maanantai 27. tammikuuta 2014

Blogistania-listani - vuoden 2013 parhaimmisto

Tässä minun ehdokkaani Blogistanian Finlandiaan, Globaliaan, Kuopukseen ja Tietoon. Kyse on siis vuoden 2013 aikana ilmestyneistä kotimaisista kaunokirjoista, käännetyistä kaunokirjoista, lasten- ja nuortenkirjoista ja tietokirjoista. Äänestän parhaita lukemiani kirjoja, joista olen kirjoittanut blogiarvion. 

Blogistanian Finlandia -listani

3 pistettä - Maarit Verronen: Varjonainen

Kirjoitin elokuussa blogiarviossani näin: "Maarit Verrosen Varjonainen oli täysosuma." Kirja on tasapainoinen ja vetävä kokonaisuus, jonka uhkaava tunnelma on jäänyt mieleen pitkäksi aikaa. Päähenkilöllä on psykopaattisia piirteitä ja hän on kertojana epäluotettava - olen pohtinut tarinan jättämiä aukkopaikkoja usein. Ulkokirjallisena plussana vielä se, että osa tarinasta sijoittuu lähinaapurustooni Kivinokan kesämaja-alueelle - paikan nimeä ei kirjassa suoraan mainita, mutta päättelin kyseessä olevan Kivinokan. 

2 pistettä - Ville Ranta: Kyllä eikä ei

Kirjoitin marraskuussa blogiarviossani näin: "Minulle tämä oli paras lukemani Rannan sarjakuva-albumi." "Ranta osaa erityisen upeasti loihtia valon tunnelmaa väreillään." "Erityisen hienoa on kuitenkin Rannan taito kuvata ihmiset inhimillisen ristiriitaisina." Uppouduin syvälle tarinaan, historialliseen Ouluun sijoittuvaan lihan ja hengen kamppailuun.

1 piste - Ville Virtanen: Hevosen taju

Kirjoitin heinäkuussa blogiarviossani näin: "Hevosen taju on persoonallinen ja omaääninen romaani. Sen hyvyyden arvioinnissa kannattanee painottaa enemmän makumieltymyksiä kuin objektiivisia kirjallisuuden laatumittareita." Minun listalleni Hevosen taju kiilasi juuri omaperäisyytensä ansiosta - olen valmis katsomaan kielivirheitä tai rönsyilyä läpi sormieni, jos vastapainona on näin villiä mielikuvituksen lentoa, eläviä henkilöhahmoja ja huima määrä hevostietoutta ja -rakkautta, joka ei peittele myöskään kilpahevosten kohtelun julmia puolia. 

Blogistanian Globalia -listani  

Globalia-listalleni oli vähemmän tunkua kuin Finlandia-listalleni, sillä olin näköjään lukenut vain kolme vuonna 2013 käännettyä teosta. Näistä nostin listalleni kaksi. Listan ykkönen olisi kyllä varmasti pitänyt paikkansa tiukemmassakin kamppailussa, sen verran hyvä se oli! 

3 pistettä - Ulli Lust: Tänään on loppuelämäsi viimeinen päivä

Kirjoitin huhtikuussa blogiarviossani näin: "Tekijällä on kerrottavanaan loistava tarina ja hän osaa kertoa sen upeasti. Kun pääsin albumin loppuun, olisin halunnut palata sen maailmaan heti uudelleen." Omaelämäkerrallinen tarina itävaltalaisten punkkarityttöjen liftausmatkasta halki Italian vuonna 1984 oli valloittavaa luettavaa - ja olen tosiaan jo ehtinyt palata sarjakuvan pariin ensimmäisen lukukerran jälkeenkin.

2 pistettä - Benoît Sokal: Houkutuslintu 

Kirjoitin elokuussa blogiarviossani näin: "Houkutuslintu oli kuitenkin piristävää Ankardoa: sopivasti kieli poskella tehty politiikkaa, seksiseikkailuja ja mustaa huumoria yhdistelevä tarina." Pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä Sokal on välillä julkaissut hieman väsähtäneen oloisia tuotoksia, mutta Houkutuslintu tienaa kaksi pistettä särmällään.



