Vuosina 1984-1991 ilmestynyttä sarjakuvalehti Tapiiria keräilin jo kymmenkunta vuotta sitten omiin sarjakuvakokoelmiini, koska osassa numeroista oli lyhyitä Corto Maltese -tarinoita. Sittemmin lyhyt-Cortot on julkaistu Suomessakin albumeina (Kauriin merkin alla, Banaaniconga, Kelttiläistarinoita). Tapiiri-kokoelmani ei ole läheskään täydellinen, mutta näitäkin numeroita on mukava lueskella uusiksi aika ajoin. Silloin tällöin tulee ostettua divareista myös täydennystä, kuten kesemmällä tämä numero 2/89.
Tapiirin konsepti on ollut varsin mainio, eli siinä on julkaistu enimmäkseen eurooppalaista mutta jonkun verran myös kotimaista sarjakuvaa. Sarjat ovat joko lyhyitä itsenäisiä tarinoita tai jatkotarinoita. Tämän numeron tunnetuimpia tekijöitä on Comés Sydänpuullaan, Altan Macao-sarjakuvallaan - siinä seikkailee Ada viidakossa -seikkailusta tuttu Ada. Ja tietenkin Hugo Pratt, tässä numerossa on Corto-tarina Mammonan lipun alla. Tarkemmin tämän ja muidenkin Tapiirien sisällysluettelo löytyy Kimmo Lakoman upeasti kootulta sarjakuvasivustolta. (Valitse ylhäältä Lehdet ja sarjajulkaisut ja selaa aakkosista esiin Tapiiri.)
Mitä meillä oli ennen kuin oli Internet? Postimyynti ainakin - Tapiiri-t-paidan olisi saanut 35 markalla + jälkimyyntikulut. Mutta entä tiedonhaussa? Lehden sivuilta löytyy esimerkiksi ranskalaisen Martin Veyronin sarjakuvanovelli Kalifornialaisunelma. Nettiaikakaudella lisätietojen hankkiminen Veyronista vaatii sen, että jaksaa näpytellä miehen nimen hakukoneeseen - vuonna 1989 lisätiedon metsästys olisi vaatinut melko paljon enemmän tutkimuksellista vaivannäköä. Internet on pullollaan erilaisia nettisarjakuvia, sarjakuvablogeja, arvosteluja - mitä tahansa aiheeseen liittyvää tietoa, jota kootaan foorumeille ja linkataan sähköpostitse tai irkissä. Toisaalta, Martin Veyron joutuisi yhtä lailla odottelemaan nettisivulleen satunnaisia kävijöitä tai jotain onnenpotkua näkyvyyden suhteen - kenenkään ei ole pakko ottaa vastaan valmiiksi pureskeltua ja tarjottua tietoa, mitä jonkun toimittama lehti tietenkin on. Tavallaan se on jo harmikin, koska tarttumalla tuntemattomaan voi tehdä itselleen mieluisia löytöjä.
Mutta eipä Suomessa kukaan enää julkaise lehdissä mustavalkoisia ranskalaisia sarjakuvanovelleja. Samantapaisella konseptilla kuin Tapiiri ilmestyi 2004-2006 Jysäys, mutta lehti ei tainnut olla riittävän kannattava, koska se lakkautettiin.
Yhtä kaikki, näistä vanhoista Tapiireista löytää monenlaista ja usein taatusti nykymenosta poikkeavaa luettavaa. 20-30 vuotta vanhoissa sarjakuvissa on yllättävän vähän sellaisia, joiden tyyli olisi vanhentunut, pikemminkin ajan patina on antanut mukavan nostalgiasilauksen. Lisäksi on hauska bongata itselleen tuttujen taiteilijoiden sellaisia töitä, joita ei ole lukenut. Tässäkin numerossa on esimerkiksi Will Eisnerin lyhyt Spirit-tarina. Tuntemattomammatkin tarjoilevat välillä melkoisia herkkupaloja, esimerkiksi tässä Arnon nelisivuinen Katukersat on tiivis ja persoonallisesti piirretty sarjakuvanovelli.
Hei Salla!
VastaaPoistaJos olet sama Salla joka kirjoitti meistä Etelä-Saimaaseen, niin se oli hieno juttu; jos et niin ei se mitään, hieno juttu se oli silti. Hauskaa.
t. Juha
Jos sinä olet runokiertueen Juha, niin minä olen sama Salla. :)
VastaaPoistaSama Juha. Sain juuri lisää kuvia viime kesältä. Lähiaikoina tulee päivitetty raportti kuvien kera kiertueesta.
VastaaPoistaUteliaille tiedoksi, että kyseessä on blogi http://runokiertue.blogs.fi/ .
VastaaPoista