksi kirjastossa asettaa. Värikkäästi kuvatun synninteon lisäksi hurjimmat pirun ilmentymät lienevät ahdistavia liian nuorille lukijoille.
Kuten Erja ja marjis kirjoittavat, Jeskanen osaa leikitellä tyyleillä: välillä piirrosjälki muistuttaa vanhoja puupiirroksia. Muutenkin Jeskasella on kuvakerronta todella hyvin hallussa. Vaikka minä sarjakuvanlukijana taidan keskittyä useammin enemmän tarinaan kuin kuvalliseen ilmaisuun, niin
Perkeleen parhaita "mykkäfilmijaksoja" minäkin ymmärrän ihailla.
Pidin esimerkiksi
Saunaperkeleestä, joka nimensä mukaisesti kertoo saunassa asuvasta pirusta. Kenties paras tarina oli kuitenkin
Blåkulla, jossa käsitellään perusteellisesti noitaoikeudenkäyntiä ja hysteriaa noitien tunnistamisen ympärillä.
Parissa kohdassa kielenkäyttö aavistuksen horjahtaa: pohjalaismurre ei ihan aidolta edes näin ei-pohjalaisen lukemana kuulosta, samoin sellaiset sanat kuin "moderni" ja "vagina" hieman särkevät historiallista illuusiota. Mutta olkoot nämä osoituksena Jeskasen taidoista sulattaa monipuolinen lähdemateriaali ja luoda uusi, omannäköinen ja omaääninen kokonaisuus suomalaisista pirutarinoista.
Kiva kun esittelet sarjakuvia. Kävin maanantaina kirjastossa harhailemassa sarjishyllyn luona, ja kun oli jo kiire seuraavaan paikkaan enkä tiennyt mihin tarttua, ajattelin, että tulen täältä kurkkimaan vinkkejä. Tämä kuulostaisi kyllä aiheiltaan tosi mielenkiintoiselta.
VastaaPoistaMinäkin tulin varanneeksi tämän kirjastosta, ja tänään olisi noudettavissa. Ennakko-odotukset ovat korkealla!
VastaaPoistaLinkitin arviosi Wsoyn facebookin sivuille. Minun pitää lukea tämä uudestaan ennen kuin teen arvioni, sillä haluan linkittää kuvat tekemääni tekstiin. :)
VastaaPoistaHyviä huomioita. :) Mua sykähdytti eniten sellaiset reilut kuvakulmanmuutokset, joita oli kuitenkin käytetty harkiten. Ja pakko vielä muuten sanoa, että isoäitini äiti (tai mummo) on tehnyt ainakin yhtä taikaa, joka tuolla kirjassa näkyy. ;)
VastaaPoistaOlisikohan tästä tulossa ensimmäinen todellinen "blogisavuhitti" sarjakuvien puolelta? Pidän peukkuja sille. :)
VastaaPoistaPittääkin kahtoa WSOY:n fb-sivut, en muista olenko liittynyt yhdenkään kustantamon sivujen tykkääjäksi. Vaikka kai niitä siellä jo on aika paljon.
Marjis: sulla on selvästi kykyjä sarjakuvan kuvakielen analysoijaksi. :) Vaikka sarjiksia jonkun verran luenkin ja olen itsekin joskus harrastanut piirtämistä ja maalaamista, niin sarjakuvan kuvakielen analysointi on vähän kuin elokuvan kuvakielen analysointi: oma maailmansa.
Jeskanen teki erittäin hienon dekkarisarjakuvan edesmenneeseen Muësli-lehteen. Suosittelen. ;)
VastaaPoistaNo sehän se oli! Olenpa senkin näköjään arvioinut.
VastaaPoista