Blogistanian Kuopus -listani

Kovin paljon en uutta lanu-kirjallisuuttakaan lue, mutta sen verran tuli uusiin teoksiin tutustuttua että joka sijalle löytyi ehdokas.

3 pistettä - Aino & Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta

Kirjoitin marraskuussa blogiarviossani näin: "Hienoja kuvia kannattaa tutkiskella kaikessa rauhassa, niissä on monia kerroksia." Sarjakuvaa, kuvakirjaa, tietokirjaa ja vielä jotain aivan muuta yhdistelevä teos kuvaa lapsen painajaisia ja niiden työstämistä yhdessä vanhemman kanssa. Ennustan tämän isän ja tyttären yhteisteoksen kestävän aikaa.

2 pistettä - Annukka Salama: Piraijakuiskaaja

Kirjoitin  syyskuussa blogiarviossani näin:  "Salama osaa kiihdyttää tapahtumat lentoon ja kirjassa on hyvä rytmi, kun vauhdikkaat ja rauhallisemmat kohdat vuorottelevat. Lopussa on melkoinen kierre - kolmas osa Harakanloukku on pakko saada luettavaksi, kunhan se ilmestyy." Vetävyyden ja vauhdikkuuden ansiosta olen valmis antamaan anteeksi kirjassa ärsyttäneen viimeistelemättömän kielen - sillä ehdolla että seuraavassa osassa kieli on huolitellumpaa!

1 pistettä - Tuija Lehtinen: Rebekka - Tuulimyllyjä ja tulppaaneja


Kirjoitin heinäkuussa blogiarviossani näin: "Oli kiva lukea vaihteeksi tyttökirjasankarista, jonka urahaaveet suuntautuvat käytännön elämään lukemisen sijaan." Vaikka huomauttelin arviossani epäloogisuuksista ja hieman siloitellusta meiningistä, pääsee kirja listalle erityisesti sen takia, että sain tietää mitä vanhan nuortenkirjasuosikkini Vaniljasyndrooman päähenkilöille kuuluu.

Blogistanian Tieto -listani

Tällä listalla tulkitsen tietokirjan käsitettä sen verran väljästi, että jätän ääntenlaskijadiktaattorin päätettäväksi, ovatko kaikki ehdokkaani käsitettävissä tietokirjoiksi. 

3 pistettä - Kimmo Aho - Samu Salminen: Kaikkien aikojen drinkit

Kirjoitin helmikuussa blogiarviossani näin: "Kaikkien aikojen drinkit on sekä sisällön että ulkoasun osalta huoliteltu ja laadukkaasti toteutettu kirja, jonka ohjekokoelma laajenee kulinaristiseksi kulttuurihistoriaksi." "Lukutoukkana ilahduin kirjallisuusaiheisten cocktailien runsaudesta." Upea kirja on sekä innostanut rohkeammin cocktail-kokeiluihin ja lisäksi kirja on mielenkiintoista lueskeltavaa ja selailtavaa, vaikkei aikoisikaan ryhtyä taikomaan mitään kovin erikoisia drinkkejä.

2 pistettä - Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Kirjoitin joulukuussa blogiarviossani näin: "Kankimäen mietteet oman elämänsuunnan pohdiskelusta ja suuremmat ja pienemmät seikkailut tekevät kirjasta lukumatkan - melkein tuntee itsekin hypänneensä oravanpyörästä ja lähteneensä haahuilemaan kaukomaille..." Hurmaavaa eskapismia tarjonnut teos herätti mielenkiinnon Japania ja erityisesti Sei Shōnagonia kohtaan. Tämän rinnalla kirjassa kuvatun "tutkimuksen" epämääräisyys ei paljon haittaa.

1 piste - Ville Kormilainen: Saiturin markkinointikirja

Kirjoitin lokakuussa blogiarviossani näin: "Kaiken kaikkiaan Saiturin käsikirjaa kelpaa kyllä suositella yrityksille tai muillekin tahoille, joilla on tarve saada näkyvyyttä. Kirjan lukeminen tekisi erityisen hyvää sellaisille hieman dinosaurusmaisille yrityksille, joissa on totuttu uskomaan, että asiat kannattaa tehdä aina samoin kuin ennenkin on tehty." Kirja herätti runsaasti ajatuksia ja vaikka moitin sekavaa kieltä, oli kirja kokonaisuutena tuoreelta maistuva esitys markkinoinnin uusista keinoista. 

Tieto-kategoriassa pitää antaa vielä kunniamaininta. Oikeastaan olisin halunnut äänestää tätä kirjaa, mutta jääväsin sen, koska olen itsekin osallistunut kirjaa varten tehtyyn kyselyyn ja sitaattejani löytyy kirjasta nimettömänä. 

Kyseessä on tietenkin kirjablogikirja Rivien välissä, Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen hieno kokoomateos kotimaisista kirjablogeista. Sitä suosittelen erityisesti!

12 kommenttia:

  1. Tässä linkki minun Finalndia- ja Globalia-valintoihin. http://tuijata.wordpress.com/2014/01/27/viime-vuoden-karjet-blogistania-2013/

    VastaaPoista
  2. Vain pahaa unta on minunkin listallani. Ja Kankimäen kirjan haluan lukea pian.

    (Kiitos kunniamaininnasta! :))

    VastaaPoista
  3. Piraijakuiskaaja sai myös minun pisteeni, vaikka kirjasta napinan aihetta löytyikin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kunniamaininnasta. :) Vain pahaa unta olisi ollut minunkin listallani, samoin Kankimäen kirja. Sarjakuvapisteet ilahduttavat fanityttöä aina!

    VastaaPoista
  5. Hienoa nähdä Vain pahaa unta listallasi! Muitapa en näistä olekaan lukenut, paitsi Kirjablogikirjan.

    VastaaPoista
  6. Kiinnostavat listat! Olen tykännyt monista Verrosen kirjoista, mutta tuota uusinta en ole lukenut. Tietäväisten ja Kankimäen kirjat ovat lukulistallani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...ja samoin jääväsin itseni äänestämästä Kirjablogikirjaa sekä Rasavillejä ja romantikkoja, vaikka se ehkä olikin liioittelua. Ihania, rakkaita tietokirjoja joka tapauksessa!

      Poista
  7. Varjonainen, mahtavaa, olen Verros-fani. Globalian voittajasi on lukupinosss.

    VastaaPoista
  8. Todella mukavaa, että listoillasi on niin monta sarjakuvaa. Myös Verronen on mukava juttu: oma suosikkini, jota en ole pariin vuoteen jostain syystä lukenut.

    Mietin myös, pitääkö jäävätä itsensä Rivien välin suhteen, mutta en varsinaisesti ole kuitenkaan kirjan tekijä, vaikka minua siinä siteerataankin. Ja vastasin kyselyyn. Katja ja Hanna ovat tekijöitä.

    VastaaPoista
  9. Ville Rannan meinasin minäkin nostaa toiseksi ääniä saaneeksi, mutta vaikka Kyllä eikä ei oli mainio, sen jälkitunnelma ei minulla ollut niin vahva, että olisin poiminut sitä mukaan. Ihanaa, että se sai täältä pisteitä!

    Tietäväisten teoksen haluan lukea!

    VastaaPoista
  10. Penteles, tuo uusi Verronen on vielä multa lukematta! Se pitää ilman muuta hommata... Ja Saiturin markkinointikirja onkin jo lainassa.

    VastaaPoista
  11. Minäkin luulen löytäväni lukuvinkkejä toisten listoilta ja koontilistoilta!

    VastaaPoista